824
Μια ελληνική σημαία στην κατάληψη του χώρου. Η Αστυνομία τι κάνει; | YouTube

Αντιδράσεις για το ρατσιστικό «Hotspot για Ελληνες» στον Βοτανικό

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 07:10
Μια ελληνική σημαία στην κατάληψη του χώρου. Η Αστυνομία τι κάνει;
|YouTube

Αντιδράσεις για το ρατσιστικό «Hotspot για Ελληνες» στον Βοτανικό

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 07:10

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη χώρου στον Βοτανικό, από ομάδα ατόμων, υπό το πρόσχημα της φιλοξενίας αστέγων. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από σύλλογο που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό.

Το ιδεολογικό στίγμα των καταληψιών προκύπτει και από τις δηλώσεις τους ότι η «Στέγη αστέγων», όπως επονομάζεται, προορίζεται μόνο για Ελληνες. Οι ίδιοι, αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, αποκαλούν τον χώρο «Hotspot για Ελληνες». Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι οι καταληψίες υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που ζητούν στοιχεία σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του ΑΠΕ, Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος προσέγγισε τον χώρο για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ τού Πρακτορείου, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα, ενώ συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών». «Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο [σ.σ. ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων]» αναφέρει ο Ορέστης Παναγιώτου. Σε σχετική ερώτηση, δεν αρνήθηκαν ότι η κατάληψη του χώρου σχετίζεται και με την ανέγερση του τεμένους στο σημείο.

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΑΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης: «Οι απόψεις μου για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένες και γνωστές» ήταν η δήλωσή του κ. Καμίνη, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του με αυτήν την πρακτική.

«Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους τού παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. Επίσης, σημειώνει ότι ο «προφανής σκοπός» της ενέργειας είναι να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς». Από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι «δράσεις» τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί, παράλληλα, την πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

9DF375B87B671E90F0325AB0F115F0A3
Ο χώρος κλειστός. Από «κάποιους». Η Αστυνομία απλά παρατηρεί το γεγονός…

Για το ΠΑΣΟΚ, τέλος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα: «Γιατί ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γενικός Γραμματέας επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση στον Τύπο; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός; Εχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας; Ποιοι είναι οι “αρμόδιοι” που πρέπει να θυμηθούν τις αρμοδιότητές τους; Κι επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο συγκεκριμένος δημόσιος λειτουργός δεν ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να χτυπήσει, μήπως πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί αυτές οι πόρτες παραμένουν κλειστές; Ποιος είναι ο “Μπαλτάκος” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;».

Την κατάληψη του χώρου καταδικάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει πως πρόκειται για ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο.

«Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως  μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Ελληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας», τονίζει αναλυτικά η ανακοίνωση.

«Πόσα σταγονίδια και πόσους χουλιγκάνους μπορεί να αντέξει αυτή η έρμη πόλη;», διερωτάται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και την κατάληψη, με το πρόσχημα της φιλοξενίας αστέγων, του χώρου όπου πρόκειται να αναγερθεί το τέμενος αυτό, στον Βοτανικό. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Θεοδωράκης παρατηρεί ότι ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούν είναι και κάποιοι ιεράρχες, προσφέροντας κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού «κάκιστη υπηρεσία στην πατρίδα». «Η Ελλάδα δεν μπορεί, και εδώ, να είναι η αρνητική εξαίρεση στον σύγχρονο κόσμο. Όπως απαιτούμε να υπάρχουν και να προστατεύονται οι χριστιανικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο έτσι πρέπει να δίνουμε την δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν ανάμεσα μας να έχουν έναν τόπο λατρείας δημόσιο και ανοιχτό και να μην καταφεύγουν σε υπόγεια και αποθήκες», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωράκης. Καλεί επίσης το κράτος «άμεσα να απομακρύνει όλους αυτούς που μήνες τώρα εμποδίζουν τις εργασίες για την ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα».

Ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι «οι καταληψίες – όπως μου λένε φίλοι που περνούν από την περιοχή – υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που κάνουν έλεγχο στοιχείων σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο! Ένα ακόμη κράτος εν κράτει στην Αθήνα με τους αρμόδιους να διστάζουν – και εδώ! – να εφαρμόσουν το νόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News