399
Εφηβική εξέγερση στο εσωτερικό δύο ιταλικών οικογενειών έφεραν οι αντικορονοϊκοί εμβολιασμοί, αν και προαιρετικοί | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ιταλία: Εφηβοι κατά των γονέων τους που αρνούνται τον εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 16:36
Εφηβική εξέγερση στο εσωτερικό δύο ιταλικών οικογενειών έφεραν οι αντικορονοϊκοί εμβολιασμοί, αν και προαιρετικοί
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ιταλία: Εφηβοι κατά των γονέων τους που αρνούνται τον εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 16:36

Δύο έφηβοι Ιταλοί στράφηκαν εναντίον των γονέων τους οι οποίοι είναι αρνητές των αντικορονοϊκών εμβολίων. Αυτά τα δύο ανήλικα παιδιά δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν επειδή θέλουν να είναι ελεύθερα, να πηγαίνουν στην ντίσκο, να συναναστρέφονται συνομηλίκους τους κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν ότι είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν αυτά για θέματα που αφορούν την υγεία τους.

Πρόκειται για δύο αγόρια. Ο ένας είναι 17 ετών και ο άλλος 16. Και οι δύο κατάγονται από την περιφέρεια της Τοσκάνης. Και οι δύο στράφηκαν σε δικηγόρους για βοήθεια, ζητώντας διαμεσολάβηση για την επίλυση των οικογενειακών διαφορών όσον αφορά τα εμβόλια.

«Εγώ θέλω να εμβολιαστώ, αλλά η μαμά μου και ο μπαμπάς μου είναι αντίθετοι» λέει ο μεγαλύτερος από τους δύο εφήβους και συμπληρώνει: «Φυσικά, κάνουν και οι δυο τους λάθος. Δεν θα υπακούσω, παρότι είμαι ανήλικος».

Το γυμνασιόπαιδο λέει ότι η στάση διαμαρτυρίας εναντίον των γονέων του δεν έχει να κάνει μόνο με τον πόθο του να διασκεδάζει ελευθέρα. Προβάλλει και άλλους λόγους, σοβαρότερους: «Ο εμβολιασμός είναι πάνω απ’ όλα πράξη αγάπης για τους συνανθρώπους μας. Δεν θέλω να μολύνω κανέναν, ούτε τους φίλους ούτε τους συγγενείς ούτε τους ίδιους τους γονείς μου».

Η δεύτερη περίπτωση, του μικρότερης ηλικίας εφήβου, είναι παρόμοια: και αυτός ρώτησε τον δικηγόρο πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει τη γονική απαγόρευση και να εμβολιαστεί. Οι δικηγόροι, βέβαια, είπαν στα δύο παιδιά ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει «δικηγόρος ανηλίκων», όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να παρεμβαίνει και να λύνεται το ζήτημα προς όφελος των παιδιών χωρίς να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές. Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής διχογνωμίας αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες και λύνεται μόνο με δικαστική απόφαση.

«Στο δικαστικό μας σύστημα», εξηγούν οι δικηγόροι στην Corriere della Sera, «οι ανήλικοι δεν μπορούν να αποφασίσουν για την υγεία τους, ούτε μπορούν να διορίσουν δικηγόρο. Θα ήταν επιθυμητή κάποια παρέμβαση από το σχολείο, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να υποβληθεί αίτημα στο δικαστήριο. Ετσι θα υπήρχε σύγκρουση βέβαια, ενώ ο θεσμός του “δικηγόρου ανηλίκων” θα μπορούσε με συναίνεση να δώσει μία λύση, χωρίς να φθάσει το θέμα στα δικαστήρια».

Οι δύο ανήλικοι αναγνωρίζουν στους γονείς τους το δικαίωμα να μη θέλουν να εμβολιαστούν εκείνοι, όχι όμως με τους όρους του σχετικού Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (2361/2021), το οποίο υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και όχι υποχρεωτικός. Αυτοί οι δύο έφηβοι δέχονται την επιλογή «δεν εμβολιάζομαι» μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν βλάπτονται τρίτοι εξαιτίας της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...