729
Πυροσβέστες επιχειρούν στο σικελικό χωριό Κουρκουράτσι, κοντά στη Μεσίνα | Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

Ιταλία: Στη μισή φονικές πυρκαγιές, στην άλλη μισή σφοδρές καταιγίδες

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 21:08
Πυροσβέστες επιχειρούν στο σικελικό χωριό Κουρκουράτσι, κοντά στη Μεσίνα
|Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

Ιταλία: Στη μισή φονικές πυρκαγιές, στην άλλη μισή σφοδρές καταιγίδες

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 21:08

Στον Νότο, καύσωνας και πυρκαγιές. Στον Βορρά, καταιγίδες και χαλάζι. Συνολικά έξι νεκροί. Αυτή είναι η εικόνα από τη γειτονική Ιταλία, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα από δύο ακραία καιρικά φαινόμενα, μια ακόμα συνέπεια της κλιματικής κρίσης που προμηνύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στον Νότο: πυρκαγιές, έλλειψη νερού και ρεκόρ ζέστης

Οι πυρκαγιές στη Σικελία, σύμφωνα με δύο ανταποκριτές του Guardian στην Ιταλία, οδήγησαν σε προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου του Παλέρμο τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Μια 88χρονη γυναίκα φέρεται να έχασε τη ζωή της στο Σαν Μαρτίνο ντέλε Σκάλε, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Σικελίας, αφού η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές δεν επέτρεψε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να την προσεγγίσουν εγκαίρως.

Ενα μεγάλος μέρος του αυτοκινητόδρομου είχε κλείσει, καθώς σημειώθηκαν περισσότερες από 55 πυρκαγιές στο νησί. Εκατοντάδες πυροσβέστες από άλλες περιοχές της Ιταλίας επρόκειτο να φτάσουν για να βοηθήσουν στη μάχη με τις φλόγες.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ένας κάτοικος του Σαν Μαρτίνο ντέλε Σκάλε, σύμφωνα με τον Guardian. «Ημασταν περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Περάσαμε τη νύχτα στην πλατεία. Ηταν φρικτές στιγμές».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυρκαγιές και ο καύσωνας κόστισαν δύο ακόμα ζωές. Ενας ηλικιωμένος, 98 ετών, βρέθηκε νεκρός στην αγροικία του, η οποία είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες, σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Ρέτζο Καλάμπρια, στη Νότια Ιταλία. Στη Σαρδηνία, ένας πενηνταπεντάχρονος εποχικός εργαζόμενος της περιφέρειας, ο οποίος πήρε μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς, έχασε τη ζωή του από ανακοπή.

Η πυρκαγιά που μαινόταν κοντά στο αεροδρόμιο του Παλέρμο, στη Σικελία, οδήγησε σε προσωρινό κλείσιμό του (Ufficio Stampa Gesap/Handout via REUTERS)

«Κοντά στο Παλέρμο, περισσότερες από 120 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Μοντέλο, το Κάπο Γκάλο και το Πότζο Ριντέντε από τη Δευτέρα, καθώς σύννεφα καπνού και τέφρας προχωρούσαν προς το κέντρο της πόλης, καθιστώντας τον αέρα μη εισπνεύσιμο, και οι σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων αντηχούσαν σε όλη την πόλη» μεταφέρει ο Λορέντζο Τόντο από την πόλη.

«Περισσότεροι από 200 άνθρωποι στο Παλέρμο έχουν ζητήσει ιατρική φροντίδα για εισπνοή καπνού» συμπληρώνει. «Τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης οι κεντρικοί δρόμοι της σικελικής πρωτεύουσας, που συνήθως είναι γεμάτοι τουρίστες, ήταν σχεδόν έρημοι».

Τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες στο Παλέρμο έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 44,8 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί το 1999, αγγίζοντας τους 47 βαθμούς στις 15:42 τοπική ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής.

Τα νοσοκομεία σε όλη την πόλη ανέφεραν απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν επείγουσα περίθαλψη για παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη. Το νοσοκομείου Τσερβέλο, στο βόρειο τμήμα του Παλέρμο, εκκενώθηκε και εκατοντάδες ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλη υγειονομική μονάδα, ενώ δύο νοσοκομεία ανέστειλαν τα συνήθη ραντεβού.

Η εκκλησία του μοναστηριού του 15ου αιώνα Σάντα Μαρία ντελ Τζεζού, στα περίχωρα του Παλέρμο, επλήγη επίσης από τις φλόγες, όπως και τμήμα του νεκροταφείου.

Στον Βορρά: Ανεμοι 100 χιλιομέτρων και καταστροφικό χαλάζι

Τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων κόστισαν οι βίαιες καταιγίδες στη Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένης μιας 16χρονης κοπέλας που σκοτώθηκε σε κατασκήνωση προσκόπων στο Τσεντελόγκο όταν ένα δέντρο κατέρρευσε πάνω στη σκηνή της.

Ακόμα, μια 58χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της αφού καταπλακώθηκε από δέντρο στη Μόντσα, ενώ ένα ζευγάρι, και οι δύο ηλικίας 19 ετών, έχασε τη ζωή του όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του σε ολισθηρό δρόμο στο Βαρέζε.

Πολλές πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν λόγω των καταιγίδων στο Μιλάνο και στην ευρύτερη περιοχή της Λομβαρδίας (REUTERS/Claudia Greco)

Τη Δευτέρα, εξαιτίας της κακοκαιρίας κόπηκαν δέντρα και μπλόκαρε το μετρό στο Μιλάνο, ενώ η βορειοϊταλική σιδηροδρομική εταιρεία Trenord δήλωσε ότι το δίκτυό της υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Λομβαρδίας δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις από κατοίκους, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έσκισαν τις στέγες αρκετών σπιτιών. Ο Τζουζέπε Σάλα, δήμαρχος του Μιλάνου, δήλωσε ότι οι κάτοικοι πέρασαν μια άγρυπνη νύχτα, με τους ανέμους να  ξεπερνούν τα 100 χλμ./ώρα.

Τις ολονύκτιες καταιγίδες ακολούθησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια των οποίων τεράστια κομμάτια χαλάζι προκάλεσαν ζημιές στη μύτη και στα φτερά αεροσκάφους της Delta Air Lines που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη, αναγκάζοντάς το να εκτραπεί προς τη Ρώμη και το αεροδρόμιο Fiumicino.

Ο Σάλα δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι φυσιολογικό. Δεν μπορούμε πλέον να αρνηθούμε ότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη ζωή μας. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τα στραβά μάτια και, κυρίως, δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...