• Ο Ευκλείδης, ο Συρίγος και ο... μοναχός Χόρχε από «Το όνομα του Ρόδου»

    Για μια ακόμη φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πέρασε απαρατήρητος με την ομιλία του στη Βουλή. Αυτή τη φορά, καμβάς για να ξεδιπλώσει το ρητορικό –με τη χαρακτηριστική προφορά και τις γνωστές συντακτικές ακροβασίες– ταλέντο του ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, όπου επικαλέστηκε τόσο Σοφοκλή όσο και Ουμπέρτο Εκο, με αναφορές στο «Ονομα του Ρόδου».

     

    Βέβαια, του έδωσε και καλή πάσα ο Αγγελος Συρίγος, ο αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του παρουσιάζοντας αφίσες και φυλλάδια που αλίευσε από τα ΑΕΙ και που κατά την άποψή του είναι ενδεικτικά του μίσους και της εχθροπάθειας που καλλιεργούν οι ομάδες που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια.

     

    Ξεχνώντας ίσως το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος είχε στοχοποιηθεί ο ίδιος, ως καθηγητής στο Πάντειο, σε αφίσες αντιεξουσιαστών, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την ομιλία του υφυπουργού «απερίγραπτη».

     

    «Μου θύμισε τον Χόρχε, τον μοναχό από το “Όνομα του Ρόδου” που δεν ήθελε ο κόσμος να διαβάζει την κωμωδία του Αριστοτέλη γιατί θα υπονόμευε τη θρησκεία… Ο κ. Συρίγος μιλάει λες και οι αφίσες δεν έχουν επιχειρήματα, αλλά μάλλον επιθυμεί η αστυνομία να κατεβάζει τις αφίσες και τα κείμενα που έχουν επιχειρήματα με τα οποία διαφωνεί η κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ασχέτως αν σε κανένα σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός Παιδείας δεν είπε ότι η αστυνομία θα κατεβάζει τις αφίσες στα ΑΕΙ.

     

    Οσο για τον Σοφοκλή, αυτός χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσακαλώτο για να καταγγείλει γενικά το νομοσχέδιο.

     

    «Ακόμη και στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή ο Κρέοντας καταλαβαίνει σιγά σιγά τη διαμάχη αξιών. Και ότι εκτός από τη λογική του κράτους, υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις, όπως η λογική της οικογένειας. Εσείς είστε χειρότεροι από τον Κρέοντα γιατί δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Είστε χειρότεροι από τον Κρέοντα για ακόμη έναν λόγο. Γιατί δεν υποστηρίζετε ούτε καν τη λογική του κράτους. Υποστηρίζετε τη λογική της ελίτ». 

     

    Εντάξει, αυτά περί ελίτ δεν τα λες και ευφάνταστα –κλασικές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ– αλλά σε κάθε περίπτωση, είμαι μια μικρή απόλαυση να τον ακούς τον Ευκλείδη (για τους φαν, όλη η ομιλία του εδώ).

     

     

     

  • Ο Παφίλης κατέθεσε στη Βουλή τις χυδαίες και γεμάτες σεξισμό αφίσες που αναρτά η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια

    Πάντως μάλλον δεν ήταν καλή η ιδέα του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου να αρχίσει να επιδεικνύει τις γεμάτες μίσος αφίσες των αντιεξουσιαστών στα πανεπιστήμια, για να δικαιολογήσει την ανάγκη παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ.

     

    Οχι τίποτε άλλο, αλλά ο Νίκος Παφίλης, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, φρόντισε από την πλευρά του να θυμίσει στην Ολομέλεια και στην κυβερνητική πλειοψηφία τις χυδαίες και γεμάτες σεξισμό αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της φοιτητικής οργάνωσης της ΝΔ.

     

    Είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ:

     

    «Μια και μιλάμε για αρχές και για αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, έχω εδώ τη δική σας ιδεολογική σύγκρουση στα πανεπιστήμια. Τα πάρτι της ΔΑΠ–ΝΔΦΚ. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά να υπάρχουν στην Ιστορία. Ορίστε, ημίγυμνη, “Πάρ’ τη με 6 ευρώ”. Με “η”. Θα τα πω όπως είναι, δεν πειράζει. “Πάρ’ τα μωρή άρρωστη”. “Summer Party” με ημίγυμνες».

    Και συνέχισε: «Αυτή είναι η ιδεολογική σας αντιπαράθεση. Η χυδαία, η πρόστυχη θα έλεγα. Μιλάτε εσείς για διαφθορά στα Πανεπιστήμια, όταν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πουλούσαν τα θέματα; Μιλάτε για αναβάθμιση πανεπιστημίου και διακίνηση ιδεών; Θέλετε απλά μόνο οι δικές σας ιδέες να περνάνε στο Πανεπιστήμιο κι όχι τίποτα το ανατρεπτικό. Σας λέω ότι η οργή μαζεύεται, θα ξεχειλίσει. Είστε μακριά νυχτωμένοι. Δείτε τι φοιτητές και τι ανθρώπους θέλετε να φτιάξετε».

     

    Με βάση τις αφίσες που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Παφίλης, δεν μπορείς να πεις ότι έχει και πολύ άδικο…

     

     

  • Γεωργιάδης: «Η αναφορά μου στα κλειδιά παρεξηγήθηκε και ζητώ συγγνώμη»

    Μια που πιάσαμε τη Βουλή, αξιοσημείωτη ήταν και άλλη μία παρέμβαση, αυτή του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

     

    Κάτι ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ του είπε ότι εμβολιάστηκε κατά προτεραιότητα, κάτι τα «events» της Τετάρτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιχειρηματίες της εστίασης να παραδίδουν επιδεικτικά τα κλειδιά των καταστημάτων τους μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση –τους είχε προκαλέσει κι αυτός βέβαια την προηγούμενη εβδομάδα λέγοντας να του δώσουν τα κλειδιά αν δεν θέλουν να συνεχίσουν παρά τη γενναία αρωγή της κυβέρνησης– τον έκαναν να μιλήσει περισσότερο επί προσωπικού παρά για το νομοσχέδιο της Κεραμέως.

     

    Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

     

    «Η αναφορά μου στα κλειδιά παρεξηγήθηκε και ζητώ συγγνώμη. Eίχε τον χαρακτήρα ότι οι επιχειρήσεις εστίασης, με τα μέτρα τα υποστηρικτικά που τους έχουμε δώσει και με τα επιπλέον μέτρα που δίνουμε, κατά τη γνώμη μας εξακολουθούν να έχουν αξία, θα τα καταφέρουν και στο μέλλον και στο τέλος θα δείτε ότι όλα θα πάνε καλά. Εάν κάποιοι προσεβλήθησαν, έδωσα τις εξηγήσεις μου και άλλωστε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους συναντήθηκα δύο φορές και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, άρα μην επισπεύδετε εσείς.

     

    »Οσον αφορά τον εμβολιασμό που έθεσε ο κ. Ζαχαριάδης και το έκανε και λίγο επί προσωπικού, να ξεκαθαρίσω το εξής. Εγώ προσωπικά και οι άλλοι υπουργοί, εξ όσων γνωρίζω, δεν είχαμε ζητήσει να εμβολιαστούμε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μάς ενημέρωσε να πάμε να εμβολιαστούμε. Και πήγα. Ούτε ζήτησα ούτε δεν ζήτησα. Μου είπαν ”να πας” και πήγα. Μετά τη φασαρία που έγινε, δικαίως έγινε φασαρία, όχι αδίκως, αυτή η απόφαση ήρθη. Άρα εμένα γιατί με κατηγορείτε; Γιατί κάποιος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: αποφασίσαμε να πάτε να εμβολιαστείτε;»

     

    Για όσους έχουν ξεχάσει, ο κ. Γεωργιάδης είχε εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα και προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης παγώσει την όλη διαδικασία διότι είχε πέσει το σχετικό κράξιμο…

  • Η Κανέλλη απορρίπτει την αστυνομία στα ΑΕΙ παραπέμποντας στον... Τζορτζ Φλόιντ!

    Τέταρτο θέμα μας από τη Βουλή, η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη, του ΚΚΕ. Ομιλία που –όπως σωστά μαντεύει κανείς– είχε κάτι από «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

     

    Αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι αυτό –μια αναφορά στις επάρατες ΗΠΑ είναι κάτι το σύνηθες, σαν τάμα για κάθε ομιλητή του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυρία Κανέλλη, προκειμένου να απορρίψει την παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ, αναφέρθηκε στον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανό που είχε δολοφονηθεί από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ στις 25 του περασμένου Μαΐου.

     

    Η βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε τις ΗΠΑ ως πηγή έμπνευσης της κυβέρνησης για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά υποστήριξε ότι μετά τη δολοφονία Φλόιντ αρκετά αμερικανικά πανεπιστημιακά «πετάνε» έξω, όπως είπε, την αστυνομία.

     

    Ανέφερε εξάλλου ότι στις ΗΠΑ μολονότι υπάρχει αστυνομία στα πανεπιστήμια, συνεχίζονται τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ληστείες.

     

    Και άντε με τον Φλόιντ και μετά το κίνημα Ι can’t breathe, πες ότι μπορεί να συμβαίνει, κάποιοι πρυτάνεις αμερικανικών πανεπιστημίων να είναι πιο επιφυλακτικοί ή και σκεπτικοί με την παρουσία αστυνομικών στα campus.

     

    Με το επιχείρημα όμως ότι ενώ υπάρχει αστυνομία στα αμερικανικά πανεπιστήμια συνεχίζονται οι ληστείες και τα σεξουαλικά εγκλήματα, τι θέλει να πει η έμπειρη βουλευτής του ΚΚΕ; Σε όλον τον κόσμο υπάρχει αστυνομία, αλλά παρά την παρουσία της υπάρχουν δυστυχώς και εγκλήματα – και όμως η παρουσία της παραμένει απαραίτητη.

     

    Για να μην αναφέρουμε ότι ακόμα και στον σοβιετικό παράδεισο υπήρχε αστυνομία, πάρα πολλή αστυνομία, αλλά υπήρχαν και εγκλήματα. Κανείς στο πολίτ μπιρό δεν είχε σκεφτεί να υπαινιχθεί ότι δεν χρειάζεται η αστυνομία. (Και μόνο στην σκέψη άλλωστε, θα ερχόταν η αστυνομία και θα τον συνελάμβανε.)

     

     




text
  • Είναι κρίμα που δεν θα γίνει debate. Να περιμένουμε τρία χρόνια αλλά ποιον θα έχει απέναντι ο Κυριάκος;


    20 Απριλίου 2024, 13:30