631
Η Καρόλα Ρακέτε την ώρα που συλλαμβάνεται από τους ιταλούς αστυνομικούς | REUTERS

Καρόλα Ρακέτε: Η καπετάνισσα-σύμβολο που αψήφησε τον Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 20:43
Η Καρόλα Ρακέτε την ώρα που συλλαμβάνεται από τους ιταλούς αστυνομικούς
|REUTERS

Καρόλα Ρακέτε: Η καπετάνισσα-σύμβολο που αψήφησε τον Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 20:43

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, που έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της Ακροδεξιάς υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφίσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες.

«Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της, που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Φοβόμουν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο», είπε δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.

Η Ρακέτε τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση των νόμων περί ναυσιπλοΐας κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Το Sea-Watch 3 ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ενα ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας που επιχείρησε να παρεμποδίσει τον ελλιμενισμό του σωστικού σκάφους, εμβολίστηκε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί ώστε να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα στο Sea-Watch 3 και στην αποβάθρα.

Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα.

Προσθέτει εξάλλου ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές ότι πλησιάζει και ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο κοντά βρισκόταν το ταχύπλοο. «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής», λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.

Η ίδια ζήτησε συγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: «Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos.

Ο Σαλβατόρε Τεσοριέρο, δικηγόρος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch μιλά στους δημοσιογράφους στη Λαμπεντούζα

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες». Ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί άσκησαν σφοδρή κριτική σε βάρος της σύλληψής της. Ο Μάας προέτρεψε τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν την αντίδρασή τους: «Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται», έγραψε στο Twitter.

Διασώστες τυλίγουν ένα 11χρονο αγόρι με θερμική κουβέρντα καθώς αποβιβάζεται από το σκάφος

O πατέρας της Ρακέτε, ο Εκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό.

«Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε πού πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα.

«Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε».

Ορισμένοι από τους 40 μετανάστες που ήταν στο Sea Watch μόλις έχουν αποβιβαστεί συνοδεία των αστυνομικών
Ποια είναι η καπετάνισσα

Η Ρακέτε έχει σπουδάσει τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο πανεπιστήμιο Εντζ Χιλ στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.

Στα 23 της κρατούσε ήδη το τιμόνι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και ήταν πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Ινστιτούτο Αλφρεντ Βεγκένερ. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η 27χρονη Ρακέτε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.

Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...