1177
Οι Βρετανοί θα χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα | Shutterstock

Θα σώσει την Βρετανία από τον κορονοϊό μια εφαρμογή;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 19:56
Οι Βρετανοί θα χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα
|Shutterstock

Θα σώσει την Βρετανία από τον κορονοϊό μια εφαρμογή;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 19:56

Σε ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι επιστήμονες έχουν φτιάξει μια πόλη. Η πόλη έχει ένα εκατ. κατοίκους οι οποίοι συμπεριφέρονται όπως όλοι οι κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων. Συνωστίζονται στους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στις δουλειές τους, ένα ποσοστό είναι νέοι, ένα ποσοστό ηλικιωμένοι, κάποιοι διατηρούν την σιλουέτα τους και την φυσική κατάσταση τους σε καλά επίπεδα κάποιοι άλλοι όχι.

H μόνη διαφορά με τις πόλεις στις οποίες μένουμε εμείς είναι ότι πρόκειται για προϊόν ενός λογισμικού και υπάρχει μόνο μέσα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όμως οι όπως και οι δικές μας πόλεις έτσι και αυτή προσπαθεί να αμυνθεί από τον κορονοϊό. Η πόλη χρησιμοποιεί τα τεχνολογικά μέσα που έχει στην διάθεση της για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού. Οι ψηφιακοί της κάτοικοι χρησιμοποίησαν κατά κύριο λόγο μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου η οποία τους επέτρεψε να κρατήσουν σε έλεγχο την εξάπλωση του ιού και να επιστρέψουν στην ζωή που είχαν πριν την εμφάνιση του.

Η εφαρμογή αυτή θα βγει σε λίγες μέρες από την ψηφιακή ζωή και θα δοκιμαστεί στην πραγματική. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times πρόκειται για το πιο σημαντικό ιατρικό, τεχνολογικό και πάνω από όλα μαζικό κοινωνικό πείραμα που έχει γίνει στην Βρετανία.

Την Δευτέρα ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, θα ανακοινώσει ότι οι 141 χιλιάδες κάτοικοι του νησιού Γουάιτ που βρίσκεται στο κανάλι της Μάγχης θα είναι οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή εντοπισμού του κορονοϊού η οποία αναπτύχθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας. Αν η λειτουργία αυτής της εφαρμογής αποδειχθεί αποτελεσματική στην προσπάθεια παρεμπόδισης της εξάπλωσης του ιού τότε σε 2-3 εβδομάδες θα ζητηθεί από όλους τους κατοίκους της Βρετανίας να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη να ιχνηλατεί τα πιθανά κρούσματα του κορονοϊού. Η βρετανική κυβέρνηση και οι επιστήμονες που την συμβουλεύουν θεωρούν κομβικής σημασίας την χρήση αυτής της εφαρμογής. Θεωρούν ότι η επιτυχία ή αποτυχία της θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της χώρας και ειδικά το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

«Είναι απόλυτα κρίσιμο για την επιτυχία της επόμενη φάσης. Είναι απαραίτητη η επιτυχία του εγχειρήματος» αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Κριστόφ Φρέιζερ, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε την εφαρμογή εξηγεί τo πόσο σημαντική είναι.

«Η έρευνα που κάναμε δείχνει ότι το 50% των κρουσμάτων του κορονοϊού αφορά περιπτώσεις όπου η μετάδοση του ιού έγινε από άτομο που ήταν φορέας αλλά δεν είχε εκδηλώσει ακόμη κάποια συμπτώματα. Ο παραδοσιακός τρόπος ιχνηλάτησης δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό της επιδημίας, δεν είναι αρκετά γρήγορος τρόπος. Αν καταφέρουμε να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή κάποιου φορέα με άλλους ανθρώπους πριν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα αυτό μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στον έλεγχο της επιδημίας και την επανάκαμψη του ιού. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η εφαρμογή είναι να ειδοποιήσει έγκαιρα κάποιο άτομο που φαίνεται ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να κολλήσει τον ιό» αναφέρει ο καθηγητής Φρέιζερ.

Η εφαρμογή

Η ψηφιακή πόλη δημιουργήθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται ένα μοντέλο της χώρας στο σύνολο της. Το νησί Γουάιτ επιλέχθηκε για την δοκιμή γιατί συγκεντρώνει παρόμοια χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής το νησί έχει λίγα περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 29 θανάτους αλλά όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Βρετανία αυτά τα νούμερα πιθανότατα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η νήσος Γουάιτ επιλέχθηκε για την δοκιμή της εφαρμογής

Από την επόμενη εβδομάδα όλοι οι κάτοικοι του νησιού θα βομβαρδίζονται με μηνύματα, διαφημίσεις ακόμη και προτροπές ή ευχαριστίες από πολιτικούς και επιστήμονες για να πάρουν μέρος στην δοκιμή. Για να έχει αποτελέσματα η δοκιμή θα πρέπει οκτώ στους δέκα κάτοχους κινητών τηλεφώνων του νησιού να κατεβάσουν την εφαρμογή η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά απλή και φιλική σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την σύγχρονη τεχνολογία.

Όταν δύο άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή έρθουν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους αυτή η επαφή καταγράφεται. Η πληροφορία αυτή παραμένει αποθηκευμένη στο τηλέφωνο των δύο ατόμων και ενεργοποιείται όταν κάποιο από τα δύο άτομα ενημερώσει την εφαρμογή ότι άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα που συνδέονται με αυτά του κορονοϊού. Τότε όλα τα δεδομένα πηγαίνουν από το τηλέφωνο σε μια κεντρική βάση όπου ένας αλγόριθμος θα καθορίσει ποιος πρέπει να ειδοποιηθεί γιατί είναι πιθανό να έχει μολυνθεί ώστε να κάνει γρήγορα ότι είναι απαραίτητο δηλαδή ένα τεστ και να μπει σε καραντίνα. Η εφαρμογή δεν θα καθορίζει ποιος είναι πιθανό να έχει μολυνθεί μόνο με βάση το πόσο κοντά βρέθηκε με κάποιον ασθενή ή πόση ώρα πέρασε μαζί του αλλά λαμβάνοντας υπόψη και άλλα στοιχεία όπως τα συμπτώματα του ατόμου που έκανε την ειδοποίηση, την ηλικία των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του κ.α.

Η ανησυχία

Όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες αντίστοιχες εφαρμογές που έχουν χρησιμοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο για την προσπάθεια ελέγχου την πανδημίας έτσι και με αυτή εγείρονται ανησυχίες και προβληματισμοί. Όσο περισσότερο παρεισφρήσει η εφαρμογή στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, όσο περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες για το τι έκανε έχει καταγράψει τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι στην ιχνηλάτηση.

Την ίδια στιγμή όσο πιο παρεισφρητική είναι η εφαρμογή τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα αποδέχονται να την χρησιμοποιούν. Για αυτό σε πρώτη φάση οι επιτελείς του εγχειρήματος αποφάσισαν η εφαρμογή να μην καταγράφει τις τοποθεσίες που βρέθηκε ο χρήστης. Όμως όσες παρόμοιες εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα με επιτυχία σε διάφορες χώρες είχαν ως βασικό τους συστατικό την καταγραφή των τοποθεσιών που βρέθηκε ο χρήστης στην διάρκεια της μέρας.

Η Νότιος Κορέα που χρησιμοποιεί τέτοιες εφαρμογές έχει πολύ θετικά αποτελέσματα αλλά έχοντας εισέλθει σε πολύ γκρίζες ζώνες όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Οι εφαρμογές αυτές όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην Νότιο Κορέα είναι ότι όχι μόνο γίνεται ιχνηλάτηση των ατόμων με τα οποία ήρθε σε επαφή ένας ασθενής αλλά στέλνει μηνύματα σε κάθε πολίτη που ετοιμάζεται να εισέλθει σε κάποιο χώρο όπου είχε βρεθεί εκεί κάποιος ασθενής ή ακόμη και κάποιος πιθανός φορέας του κορονοϊού. Σε όλα τα άτομα που θεωρούνται πλέον πιθανοί φορείς συστήνεται να μπουν αμέσως σε καραντίνα. Στην περίπτωση της Κορέας βέβαια η εφαρμογή ενημερώνει ταυτόχρονα με τον χρήστη της εφαρμογής που είναι πιθανός φορέας και την αστυνομία ώστε να τον παρακολουθεί για να διαπιστώνει αν βρίσκεται όντως σε καραντίνα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο πιθανός φορέας υποχρεώνεται να περάσει την καραντίνα όχι στο σπίτι του αλλά σε κάποια κρατική δομή.

Τέτοιο επίπεδο ελέγχου και παρέμβασης μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί στην Βρετανία και γενικότερα σε κάποια δυτική δημοκρατία. Πάντως ο πρώην Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είναι υπέρ της χρήσης αυστηρών μέτρων όπως το να περνάει κάποιος μια καραντίνα μακριά από το σπίτι του ώστε να να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος μετάδοσης στα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια του. Η βρετανική κυβέρνηση προς το παρόν είναι της άποψης ότι αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτή την εφαρμογή σημαίνει ότι είναι συνειδητοποιημένος πολίτης στο θέμα της πανδημίας και σε περίπτωση που ενημερωθεί ότι υπάρχει περίπτωση να έχει μολυνθεί θα φερθεί υπεύθυνα και θα ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δοθούν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...