250
Η Πέρι Κοσέν, διοργανώτρια της λοταρίας με τον πίνακα του Πικάσο στον οίκο Christies στο Παρίσι | REUTERS/Charles Platiau

Ιταλία: Κέρδισε πίνακα του Πικάσο, αξίας τριών εκατ. ευρώ, σε λοταρία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 12:51
Η Πέρι Κοσέν, διοργανώτρια της λοταρίας με τον πίνακα του Πικάσο στον οίκο Christies στο Παρίσι
|REUTERS/Charles Platiau

Ιταλία: Κέρδισε πίνακα του Πικάσο, αξίας τριών εκατ. ευρώ, σε λοταρία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 12:51

Τυχερή η Κλόντια, μία Ιταλίδα, που χωρίς να ξοδέψει ούτε σεντ, απέκτησε έναν πίνακα του Πικάσο, αξίας τριών εκατ. ευρώ.

Ο πίνακας του 1921, με τίτλο Nature Morte (Νεκρή Φύση), που εικονίζει μία εφημερίδα και ένα ποτήρι με αψέντι σε ένα τραπέζι, μπήκε σε κλήρωση που έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και διοργανώθηκε στον οίκο Christies στο Παρίσι.

Τον πίνακα έδωσε έναντι 900.000 ευρώ, ο Ντέιβιν Νάχμαντ, δισεκατομμυριούχος έμπορος έργων τέχνης στο Μονακό, ο οποίος διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων Πικάσο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους Times, οι διοργανωτές ελπίζουν να κινητοποιήσουν και άλλους εμπόρους ή γκαλερί να προσφέρουν έργα τους σε λοταρίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Οι συμμετέχοντες στη λοταρία αγόρασαν λαχνούς έναντι 100 ευρώ τον έναν. Ο γενναιόδωρος άγνωστος νικητής δώρισε τον πίνακα στην Κλόντια, η οποία δεν είχε αγοράσει η ίδια λαχνό.

Ηταν ένας από τους 50.000 λαχνούς που πωλήθηκαν και συγκέντρωσαν πέντε εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις των 20 εκατ. ευρώ. Θεωρείται πάντως, πως ο κορονοϊός έβλαψε τη λοταρία, καθώς αρκετοί που σκόπευαν να αγοράσουν λαχνό, τελικά δεν το έκαναν.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα δοθεί στην αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Care International, που χρηματοδοτεί προγράμματα ύδρευσης και εκπαίδευσης στο Καμερούν, τη Μαδαγασκάρη και το Μαρόκο.

Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η Πέρι Κοσέν, παραγωγός και παρουσιάστρια εκπομπών στη γαλλική τηλεόραση, που είχε παρουσιάσει την πρώτη λοταρία έργου του Πικάσο, πριν επτά χρόνια. Τότε, ο 25χρονος Τζέφρι Γκονάνο, από τη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, είχε κερδίσει ένα σχέδιο του Πικάσο σε χαρτί, αξίας ενός εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...