398
Η ακτιβίστρια Κάθριν Χίλι έχει πλέον αναγνωριστεί για τους αγώνες της | Catherine Healy

Νεα Ζηλανδία: Πρώην ιερόδουλη και ακτιβίστρια τιμήθηκε από τη βασίλισσα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 16:34
Η ακτιβίστρια Κάθριν Χίλι έχει πλέον αναγνωριστεί για τους αγώνες της | Catherine Healy

Νεα Ζηλανδία: Πρώην ιερόδουλη και ακτιβίστρια τιμήθηκε από τη βασίλισσα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 16:34

Οταν οι αστυνομικές Αρχές της Νέας Ζηλανδίας συνέλαβαν την Κάθριν Χίλι μετά από επιδρομή σε οίκο ανοχής όπου δούλευε κατά τη διάρκεια του ’80, θα ακουγόταν τρελό να έλεγες ότι μία ημέρα, η Κάθριν θα αναγνωριζόταν από την βασίλισσα για τους αγώνες της υπέρ των ιερόδουλων.

«Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στο μυαλό μας» είπε ο Χίλι στον Guardian. «Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ούτε πριν από μερικές εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Για αρκετά χρόνια, η Κάθριν και οι συνάδελφοί της στην βιομηχανία του σεξ πολεμούσαν τον ρατσισμό των ανθρώπων απέναντί τους και πραγματοποιούσαν καμπάνιες ζητώντας αναγνώριση και δικαιώματα.

Την Δευτέρα 4 Ιουνίου, η Χίλι τιμήθηκε με το παράσημο (Dame Companion) εξαίρετων υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας (New Zealand Order of Merit) για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην βιομηχανία του σεξ.

«Ηταν πολύ δύσκολο να το πιστέψω» δήλωσε η Χίλι. «Κοίταζα τριγύρω και έβλεπα αρκετούς ανθρώπους που θαυμάζω και τότε κατάλαβα σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας ανήκα. Πραγματικά, δεν πίστευα ότι υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να βρεθώ εκεί.»

Το 1986 η Χίλι βοήθησε στην ίδρυση της New Zealand Prostitutes Collective, ενός οργανισμού υποστήριξης των ανθρώπων που εργάζονταν στην βιομηχανία του σεξ. Εκείνη την εποχή, θυμάμαι ότι διάβαζα ιστορίες που μιλούσαν για εμάς, όμως οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν μας μιλούσαν. Ηταν ντροπιαστικό.

Πλέον, το τοπίο έχει αλλάξει. Η ίδια βοήθησε στην ανάπτυξη ενός νομοσχεδίου μαζί με πολιτικούς. Το νομοσχέδιο είχε σκοπό να αποποινικοποιήσει την δουλειά των ιερόδουλων και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Χίλι ήταν στο κοινοβούλιο το 2003 και είδε το νομοσχέδιο να υπερψηφίζεται με διαφορά μίας ψήφου.

Ισως, ήταν η ανάγκη πρόληψης από το ιό ΗIV που κινητοποίησε αρκετούς να στελεχώσουν την κολεκτίβα της Χίλι. «Υπήρχε το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μία κοινωνία και δεν βρισκόμαστε στο περιθώριο» υποστηρίζει σήμερα η ίδια. «Απλά δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που μας αντιμετώπιζαν».

Η ίδια σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία είναι από τις πλέον προοδευτικές χώρες, ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν τα στεγανά που συνδέονται με τους ανθρώπους σαν αυτήν. Ο Χίλι ελπίζει ότι τα κινήματα υπέρ της νομιμοποίησης των εργαζομένων στην βιομηχανία του σεξ θα βρίσκονται στο πάνθεον της ιστορίας των προοδευτικών κινημάτων της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου το 1893.

«Εχουμε ήδη καταφέρει να ανοίξουμε μία ειλικρινή συζήτηση με ανθρώπους από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους» υποστηρίζει η Χίλι που θα συνεχίσει να δίνει τον δικό της αγώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...