550
O Χάρβεϊ Γουάινσταϊν προσερχόμενος στη δίκη του τον Φεβρουάριο του 2020 | REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

«Είναι άδικο για τα θύματα»: Αντιδράσεις στο Χόλιγουντ για την ανατροπή της καταδίκης του Γουάινσταϊν

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 14:58
O Χάρβεϊ Γουάινσταϊν προσερχόμενος στη δίκη του τον Φεβρουάριο του 2020
| REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

«Είναι άδικο για τα θύματα»: Αντιδράσεις στο Χόλιγουντ για την ανατροπή της καταδίκης του Γουάινσταϊν

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 14:58

Για τον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ και το κίνημα του #MeToo ήταν ένα σοκ: ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο κάποτε παντοδύναμος και πολύ επιτυχημένος κινηματογραφικός παραγωγός οσκαρικών ταινιών,  ήταν τα τελευταία χρόνια ένα τέρας και με τη βούλα της αμερικανικής Δικαιοσύνης που τον είχε καταδικάσει για βιασμό. Ομως τώρα ένα εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε μία από τις καταδίκες του, ζητώντας να διεξαχθεί νέα δίκη.

Το 2020, η καταδίκη του Γουάινσταϊν σε 23 χρόνια κάθειρξη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση ήταν μια πρώτη νίκη για το κίνημα του #MeToo –περισσότερα στόματα άνοιξαν και το 2023 ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη και στο Λος Αντζελες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις, σε ξεχωριστή υπόθεση.

Ο 72χρονος Γουάινσταϊν, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του #MeToo, του κινήματος κατά της (σεξουαλικής) βίας εναντίον γυναικών που γεννήθηκε με τις πρώτες αποκαλύψεις το 2017, θα παραμείνει στη φυλακή. Η καταδίκη στο Λος Αντζελες ισχύει, αλλά στη Νέα Υόρκη τα πράγματα έχουν ανατραπεί, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το εφετείο, το δικαστήριο έσφαλε όταν δέχθηκε να ακούσει τις μαρτυρίες άλλων γυναικών πέραν των εναγουσών για τη βία που είχαν υποστεί από τον κατηγορούμενο. Οι μαρτυρίες αυτές παρουσίασαν «μια ιδιαίτερα κακή εικόνα» του Γουάινσταϊν, εκτίμησε το εφετείο, κρίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να διορθωθούν αυτά τα «σκανδαλώδη λάθη είναι μια νέα δίκη». Τέσσερις δικαστές τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης της καταδίκης και τρεις κατά.

«Γνωρίζαμε ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Αρθουρ Αϊντάλα, ένας από τους δικηγόρους του Γουάινσταϊν, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι δημοφιλείς, αλλά πρέπει να εφαρμόζουμε δίκαια τον νόμο και σε αυτούς».

«Υπήρχε τόση πίεση διότι ο Χάρβεϊ ήταν το πρόσωπο αυτού του κινήματος», κατήγγειλε για το #MeToo.

Η αντίδραση της άλλης πλευράς ήταν ακόμα πιο ηχηρή.

«Το δικαστήριο εξακολουθεί να εναντιώνεται στις νίκες για τις οποίες έδωσαν μάχη επιζήσασες σεξουαλικής βίας», κατήγγειλε από την πλευρά της η Μάντελιν Σίνγκας, μία από τις δικαστικούς του εφετείου που τάχθηκε κατά της ακύρωσης της ποινής του Γουάινσταϊν. Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες «που φέρουν το τραύμα της σεξουαλικής βίας» «ξεχάστηκαν».

Το #MeToo ήταν ένα hashtag που δημιουργήθηκε πριν 11 χρόνια, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο Γουάινσταϊν, από την Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ:

«Το δικαστικό σύστημα δεν ωφέλησε ποτέ τις επιζήσασες σε αυτή τη χώρα», κατήγγειλε η Μπερκ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Διότι, αφού οι γενναίες γυναίκες αυτής της υπόθεσης έσπασαν τη σιωπή, εκατομμύρια και εκατομμύρια άλλες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν», υπενθύμισε.

Ομάδα θυμάτων του Γουάινσταϊν κατήγγειλε την απόφαση του εφετείου, εκτιμώντας ότι «δεν αποθαρρύνει απλώς» τις γυναίκες, αλλά είναι και «βαθιά άδικη».

«Αλλά αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει σε τίποτα την πραγματικότητα που ζήσαμε» και «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα «Silence Breakers», στην οποία συμμετέχουν γυναίκες που κατήγγειλαν τις πράξεις του Γουάινσταϊν.

Πολλές ηθοποιοί, που είχαν κατηγορήσει τον παραγωγό, επίσης εξέφρασαν την αγανάκτησή τους. Για τη Ροζάνα Αρκέτ, «είναι λυπηρό που το δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του». «Και ως επιζήσασα (της επίθεσής του) είμαι πολύ απογοητευμένη», επεσήμανε.

«Είναι άδικο για τα θύματα. Ζούμε τη δική μας αλήθεια. Γνωρίζουμε τι συνέβη», διαμαρτυρήθηκε η Ασλεϊ Τζουντ, η πρώτη ηθοποιός που κατήγγειλε τον Γουάινσταϊν.

Η Μίρα Σορβίνο δήλωσε «σοκαρισμένη!». «Είναι ένα κατά συρροή αρπακτικό με πλούσια δράση που βίασε – έβλαψε περισσότερες από 200 γυναίκες! Είμαι αηδιασμένη από το δικαστικό σύστημα που κλίνει προς τα αρπακτικά και όχι τα θύματα», έγραψε η ηθοποιός στο Χ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...