575
Ρώμη, 5 Ιουνίου: ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δείχνει στη Γερουσία την αποφασιστικότητά του «για αλλαγές» | REUTERS / Alessandro Bianchi

Κόντε: «Ναι, εμείς είμαστε λαϊκιστές και καμαρώνουμε για αυτό!»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 22:58
Ρώμη, 5 Ιουνίου: ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δείχνει στη Γερουσία την αποφασιστικότητά του «για αλλαγές»
|REUTERS / Alessandro Bianchi

Κόντε: «Ναι, εμείς είμαστε λαϊκιστές και καμαρώνουμε για αυτό!»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 22:58

Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε, έδωσε το βράδυ της Τρίτης η ιταλική Γερουσία, βάζοντας ένα τέλος στο πολιτικό θρίλερ που εκτυλισσόταν τους τελευταίους μήνες στη γειτονική χώρα.

Η ιταλική κυβέρνηση εξασφάλισε 171 ψήφους υπέρ, έναντι 117 κατά, ενώ 25 γερουσιαστές δήλωσαν αποχή.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα κληθεί να ξεπεράσει και το τελευταίο «εμπόδιο», καθώς θα κληθεί να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης και της κατώτερης βουλής, αφού προηγουμένως -με καμάρι- ο ίδιος παραδέχθηκε όσα οι αντίπαλοί του του καταμαρτυρούν, και, υπό αυτήν την έννοια, τα χαρτιά του Τζουζέπε Κόντε είναι ανοιχτά.

Για την ιταλική συγκυβέρνηση λαϊκιστών και ακροδεξιών οι μελλοντικές εκπλήξεις δεν μπορεί να αποκλειστούν φυσικά -υπάρχει, άλλωστε, και το ελληνικό παράδειγμα της εντυπωσιακής μεταστροφής, με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις να αποκηρύσσονται στην πράξη-, ωστόσο ο νέος ιταλός πρωθυπουργός είναι προς το παρόν τουλάχιστον σαφής λέγοντας στη Γερουσία, κατά την ανάπτυξη των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησής του, ότι «τα δύο κόμματα τα οποία συμπράττουν κυβερνητικά χαρακτηρίζονται αντισυστημικά και κατηγορούνται για λαϊκισμό – αν λαϊκισμός είναι να αφουγκράζεσαι τις λαϊκές ανάγκες, ναι, είμαστε λαϊκιστές». Το μέλλον θα δείξει λοιπόν και στην Ιταλία «ποιος είναι και τι».

Οπως μετέδωσε το ANSA, ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε προς το Σώμα ότι «σήμερα σας συστηνόμαστε ζητώντας την εμπιστοσύνη σας όχι μόνο ως κυβερνητικό σχήμα, αλλά ως φορέας αλλαγής της Ιταλίας βάσει της δικομματικής συμφωνίας μεταξύ των Πέντε Αστεριών και της Λέγκας». Και οι εν λόγω αλλαγές που ευαγγελίζεται η νέα ιταλική κυβέρνηση αφορούν τους τομείς της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της Δικαιοσύνης, των εργασιακών, του μεταναστευτικού προβλήματος και των διεθνών σχέσεων.

2018-06-05T114156Z_668236002_RC1B8EAA8940_RTRMADP_3_ITALY-POLITICS
Πανοραμική εικόνα της αίθουσας της Γερουσίας, με τον Τζουζέπε Κόντε στο βήμα (Credit: REUTERS / Alessandro Bianchi)

Ο κ. Κόντε προσδιόρισε τις προτεραιότητές του στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στον νέο νόμο περί τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων, στην εγγύηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στη στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, στην εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου των προσφύγων με ταυτόχρονη δίωξη των δουλεμπόρων και στην αναμόρφωση του συστήματος υποδοχής των μεταναστών (όσον αφορά αυτό το ακανθώδες θέμα έχουν ήδη προκληθεί αντιδράσεις εξαιτίας των τοποθετήσεων του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι – βλέπε εδώ αλλά και εδώ).

ΗΠΑ, Ευρωζώνη, ολίγον από Ρωσία και… ομόλογα

Ειδικώς για τις διεθνείς σχέσεις, ο Τζουζέπε Κόντε είπε ότι ναι μεν «η Ιταλία ανήκει στο ΝΑΤΟ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχός της», μα συγχρόνως θα υπάρξει «άνοιγμα προς τη Ρωσία και θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας». Και όσον αφορά τα ευρω-ενωσιακά τοποθετήθηκε ως εξής: «Τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ενωσης, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, ωστόσο η Ευρωζώνη πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης, να γίνει διακαιότερη».

Το σχόλιο των ΗΠΑ ήρθε διά στόματος αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είπε ότι «η επαναβεβαίωση των σχέσεων Ιταλίας – Ηνωμένων Πολιτειών από τον ιταλό πρωθυπουργό είναι καλοδεχούμενη». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Ιταλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση».

Ο «κόσμος των αγορών» αντέδρασε ακαριαίως στις προγραμματικές δηλώσεις Κόντε, αφού οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα μετά την ομιλία του: αυτές των τίτλων δεκαετίας αυξήθηκαν κατά 9 μονάδες βάσης, στο 2,65%, και εκείνες των τίτλων διετίας κατά 11 μονάδες βάσης, στο 0,86%. Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 226 μονάδες βάσης, από τις 213 μία ημέρα νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...