359
Ο Αχμεντ Αλί Αμπουσάμα, από την πλευρά Σάραζ και ο Αχμινίντ Αλαμάμι από την πλευρά του Χαφτάρ υπέγραψαν τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης | Reuters

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη – θα κρατήσει;

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 15:17
Ο Αχμεντ Αλί Αμπουσάμα, από την πλευρά Σάραζ και ο Αχμινίντ Αλαμάμι από την πλευρά του Χαφτάρ υπέγραψαν τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης
|Reuters

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη – θα κρατήσει;

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 15:17

Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Συνομιλητές η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ (GNA), που ελέγχει την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη και της παράταξης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Το επίτευγμα συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, σε ανάρτησή της στο Facebook. Πάντως, υπάρχει πολλή εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, σημειώνει η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στις συνομιλίες, Στέφανι Γουίλιαμς. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία «θα τερματίσει τα δεινά των Λίβυων και θα επιτρέψει σε όσους εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Πληροφορίες από τη Γενεύη ανέφεραν ότι ένας από τους βασικούς όρους είναι η αποχώρηση από τη χώρα όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ο όρος «φωτογραφίζει» τους Ρώσους και Τούρκους (ή υποκινούμενους από Τούρκους) μισθοφόρους – οι τελευταίοι μάλιστα θεωρείται ότι συνέβαλαν στο να «γυρίσουν» τις μάχες υπέρ του Σάραζ σε μια κρίσιμη στιγμή.

Κρίσιμο είναι και το ερώτημα αν και κατά πόσο οι πολυάριθμες φυλές στη χώρα θα τηρήσουν τους πολιτικούς όρους της συμφωνίας, ώστε να περάσει η χώρα εκ νέου σε φάση ομαλότητας με εκλογές και ενιαία κυβέρνηση. Ενα από τα ζητήματα που θα κληρονομήσει η νέα εποχή στη Λιβύη αφορά και την Ελλάδα: πρόκειται για το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα όρια της ΑΟΖ, το οποίο υπέγραψε η παράταξη του Σάραζ.

Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συνταράσσεται από εμφύλιες διαμάχες που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες θύματα και αδύναμους κρατικούς θεσμούς.

Στην πορεία η Λιβύη έγινε το σημείο όπου φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη, ένα ταξίδι που πολύ συχνά αποβαίνει μοιραίο για τη ζωή τους. Η συμφωνία, επισήμανε ο ΟΗΕ, θα επιτρέψει σε αυτούς τους εκτοπισμένους από το εσωτερικό και όσους έφτασαν εκεί από άλλες χώρες, να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...