833
Οι «καλές ημέρες» δεν απέχουν πολύ, αλλά ανήκουν στο παρελθόν: καρέ από την υποδοχή του Τραμπ στην Ντόχα στις 14 Μαΐου | EPA/QATAR NEWS AGENCY

Kατάρ: Η ταπείνωση του εμίρη έγινε με την άδεια του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2025, 10:35
Οι «καλές ημέρες» δεν απέχουν πολύ, αλλά ανήκουν στο παρελθόν: καρέ από την υποδοχή του Τραμπ στην Ντόχα στις 14 Μαΐου
|EPA/QATAR NEWS AGENCY

Kατάρ: Η ταπείνωση του εμίρη έγινε με την άδεια του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2025, 10:35

Αμα είσαι μικρός (και κατά φαντασίαν μέγας), ό,τι και αν κάνεις για να καλοπιάσεις το αφεντικό, στο τέλος οι κινήσεις σου θα σου γυρίσουν μπούμεραγκ. Ο εμίρης του Κατάρ, ο πολύς Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, μπορεί να χάρισε κοτζάμ Boeing 747 στις ΗΠΑ (αξίας 400 εκατ. δολαρίων) για χρήση από τον πρόεδρό τους ως Air Force One, όμως δεν απέφυγε τον εξευτελισμό από τον ισραηλινό βομβαρδισμό με τη σιωπηλή συγκατάθεση του Λευκού Οίκου.

Για το πώς ο καταριανός εμίρης, κατά τα λοιπά δεινός ακροβάτης της εξωτερικής πολιτικής και ισορροπιστής αντιθετικών δυνάμεων (Τουρκία και Αδελφοί Μουσουλμάνοι αφενός, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Ισραήλ αφετέρου), τα θαλάσσωσε και προκάλεσε την τύχη του έγραψε ο Μαουρίτσιο Μολινάρι στη Repubblica. Ακολουθεί η πλήρης ανάλυσή του.

Η ισραηλινή επίθεση στην Ντόχα κατά των ηγετών της Χαμάς αποτελεί ταπείνωση για τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Μέχρι τώρα ο Αλ Θάνι θεωρούσε τον εαυτό του άτρωτο χάρη στην ικανότητά του να διαχειρίζεται όλα τα θέματα συνομιλώντας με τις ΗΠΑ, με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, με το Ισραήλ, κ.λπ.

Το άστρο του Κατάρ τώρα δύει, κλονίζοντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και υπονομεύοντας την αξιοπιστία του εμιράτου, αν και είχε καταφέρει να αποκτήσει παγκόσμια προβολή με την υποστήριξή του στην Αραβική Ανοιξη, τους δεσμούς του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το Al Jazeera, τον ρόλο του στις μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν και ΗΠΑ-Ταλιμπάν για την αποχώρηση από την Καμπούλ, αλλά και ως ενδιάμεσος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Το βραχυκύκλωμα που έκαψε τον εμίρη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε περί το τέλος του Ιουλίου, όταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ ταξίδεψε στη Ρώμη για έναν αποφασιστικό γύρο με τους μεσολαβητές εκεχειρίας στη Γάζα και κατόπιν πέταξε στη Σαρδηνία για να συναντηθεί με τον Αλ-Θάνι στο γιοτ που ήταν αγκυροβολημένο στην Κόστα Σμεράλντα.

Οταν ο Γουίτκοφ κατέβηκε από το σκάφος, λένε οι πηγές, τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ και τον διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία έχει κλείσει επειδή ο Αλ Θάνι έχει εγγυηθεί την οριστική έγκριση της Χαμάς. Ο Τραμπ πίστεψε τον Γουίτκοφ, αλλά πίστεψε και τον Αλ Θάνι. Εξάλλου οι Αλ Θάνι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον Γουίτκοφ από τότε που τα κεφάλαια του Κατάρ βοήθησαν τον κατασκευαστή ακινήτων στο Μανχάταν να αποφύγει την πτώχευση.

Ωστόσο τα συμβάντα των επόμενων ημερών ανησύχησαν τον Γουίτκοφ, αφού η Χαμάς άλλαξε τη θέση της και αρνήθηκε να παραδώσει τους υπολοίπους ομήρους, θέτοντας καινούργιους όρους. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ ανακάλυψε πως ο Αλ-Θάνι δεν ήταν εις θέσιν να τηρήσει τις υποσχέσεις του, αφού δεν μπορούσε να επηρεάσει τη Χαμάς, παρά την προστασία που έδινε στους ηγέτες της και στα κεφάλαιά της.

Οι διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι εκείνη ήταν η καθοριστική στιγμή για τον Τραμπ. Τα υπόλοιπα αφορούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, την επίσκεψη στο Ισραήλ τού Μπραντ Κούπερ, του νέου επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, και την απόφαση του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση που έγινε στην Ιερουσαλήμ στοχεύοντας ηγέτες της Χαμάς στο Κατάρ.

Στην Ντόχα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι στενοί συνεργάτες του εμίρη είχαν διαισθανθεί την ένταση στις σχέσεις με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεών τους με τον Γουίτκοφ. Ομως δεν μπορούσαν να φανταστούν πως, όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ απηύθυνε στη Χαμάς την «τελευταία προειδοποίηση» απαιτώντας έγκριση της συμφωνίας για τη Γάζα, με απελευθέρωση όλων των ομήρων και με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου, αναφερόταν όχι μόνο στους τζιχαντιστές στη Λωρίδα, αλλά και στους ηγέτες τους στο Κατάρ.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή. Ανεξάρτητα από το πόσοι ηγέτες έχουν σκοτωθεί, η ασπίδα του Κατάρ για τη Χαμάς δεν υπάρχει πια. Και ο Αλ Θάνι, ο «Μακιαβέλι του Κόλπου», με δισεκατομμύρια επενδύσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα επικίνδυνα παιχνίδια του.

«Το Κατάρ πάντα λειτουργούσε σε πολλαπλά μέτωπα», σχολίασε ένας βετεράνος του Κόλπου, «επειδή είναι μικρή χώρα και ως εκ τούτου έχει συμφέρον να αποδυναμώσει τους πάντες. Eκανε όμως το λάθος να μην καταλάβει ότι αυτή τη φορά δεν είχε άλλο περιθώριο ελιγμών».

Το αλάτι στην πληγή του Αλ Θάνι έριξε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο σε τηλεγράφημα από την Ντόχα έγραψε ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα «Patriot», το οποίο υπερασπίστηκε το Κατάρ από τις ιρανικές επιθέσεις στο μέσον του Ιουνίου, δεν ενεργοποιήθηκε εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών…

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ ήταν αυτός που επέτρεψε την επιδρομή, αν και ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι «ήταν μονομερής ενέργεια του Ισραήλ». Τα τηλεφωνήματα του Τραμπ προς τον Νετανιάχου και τον εμίρη σκοπό έχουν να συμπεριλάβουν την ισραηλινή επιδρομή στο πλαίσιο της αμερικανικής πίεσης για επίτευξη συμφωνίας στη Γάζα.

Εξ αυτού και η φήμη που κυκλοφορεί στις αραβικές πρωτεύουσες. Ο Αλ Θάνι, λέει, έλαβε την προειδοποίηση και πλέον πρέπει να βιαστεί να υποτάξει τη Χαμάς. Αν, ωστόσο, συνεχίσει να απογοητεύει, ο Τραμπ ενδέχεται να προχωρήσει και σε ένα άλλο σημαντικό βήμα: να διαλύσει τη βάση Αλ Ουντέιντ, η οποία αποφέρει πάνω από 500 εκατ. δολάρια ως ενοίκιο στο Κατάρ, και να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του πιστού συμμάχου της Ουάσινγκτον και του πραγματικού νικητή της πιο δύσκολης ημέρας του Αλ Θάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...