846
Ο γάτος Ντάγκλας με διαφορετικά φίλτρα τέχνης (δείτε στο τέλος του κειμένου) | Art Transfer / Κική Τριανταφύλλη

Μεταμορφώστε selfies και πορτρέτα κατοικίδιων σε διάσημα έργα τέχνης

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 09:50
Ο γάτος Ντάγκλας με διαφορετικά φίλτρα τέχνης (δείτε στο τέλος του κειμένου)
|Art Transfer / Κική Τριανταφύλλη

Μεταμορφώστε selfies και πορτρέτα κατοικίδιων σε διάσημα έργα τέχνης

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 09:50

Με το νέο της εργαλείο, η εφαρμογή Google Arts & Culture βοηθάει τους χρήστες να δώσουν στο περιβάλλον τους μια πιο καλλιτεχνική χροιά. Το Art Transfer, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Getty Center, το Μουσείο Τέχνης MOA της Ιαπωνίας, την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, γράφει το Smithsonian, και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εφαρμόσουν στις φωτογραφίες τους το χαρακτηριστικό στυλ μεγάλων καλλιτεχνών.

«Από τους τολμηρούς στροβιλισμούς στους πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ, μέχρι τις σουρεαλιστικές, γεμάτες αυτοπεποίθηση πινελιές της Φρίντα Κάλο, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν άμεσα αναγνωρίσιμα στυλ», γράφει η Μισέλ Λούο, διευθύντρια Προϊόντων της Google Arts & Culture σε ανάρτησή της στο blog της Google.

Για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο, απλά κατεβάστε την εφαρμογή Google Arts & Culture smartphone app, κάντε κλικ στο εικονίδιο της κάμερας στο κάτω μέρος της οθόνης και επιλέξτε «Art Transfer». Από εκεί, μπορείτε να τραβήξετε νέες φωτογραφίες ή να αναζητήσετε άλλες σε δικά σας άλμπουμ για να βρείτε την τέλεια εικόνα.

Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα από τα 37 έργα τέχνης, από μοντέρνα αριστουργήματα όπως οι «Ιριδες» και η «Εναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ μέχρι κλασικούς πίνακες όπως οι «Σπουδές Ανατομίας» του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς και «Η πτώση των επαναστατημένων αγγέλων» του Πίτερ Μπρέγκελ του πρεσβύτερου, και παρακολουθήστε πώς μεταμορφώνει η εφαρμογή την δική σας εικόνα.

H Μία, η σκυλίτσα της συντάκτριας του Smithsonian Τερέζα Μακέμερ, όπως φαίνεται μετά την εφαρμογή των πινάκων  (από πάνω αριστερά) στο στιλ του «Αυτοπροσωπογραφία(5)», της Αμρίτα Σερ-Τζιλ, «Λονδίνο 2014», των Remed και Okuda, « Αυτοσχεδιασμός 26», του Βασίλι Καντίνσκι , και η «Κραυγή», του Εντβαρντ Μουνκ, μέσω του Google Arts & Culture

Το Art Transfer δεν εφαρμόζει απλώς φίλτρα στις φωτογραφίες που ανεβάζετε. Με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου μηχανικής μάθησης που δημιουργήθηκε από την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Google, το εργαλείο «λαμβάνει υπόψη τόσο τη φωτογραφία σας όσο και το έργο τέχνης που επιλέγετε», λέει η Λούο στην εφημερίδα Hindu, τονίζοντας: «Η διαδικασία δεν είναι [απλά] ανάμειξη δύο πραγμάτων ή επικάλυψη δύο εικόνων. Αναδημιουργεί με μοναδικό τρόπο μια selfie ή άλλη φωτογραφίας σύμφωνα με το συγκεκριμένο στιλ τέχνης που έχετε επιλέξει».

Ορισμένοι από τους πίνακες που χρησιμοποιεί η εφαρμογή, μεταφέρονται σε μια φωτογραφία πιο αποτελεσματικά από άλλους. Οι αποχρώσεις και η υφή της «Εναστρης Νύχτας», για παράδειγμα, είναι σχεδόν πάντα αναγνωρίσιμες, ενώ η σουρεαλιστική «Αυτοπροσωπογραφία με κολιέ από αγκάθια και κολίμπρι» της Φρίντα Κάλο δεν αποδίδεται πάντα καλά. Τα «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ προσθέτουν στις εικόνες μια απαλή ψυχρή παλέτα ενώ τα «Μαθήματα Ανατομίας» του Ρούμπενς τις μετατρέπουν σε σκίτσα στο χρώμα της σέπιας.

«Μας άρεσε η ιδέα να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της Google για να δώσουμε στους ανθρώπους ακόμα περισσότερα εργαλεία για να παίζουν», λέει η Λίζα Λάπιν, αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας του Getty Center, μιλώντας στο Hyperallergic, και εξηγεί ότι «Μπορούν να διασκεδάσουν, να εξερευνήσουν έργα από τις συλλογές του Getty, να μάθουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τα στυλ των μεγάλων καλλιτεχνών και, στη συνέχεια, να ασχοληθούν με την εφαρμογή αυτών των προσεγγίσεων στις δικές τους προσωπικές δημιουργίες».

Στα λίγα δευτερόλεπτα, που χρειάζεται η εφαρμογή για την επεξεργασία μιας εικόνας, οι χρήστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για το έργο τέχνης που έχουν επιλέξει, διαβάζοντας τη σύντομη επεξηγηματική λεζάντα η οποία εμφανίζεται στην οθόνη τους. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση της εικόνας, εμφανίζεται ένα banner με τον τίτλο του αρχικού πίνακα. Κάντε κλικ σε αυτό και η εφαρμογή θα σας μεταφέρει σε μια ενημερωτική σελίδα με μια σειρά από πρόσθετες πληροφορίες.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να βρείτε τον τέλειο συνδυασμό των φωτογραφιών και στιλ τέχνης. Οι ιδανικές εικόνες εστιάζουν σε ένα μόνο σχήμα στο κέντρο της λήψης και έχουν φόντο που δεν είναι ούτε πολύ φορτωμένο ούτε εντελώς κενό. Ένα φορτωμένο φόντο, για παράδειγμα, είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα μπερδεμένο αποτέλεσμα, ενώ ένα εντελώς απλό φόντο οδηγεί τον αλγόριθμο να συμπληρώσει το κενό με ό,τι μπορεί να χωρέσει, αποτέλεσμα μερικές φορές ενοχλητικό.

Το Art Transfer δίνει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα συγκεκριμένο τμήμα της εικόνας για τροποποίηση. Αυτό το εργαλείο αποκοπής, απεικονίζεται με ένα ψαλίδι, που επιτρέπει να επισημάνετε ένα συγκεκριμένο άτομο, κατοικίδιο ζώο ή αντικείμενο για να το μετατρέψετε.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Getty Museum Challenge κατέκτησε κυριολεκτικά το Διαδίκτυο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους σε καραντίνα να αναδημιουργήσουν τα αγαπημένα τους έργα τέχνης χρησιμοποιώντας οικιακά είδη. Και τώρα, το Art Transfer προσφέρει έναν άλλο διασκεδαστικό τρόπο για να ασχοληθείτε με την τέχνη από το σπίτι. Δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο.

Ο Ντάγκλας στην κεντρική φωτογραφία

Ο Ντάγκλας (αλητάμπουρας γάτος στο Δερβένι Κορινθίας), εμπνευσμένος από τα έργα «Πορτρέτο του Αγκοστίνο Παλαβιντσίνι» του Αντονι βαν Ντάικ , «Εσωτερικό του Σεντ Μπάβο, Χάρλεμ» του Πίτερ Γιαντζ Σάενρενταμ, «Η καρδιά του Σύμπαντος» της Γιαγιόι Κουσάμα, «Εναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, «Λονδίνο 2014» των Remed and Okuda, «Ελεύθερη Νότια Αφρική» του Κιθ Χέιρινγκ, «Αυτοπροσωπογραφία» του Αντι Γουόρχολ, «Το μεγάλο κύμα έξω από την Καζανάουα» του Κατσουσίκα Χοκουσάι, και «Αυτοσχεδιασμός 26» του Βασίλι Καντίνσκι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...