250
Αφγανός αστυνομικός σε σημείο ελέγχου στην Καμπούλ | REUTERS/Omar Sobhani

Και οι Βρετανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 11:17
Αφγανός αστυνομικός σε σημείο ελέγχου στην Καμπούλ
| REUTERS/Omar Sobhani

Και οι Βρετανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 11:17

Το ορόσημο είναι εμφανές: την 11η Σεπτεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο από την Αλ Κάιντα, οι οποίες οδήγησαν, σε πρώτη φάση τον Νοέμβριο του 2001, στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν –για να ακολουθήσει το 2003 ο πόλεμος στο Ιράκ.

Ο Τζο Μπάιντεν το ανακοίνωσε: ως τις 11 Σεπτεμβρίου, όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν, μολονότι η ειρήνη και η ασφάλεια σε αυτή τη χώρα παραμένουν ακόμα ένα όνειρο και η απειλή των ταλιμπάν παραμένει υπαρκτή.

Και το ίδιο θα πράξει και η Βρετανία. Οπως έκαναν γνωστό οι Times, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αποσύρει σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν.

Το Λονδίνο έχει καταρτίσει σχέδια για να παραδώσει στην αφγανική κυβέρνηση τον έλεγχο της στρατιωτικής ακαδημίας στην Καμπούλ, όπου οι βρετανικές δυνάμεις βοηθούν στην εκπαίδευση αφγανών στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα, πάντως, περιγράφεται και ένα πρόβλημα για τη βρετανική παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την απόφαση Μπάιντεν: Αυτή τη στιγμή στη χώρα εδρεύουν περίπου 750 βρετανοί στρατιώτες, ο οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσκολίες χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, με δεδομένη την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές.

Εφόσον το σχέδιο του Λονδίνου επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για έναν ιστορικό τερματισμό της βρετανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, η οποία με διαλείμματα κρατά από τα μέσα του 19ου αιώνα και τον πρώτο Αγγλο-αφγανικό Πόλεμο. Στο Αφγανιστάν, εξάλλου, υπηρέτησε την προηγούμενη δεκαετία και ο πρίγκιπας Χάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...