189
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν υποδέχτηκε στις Βρυξέλλες τη διάδοχό του | REUTERS/Francois Lenoir

«Καρφιά» Γιούνκερ για την Φον ντερ Λάιεν: «Δεν ήταν διαφανής η επιλογή της»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 13:07
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν υποδέχτηκε στις Βρυξέλλες τη διάδοχό του
| REUTERS/Francois Lenoir

«Καρφιά» Γιούνκερ για την Φον ντερ Λάιεν: «Δεν ήταν διαφανής η επιλογή της»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 13:07

Χθες την υποδέχτηκε με μια θερμή αγκαλιά και τη γνωστή του διαχυτικότητα, σήμερα Παρασκευή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε τη διαδικασία διορισμού της διαδόχου του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Σε δηλώσεις του από το Ελσίνκι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι η διαδικασία «δεν ήταν και πολύ διαφανής» και ότι παραβίασε την πρακτική επιλογής από τους προτεινόμενους επικεφαλής των παρατάξεων (Spitzenkanditat).

Πρόσθεσε, σε αντιδιαστολή, ότι ο διορισμός του το 2014 ήταν διαφανής καθώς αυτός επιλέχτηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες έπειτα από την εκστρατεία του στις ευρωεκλογές.

Στους ηγέτες είπε ότι «πάντα είχα την εντύπωση ότι θα έμενα στην  ιστορία, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Είμαι μοναδικός τύπος. Ημουν ο πρώτος και τελευταίος Spitzenkandidat της Κομισιόν».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάληψη της πενταετούς θητείας, η οποία αρχίζει την 1η Νοεμβρίου.

Η ψηφοφορία θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη γερμανίδα πολιτικό. Αυτό προφανώς θα ανοίξει ένα νέο κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων, όπως συνέβη πρόσφατα για τις top jobs της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...