819
|

Αρρώστησες από Covid-19; Θα παίρνεις το χάπι σου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 20:00

Αρρώστησες από Covid-19; Θα παίρνεις το χάπι σου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 20:00

Με περισσότερα από 18 δισ. δολάρια χρηματοδότησε πέρυσι τις φαρμακοβιομηχανίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δημιουργία εμβολίων για τον κορονοϊό. Τώρα, όπως γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ), προχωρεί σε μία νέα επένδυση, τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων, με στόχο την ανάπτυξη νέων, αντιικών φαρμάκων.

Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά δεν θα έχουν ως στόχο μόνον τη λοίμωξη Covid-19, αλλά και άλλους επικίνδυνους ιούς, οι οποίοι θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε νέες πανδημίες.

Το νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και ονομάζεται Αντιικό Πρόγραμμα για τις Πανδημίες. Θα επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων φαρμάκων, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα που προκαλούν οι ιοί.

Οπως γράφουν οι ΝΥΤ, αρκετοί ιοί όπως αυτοί της γρίπης, του ΗΙV και της ηπατίτιδας C, αντιμετωπίζονται πλέον με χάπια. Ωστόσο, παρότι έχει γίνει έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο, δεν υπάρχει σήμερα κάτι αντίστοιχο για τον κορονοϊό.

Σε αυτήν την περίπτωση τα χρήματα δεν θα διατεθούν σε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά θα δοθούν σε ερευνητικά ιδρύματα για έρευνα και κλινικές δοκιμές.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Αμερικανικό Ταμείο Διάσωσης, το ύψος του οποίου φτάνει τα 1,9 τρισ. δολάρια και εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, με στόχο τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Αντονι Φάουτσι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία, εξηγώντας ότι τα νέα αντιικά φάρμακα θα εξελιχθούν σε πολύτιμα εργαλεία για την αποφυγή των πανδημιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στόχος μας είναι, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών νοσημάτων των ΗΠΑ, κάποια στιγμή τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα κορονοϊού ή διαγιγνώσκονται με λοίμωξη Covid-19, απλώς να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να παίρνουν την αγωγή τους.

«Ξυπνάω το πρωί, δεν αισθάνομαι πολύ καλά, η όσφρησή μου έχει μειωθεί, η γεύση μου έχει χαθεί και παράλληλα έχω πονόλαιμο. Παίρνω τηλέφωνο τον γιατρό μου, του λέω ότι έχω λοίμωξη Covid-19 και απλώς μου γράφει το φάρμακό μου», περιγράφει ο δρ Φάουτσι.

Ο ίδιος εξηγεί ότι υποστηρίζει την ανακάλυψη νέων αντιικών φαρμάκων, καθώς και ο ίδιος έχει εμπειρία από την έρευνα που έκανε για την καταπολέμηση της λοίμωξης AIDS που προκαλεί ο ιός HIV.

Στις αρχές του 1990 το ίδρυμά του διεξήγαγε έρευνα η οποία οδήγησε σε μερικά από τα πρώτα αντιικά χάπια για τον HIV, μία κατηγορία που ονομάζεται αναστολείς της πρωτεάσης. Αυτά, λειτουργούν αναστέλλοντας μία βασική πρωτεΐνη που παράγει ο ιός, με αποτέλεσμα να τον καταστέλλει για όσο ο οροθετικός λαμβάνει την αγωγή του.

Στις αρχές του 2000, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα αντιικό που ονομάζεται sofosbuvir, θα μπορούσε όχι απλώς να αντιμετωπίσει, αλλά να θεραπεύσει μια για πάντα την ηπατίτιδα C.

Επίσης, το Tamiflu που χορηγείται σε άτομα με γρίπη, μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης από τη μόλυνση, αλλά και να απομακρύνει το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος βαριά και να να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα σε άτομα που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση με λοίμωξη Covid-19. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν να βρουν κάτι δραστικό έναντι του κορονοϊού.

Πλέον, γνωρίζουν ότι η καλύτερη στιγμή να μπλοκάρουν τον κορονοϊό είναι τις πρώτες ημέρες της νόσου, όταν ο ιός αναπαράγεται γρήγορα και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου δεν έχει ακόμη προλάβει να αναπτύξει άμυνα.

Ετσι, ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη στα πρώτα στάδια, είναι πιθανό να αποτύχει όταν χορηγείται σε ασθενείς στους οποίους η νόσος έχει προχωρήσει.

Μέχρι στιγμής μόνο ένα φάρμακο, όπως γράφουν οι NYT, έχει δείξει σαφές όφελος σε άτομα που νοσηλεύονται, η ρεμντεσιβίρη. Ωστόσο, και αυτό, αλλά και τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν λάβει ειδική έγκριση για χορήγηση σε ασθενείς με Covid-19, χορηγούνται με ένεση και το ζητούμενο είναι να βρεθεί φάρμακο που η φαρμακοτεχνική του μορφή να του επιτρέπει τη χορήγηση στο σπίτι. Δηλαδή να είναι είτε χάπι, είτε κάψουλα.

Τεχνικοί εργάζονται για την παραγωγή ρεμντεσιβίρης σε φαρμακευτικό εργοστάσιο στο Κάιρο / REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 1,7 εκατομμυρίων δόσεων της πειραματικής θεραπείας για τον κορονοϊό που έχει αναπτύξει η φαρμακοβιομηχανία MSD και είναι το πρώτο χάπι που υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίζει τον κορονοϊό στο σπίτι.

Το υποψήφιο σκεύασμα molnupiravir που παρασκευάζει η MSD, είναι μία αντιική αγωγή που φαίνεται από τις κλινικές δοκιμές να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου ασθενών με κορονοϊό.

Ανακοινώνοντας η MSD τη συμφωνία της με την αμερικανική κυβέρνηση, τόνισε ότι προβλέπεται να υποβάλει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς αναμένονται ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το φάρμακο χορηγείται κάθε 12 ώρες από το στόμα, είναι σε μορφή κάψουλας και η θεραπεία περιλαμβάνει συνολικά 10 δόσεις.

Η MSD εκτιμά ότι θα έχει έτοιμες προς διάθεση περισσότερες από 10 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες για τη σύναψη προκαταρκτικών συμφωνιών για πώληση του molnupiravir.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...