281
| Twitter

Ιστορικό «Οχι» της Νέας Καληδονίας στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 09:56

Ιστορικό «Οχι» της Νέας Καληδονίας στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2018, 09:56

Την παραμονή της υπερπόντιας επαρχίας της Νέας Καληδονίας στο γαλλικό κράτος αποφάσισαν οι κάτοικοι του νησιωτικού αρχιπελάγους σε δημοψήφισμα.

Τα αποτελέσματα σε 275 από το σύνολο των 284 εκλογικών τμημάτων δείχνουν ότι το «Οχι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 57,29% των ψήφων έναντι 42,71% του «Ναι», όπως ανέφερε η Υπατη Αρμοστεία. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρά την υπεροχή του «Οχι» οι περιφέρειες του νησιού ψήφισαν διαφορετικά η μία από την άλλη

Είχαν προηγηθεί δεκαετίες έντασης ανάμεσα στους Κανάκ, τον αυτόχθονο πληθυσμό του αρχιπελάγους, και τους απογόνους των πρώτων κατοίκων οι οποίοι επιθυμούν τη παραμονή της Καληδονίας ως μέρους της Γαλλίας. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.

Το σχετικά υψηλό ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας δείχνει ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά για το αρχιπέλαγος που απέχει 16.700 χιλιόμετρα από την μητρόπολη. Είναι μάλιστα πιθανό να γίνουν και νέα δημοψηφίσματα πριν από το 2022.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τεράστια περηφάνια που περάσαμε μαζί αυτό το ιστορικό στάδιο», μετά την επιλογή της Νέας Καληδονίας Γαλλία.

Εξέφρασε δε την εκτίμησή του πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου» ενώ είδε στο αποτέλεσμα αυτό «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της, και στις αξίες της: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να μοιραστεί αυτή την περηφάνια».

Σε επίσκεψή του στην Νέα Καληδονία τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος Μακρόν είχε παραδεχτεί «τον πόνο που έφερε η αποικιοκρατία» και χαιρέτισε την «αξιοπρεπή εκστρατεία» των Κανάκ.

Η Γαλλία επιχορηγεί την Νέα Καληδονία με 1,3 δισ. ευρώ. Η τοπική οικονομία βασίζεται στον τουρισμό αλλά και στην εξόρυξη νικελίου καθώς στο αρχιπέλαγος εντοπίζεται το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...