761
Ισραήλ: Μάσκες και άλλες προφυλάξεις κατά την άφιξη στο σχολείο για το πρώτο μάθημα μετά την καραντίνα, την περασμένη Κυριακή | REUTERS/ Amir Cohen

Ισραήλ: Επιστροφή στα θρανία σταδιακά και οικειοθελώς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 10:35
Ισραήλ: Μάσκες και άλλες προφυλάξεις κατά την άφιξη στο σχολείο για το πρώτο μάθημα μετά την καραντίνα, την περασμένη Κυριακή
|REUTERS/ Amir Cohen

Ισραήλ: Επιστροφή στα θρανία σταδιακά και οικειοθελώς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 10:35

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της αργής και επίπονης διαδικασίας επιστροφής των ισραηλινών πολιτών στη νέα καθημερινότητά τους υπό το φάσμα του φονικού κορονοϊού, η κυβέρνηση της χώρας άναψε το πράσινο φως και για τη σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων, επιτρέποντας, ωστόσο, προς το παρόν την επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού και των δύο τελευταίων του λυκείου.

Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων όλης της χώρας (όπου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα, αλλά μόλις 234 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό) αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαμάχης, με τις εκπαιδευτικές αρχές να καλούνται να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις και των επιδημιολόγων για τον κίνδυνο μιας νέας επιδημικής έξαρσης και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των γονιών στις δουλειές τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, βλέποντας το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων να μειώνεται καθημερινά, το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα επρόκειτο να αρχίσουν ξανά την περασμένη Κυριακή, με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού να κάνουν την αρχή και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου να ακολουθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι σχετικές οδηγίες που εξέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες προβλέπουν τη μείωση του αριθμού των μαθητών (έως 17 άτομα) ανά τάξη, με στόχο την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, την τμηματική προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών, καθώς και τον προαυλισμό τους κατά ομάδες, τη χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους από όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των επτά ετών, την απαγόρευση των ομαδικών παιχνιδιών και αθλημάτων και την καθημερινή απολύμανση όλων των χώρων των σχολείων μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Διδασκαλία την περασμένη Κυριακή, εργάσιμη ημέρα στο Ισραήλ, σε δημοτικό σχολείο στα Κατεχόμενα / REUTERS/Ammar Awad

Οσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, δάσκαλοι και δασκάλες άνω των 65 ετών, καθώς και όλοι όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, δεν πρόκειται, προς το παρόν τουλάχιστον, να επιστρέψουν στα σχολεία τους, ενώ πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές κάθε περιφέρειας μπορούν να επιλέξουν να μην ανοίξουν τελικά τις σχολικές μονάδες τους, όπως οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Καταφέραμε να εξισορροπήσουμε την επιθυμία για επανεκκίνηση της οικονομίας και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας», ανέφερε σε δηλώσεις του κατά το Σαββατοκύριακο ο Ράφι Περέτζ, υπουργός Παιδείας του Ισραήλ.

Κάποιοι γονείς, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν καταρχάς για την υγεία των παιδιών τους αλλά και των υπόλοιπων μελών των οικογενειών τους. Η Μιχάλ Αμπραμσον, για παράδειγμα, είναι μια μητέρα τριών παιδιών από την πόλη Μοντίν στο κεντρικό Ισραήλ, στο νοικοκυριό της οποίας περιλαμβάνονται και δύο άτομα με εύθραυστη υγεία. «Αδημονώ να στείλω τα παιδιά μου πίσω στο σχολείο και θέλουν και αυτά να επιστρέψουν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει και αυτό μας θέτει όλους σε κίνδυνο. Οταν τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, δεν ξέρουν πώς να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Οταν ένα παιδί έχει ψείρες, κολλάνε και όλα τα υπόλοιπα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Στιβ Χέντριξ της Washington Post.

Η Τζούλια Ρόμπερτς, εξάλλου, σημείωσε πως δεν πρόκειται να στείλει την 8χρονη κόρη της πίσω στο σχολείο, τουλάχιστον προς το παρόν, επειδή γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να κρατηθεί μακριά από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της. «Φυσικά και θα θέλουν να αγκαλιαστούν και να φιληθούν. Εχουν έξι εβδομάδες να ιδωθούν», σημείωσε η ισραηλινή μητέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών αλλά και τις δικές τους όσον αφορά την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων να υποδεχτούν ξανά τους μαθητές υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, οι αρμόδιες αρχές σε πολλές μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία τους.

Την ίδια ώρα προβληματισμένοι εμφανίζονται δάσκαλοι και καθηγητές, ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών και τη δική τους και απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους για την εβδομάδες που δίδασκαν μέσω του Διαδικτύου. Πονοκέφαλο στον ισραηλινό υπουργό Παιδείας προκαλεί και το γεγονός πως πολλοί νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην εργασία τους την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου κατά το επικείμενο άνοιγμα, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, των αντίστοιχων ιδρυμάτων.

Πάντως ο Μάτι και η Αννα Μισέλ, γονείς δύο κοριτσιών ηλικίας μόλις επτά ετών επέλεξαν να στείλουν την περασμένη Κυριακή τις κόρες τους πίσω στο σχολείο, παρότι την προηγούμενη ημέρα ακόμη και η δασκάλα των κοριτσιών παραδέχτηκε πως η όλη διαδικασία αποτελεί στην ουσία ένα πρωτόγνωρο «κοινωνικό πείραμα». Αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως την Κυριακή άνοιξαν τις πύλες τους ξανά οκτώ στα δέκα σχολεία της χώρας ενώ στα θρανία επέστρεψε το 60% των μαθητών και των μαθητριών των πρώτων τριών τάξεων του Δημοτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...