648
| SOOC

Ηταν δίκαιο έγινε πράξη; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας τη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 09:41

Ηταν δίκαιο έγινε πράξη; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας τη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 09:41

Πώς η μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδας, η εμβληματική της βιομηχανία και αυτή που έφερε το θαύμα του εξηλεκτρισμού στη χώρα, έφτασε μέσα σε λίγα χρόνια να έχει ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ; Αυτό θα πρέπει πλέον να εξηγήσουν από την κυβέρνηση καθώς η ΔΕΗ απειλείται πλέον ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας της, όπως επισημαίνει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής στην ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Το εφιαλτικό είναι ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει περιέλθει στη δραματική αυτή κατάσταση μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Το 2017 είχε παρουσιάσει κέρδη έπειτα από φόρους 237,7 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση του 2018 έκλεισε με ζημιές στα 903,8 εκατ. ευρώ!

Στις απίστευτα υψηλές ζημιές έχουν συνυπολογισθεί και οι δύο πωλούμενοι λιγνιτικοί σταθμοί, μέσω των θυγατρικών της εταιρειών Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ. Αλλά και χωρίς αυτές οι ζημιές μειώνονται στο… μισό δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή στα 542 εκατ. ευρώ (από κέρδη μετά φόρων 127,6 εκατ. ευρώ το 2017).

Οπως αναμενόταν, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τη Μεγάλη Τρίτη οδήγησε τη μετοχή της ΔΕΗ σε κατάρρευση (απώλειες 11,98% στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» στο φύλλο της Μ. Τετάρτης, ο ορκωτός ελεγκτής της Ernst & Young περιγράφει με μελανά χρώματα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον της ΔΕΗ:

«Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους», αναφέρεται στο πόρισμά του.

Ασφαλώς πρόκειται για ένα θέμα εξόχως πολιτικό καθώς η ΔΕΗ είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας και φαίνεται σαν μια νάρκη έτοιμη να σκάσει στα χέρια των επόμενων. Οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας (ΝΔ) και Γιάννης Μανιάτης (Κίνημα Αλλαγής) έστειλαν το μήνυμα ότι έφτασε «η ώρα της λογοδοσίας».

Ο κ. Μανιάτης μάλιστα, ο οποίος κατέχει το θέμα καθώς έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, έκανε λόγο και για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών: «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά. Ανακοίνωσαν ζημιές 540 εκατ. ευρώ για το 2018. Τους την παρέδωσα με κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2014», είπε.

Ποιοι είναι αυτοί που θα λογοδοτήσουν; Ο κ. Μανιάτης έδειξε ως υπεύθυνους τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην υπουργό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, τον νυν υπουργό Γιώργος Σταθάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας, ανέφερε: «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης Τσίπρα κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, οι ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε η εταιρεία, προκαλούν σοκ και δέος. Για τη δραματική αυτή εξέλιξη οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Τσίπρας, Σταθάκης και Παναγιωτάκης με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό την εταιρεία. Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία-ζόμπι, με υψηλές ζημιές, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα στα «Νέα», η κατάρρευση της ΔΕΗ αποδίδεται σε κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της (μονάδες, πελατολόγιο, ζημιές) και επέλεξε να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) προς τους ιδιώτες ανταγωνιστές της, καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είχε πει στην ίδια εφημερίδα ότι αν προχωρούσε η «μικρή ΔΕΗ» θα έμπαιναν στα ταμεία της έσοδα της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ.