362
|

Μεγάλος σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης – αισθητός και στην Αθήνα!

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 09:27

Μεγάλος σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης – αισθητός και στην Αθήνα!

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 09:27

Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε τον ελλαδικό χώρο το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 9.24 π.μ., 66χλμ νοτιοανατολικά των Κυθήρων, δηλαδή κοντά στην Κρήτη και στα Χανιά και είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ (αρχικά είχε δοθεί εκτίμηση 5,8 Ρίχτερ αλλά αναθεωρήθηκε επί τα χείρω).

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο ανέφερε εξ αρχής ότι ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ.

Σε κάθε περίπτωση, η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε όλη τη νότια Ελλάδα, μέχρι και στην Αττική. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, με εστιακό βάθος 30 χλμ.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού  Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο σεισμός βρίσκεται πάνω στο «ελληνικό τόξο» (από το Ιόνιο ως το Αιγαίο) και πως καθώς σημειώθηκε σε ενδιάμεσο βάθος, «συνήθως δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία».

«Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγαλύτερο σεισμό» τόνισε ο κ. Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας, ο οποίος επέμεινε ότι η δόνηση δεν σχετίζεται με τον μεγάλο και φονικό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία (εδώ).

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σεισμός στην Κρήτη, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Ακης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Τον περασμένο Ιούλιο μια αντίστοιχων χαρακτηριστικών μεγάλη δόνηση είχε πλήξει τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου (εδώ).

Στην περιοχή δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί, υπάρχουν πάντως ζημιές σε ακατοίκητα σπίτια, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κισσάμου, της περιοχής πιο κοντά στο επίκεντρο. για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στον δήμο θα μείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη.

Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και το ΕΚΑΒ στα Χανιά και το Ηράκλειο, αλλά δεν έχουν υπάρξει κλήσεις για βοήθεια.

Οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου και των Χανίων, οι οποίοι μετά την εκδήλωση του σεισμού, δόθηκε οδηγία να παραμείνουν στις αυλές, επέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...