347
Βουτιά πάνω από τον κοραλλιογενή ύφαλο | Reuters

Καμία ελπίδα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 21:00
Βουτιά πάνω από τον κοραλλιογενή ύφαλο
|Reuters

Καμία ελπίδα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 21:00

Τελείωσαν οι εκκλήσεις για τη διάσωση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας. Δεν μπορεί πλέον να σωθεί. Σε αυτό το θλιβερό συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες ύστερα από μελέτες που ολοκλήρωσαν στον ύφαλο, εξετάζοντας τον βαθμό λεύκανσης που έχει υποστεί, λόγω και της θέρμανσης του ωκεανού, δηλαδή λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 95% του υφάλου έχει υποστεί αποχρωματισμό (λεύκανση). Μάλιστα, το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία πέθαναν τα περισσότερα κοράλλια, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για τον ύφαλο, είναι να διασφαλίσει την οικολογική λειτουργία του. Επιτροπή ειδικών που συγκρότησε εκτάκτως η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι να προστατευτεί η οικολογική λειτουργία του υφάλου και όχι να σωθεί ο ίδιος.

FILE PHOTO: Peter Gash (L), owner and manager of the Lady Elliot Island Eco Resort, snorkels with Oliver Lanyon and Lewis Marshall, Senior Rangers in the Great Barrier Reef region for the Queenlsand Parks and Wildlife Service, during an inspection of the reef's condition in an area called the 'Coral Gardens' located at Lady Elliot Island and 80 kilometers north-east from the town of Bundaberg in Queensland, Australia, June 11, 2015.    REUTERS/David Gray/File Photo
Επιστήμονες βουτούν κατά τη διάρκεια ερευνών για τις συνθήκες του οικοσυστήματος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (REUTERS/David Gray/File Photo)

Η οικολογική λειτουργία του σχετίζεται με την επιβίωση του ευρύτερου κοραλλιογενούς οικολογικού συστήματος, τη συνέχειά του, πιθανότατα με διαφορετική μορφή, δομή και σύνθεση από τη σημερινή.

Όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν ως προς τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο ύφαλος.

Η λύση είναι μία και γνωστή: να μειωθούν τα επίπεδα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. «Αυτό πρέπει να συνοδευτεί από αυξημένες προσπάθειες βελτίωσης της ανθεκτικότητας των κοραλλίων και των οικοσυστημάτων που συνδιαμορφώνουν τον Υφαλο. Στόχος πρέπει να είναι η σωστή διαχείρηση του Υφάλου για να διατηρήσουμε τα κέρδη που απορέουν απόν τον Υφαλο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...