458
Ο Ματέο Σαλβίνι υπερασπίζεται τον εαυτό του στη Γερουσία, πριν από την ψηφοφορία | REUTERS

Ιταλία: Σε δίκη για τους πρόσφυγες παραπέμπει η Γερουσία τον Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 17:14
Ο Ματέο Σαλβίνι υπερασπίζεται τον εαυτό του στη Γερουσία, πριν από την ψηφοφορία
|REUTERS

Ιταλία: Σε δίκη για τους πρόσφυγες παραπέμπει η Γερουσία τον Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 17:14

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε, την Τετάρτη, υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 116 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο «Γκρεγκορέτι» της ιταλικής ακτοφυλακής το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, o αριθμός των γερουσιαστών που εκφράσθηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν θα ανακοινωθεί στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς χρειάζονταν 161 ψήφοι κατά της παραπομπής, αλλά το τελικό νούμερο είναι πολύ μικρότερο, δεδομένου και του ότι οι βουλευτές της Λέγκας απείχαν από την ψηφοφορία.

Οπως γράφει η εφημερίδα στο site της, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 150 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του πρώην αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι ιταλοί δικαστικοί ζήτησαν την παραπομπή Σαλβίνι σε δίκη επειδή είχε διατάξει το πλοίο «Γκρεγκορέτι» να παραμείνει ανοιχτά της Σικελίας, για μία εβδομάδα, τον Ιούλιο του 2019, με 116 μετανάστες, τους οποίους είχε περισυλλέξει στη Μεσόγειο.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη και κατευθύνονταν στην Ιταλία.

Ο Σαλβίνι είχε αρνηθεί να δώσει άδεια ελλιμενισμού στο πλοίο και ζητούσε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν τους μετανάστες. Η απόφασή του είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην Ιταλία, ακόμα και από την Καθολική Εκκλησία, καθώς οι συνθήκες στο πλοίο, που διέθετε μόνο μία τουαλέτα, ήταν απάνθρωπες για τόσο κόσμο.

Τελικά, με τη μεσολάβηση του τότε Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Εκκλησία συμφώνησαν να παραλάβουν μετανάστες από το πλοίο.

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως, δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκας, μιλώντας στη Γερουσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Σαλβίνι επιδίωκε την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως πολιτικά διωκόμενος».

Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαιη έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των 10 ετών.

Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι είχε την υποστήριξη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβέρνησης, όμως οι δικαστικοί λένε ότι ήταν αποκλειστικά δική του απόφαση και αγνόησε τις εντολές του Κόντε.

«Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε ο ίδιος.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει δηλώσει ότι σε αυτό το περιστατικό ήταν αντίθετο με τις πράξεις του επικεφαλής της Λέγκας.

Αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, η γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει ξανά για παραπομπή του Σαλβίνι σε άλλη δίκη, με αντίστοιχες κατηγορίες για το πλοίο «Open Arms».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...