757
Ο κ. Τσίπρας παίρνει τον λόγο στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης | REUTERS/Jean-Marc Loos

Η νέα -«περισσότερη»- Ευρώπη του Αλέξη Τσίπρα και η δέσμευση για τζαμί στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 19:13
Ο κ. Τσίπρας παίρνει τον λόγο στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
|REUTERS/Jean-Marc Loos

Η νέα -«περισσότερη»- Ευρώπη του Αλέξη Τσίπρα και η δέσμευση για τζαμί στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 19:13

Η χρονική συγκυρία έχει σημασία. Την Τετάρτη, μία μέρα μετά την εκταμίευση της  (υπο)δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα και μία μέρα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, για να απευθυνθεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και να μιλήσει για μία «νέα κατεύθυνση» της Γηραιάς Ηπείρου.

«Οι δημοκράτες πολίτες δεν ξεχνάμε τη μεγάλη στήριξη που παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην αγωνιζόμενη Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας», είπε παίρνοντας το λόγο. Θυμήθηκε ότι η Ελλάδα κύρωσε με «απαράδεκτες καθυστερήσεις» τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 και υπενθύμισε ότι η είκοσι τρία χρόνια αργότερα, η κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1996 έγινε με πρωτοβουλία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης.

Κι όμως, «ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης στερείται ενός μηχανισμού επιβολής», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης οδηγούν κάποιες φορές σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η «θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι η πλήρης ισοπέδωσή της».

Αλλά ανεξάρτητα από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει αποδειχθεί. Και με την αποτυχία της, τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Και σύμφωνα με τον ίδιο, όσο επιμένουν να διαβάζουν τους κανόνες οι κυρίαρχες δυνάμεις, το πρόβλημα θα διογκώνεται. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να δράσουμε συλλογικά, χωρίς εμμονικούς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες, επαναβεβαιώνοντας τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».

Προσφυγικό

Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να δράσει πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Παρουσίασε μία νέα πρόταση που θα υποβάλλει στην Κομισιόν: Να περιληφθούν τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν από τις 19 Μαρτίου στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Μιλώντας για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνησή του στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, επικρότησε το έργο του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα και σημείωσε ότι το 2015, οι Αρχές πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά, ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες.

«Μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση» τόνισε ο ίδιος. «Η ΕΕ που έχει ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες, αυτή η Ευρώπη που μόνη της απομειώνει τη συνοχή της είναι μία Ευρώπη σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της ότι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν» προειδοποίησε. Η λύση, είπε, δεν είναι «ούτε νεοφιλελεύθερη ούτε εθνοκεντρική».

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζητώντας μια δίκαιη λύση που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό. Και ύστερα έσπευσε να προβάλλει τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. «Αλλάξαμε το νόμο περί ιθαγένειας, μεριμνώντας για τις διαδικασίες χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς», τόνισε. Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές και ότι θα εξετάσουν και τη διασύνδεση των σωφρονιστικών καταστημάτων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και την ανάπτυξη θεραπευτικών δομών απεξάρτησης.

Οσο για τους Ρομά της Ελλάδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «καθιερώσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό εποπτείας των πολιτικών για τους Ρομά και προχωράμε άμεσα στην ίδρυση Ειδικής Γραμματείας». Ενώ για τους μουσουλμάνους κατοίκους της χώρας, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε την κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η δέσμευση αυτή μπορεί να αποτελέσει αιτία ενδοκυβερνητικών τριγμών, καθώς οι συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ έχουν διαφορετική θέση για το ζήτημα.

Πριν από την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ. Μετά τη συζήτησή τους, ο ίδιος σημείωσε στο Twitter ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, το Προσφυγικό και την ασφάλεια μπορούν να απαντηθούν, όχι με λιγότερη ή περισσότερη, αλλά με μια καλύτερη Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Πέδρο Αγκραμουντ, καθώς και με έλληνες βουλευτές που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για να διαπιστώσει ότι «η προσφορά της Ελλάδας στην κρίση του Προσφυγικού βρίσκει αναγνώριση». Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του κ. Τσίπρα και του πρωθυπουργού της Εσθονίας -προεδρεύουσα χώρα στο ΣτΕ- Τάαβι Ρούιβας, από τον κ. Αγκραμουντ. Υστερα, πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκουίντο Ραϊμόντι, και τον έλληνα Δικαστή στο ΕΔΔA, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...