512
Εκατοντάδες χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους των ισπανικών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για την βία κατά των γυναικών, το καλοκαίρι του 2018 | Twitter

Ισπανία: Σάλος από σεξιστικό σχόλιο διάσημου ταυρομάχου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 16:13
Εκατοντάδες χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους των ισπανικών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για την βία κατά των γυναικών, το καλοκαίρι του 2018
|Twitter

Ισπανία: Σάλος από σεξιστικό σχόλιο διάσημου ταυρομάχου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 16:13

Μία 32χρονη γυναίκα αυτοκτόνησε στην Ισπανία, το Σάββατο, όταν κυκλοφόρησε στη δουλειά της παλιότερο βίντεο, στο οποίο κάνει σεξ με παλιό της εραστή.

Το βίντεο γυρίστηκε πριν πέντε χρόνια και εμφανίστηκε στις 20 Μαΐου. Το είδαν στα κινητά τους εκατοντάδες συνάδελφοί της στο εργοστάσιο αυτοκινήτων όπου εργαζόταν, έξω από τη Μαδρίτη.

Το θύμα, που ήταν παντρεμένη και είχε δύο παιδιά, δεχόταν άπειρα πειράγματα και σεξιστικά σχόλια κάθε είδους στη δουλειά και η ζωή της έγινε αφόρητη, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. Είχε μάλιστα, πάει στους προϊσταμένους της να καταγγείλει το περιστατικό, δύο ημέρες πριν τον θάνατό της και είχε κατονομάσει τον άντρα που είχε μοιράσει το βίντεο μέσω WhatsApp, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων.

«Είμαστε σοκαρισμένοι, θλιμμένοι και οργισμένοι. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί αυτό», είπε ο εκπρόσωπος.

Η γυναίκα έφυγε νωρίς από τη δουλειά, το Σάββατο και βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της την επόμενη ημέρα.

Η αστυνομία ανακρίνει έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο, που είχε σχέση μαζί της πριν από χρόνια.

Την Πέμπτη, μία δήλωση διάσημου ισπανού ταυρομάχου για την υπόθεση, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην χώρα.

«Δεν είναι αντρίκιο να κάνεις viral ένα βίντεο σαν και αυτό. Ομως, οι άντρες, και το λέω αυτό επειδή είμαι άντρας, δεν ήταν δυνατόν να έχουν ένα τέτοιο βίντεο και να μην το μοιραστούν με άλλους», δήλωσε ο 45χρονος Φραν Ριβέρα στην τηλεόραση και πρόσθεσε ότι δεν φταίει το θύμα για ό,τι έγινε.

Ο Φραν Ριβέρα στην αρένα

Οπως αναφέρει το BBC, στο σχόλιό του απάντησαν πολλές γυναίκες στα σόσιαλ μίντια.

Η τηλεπαρουσιάστρια Κριστίνα Πεντρότσε, έγραψε στο Twitter: «Το να μοιράζεσαι ένα βίντεο χωρίς άδεια είναι έγκλημα. Οι γυναίκες κατηγορούνται και πάλι. Ας μην εστιάσουμε στη γυναίκα που έκανε το βίντεο αλλά στον άντρα που το μοίρασε και σε αυτούς που δεν το κατήγγειλαν δημόσια».

Η εκπρόσωπος των Ποντέμος, Ιρένε Μοντέρο, έγραψε: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να προσέχουμε πώς συμπεριφερόμαστε γιατί ένας άντρας δεν μπορεί να δει ένα τέτοιο βίντεο και να μην το μοιραστεί. Αυτό δεν είναι αφελής ηλιθιότητα αλλά μία λογική που κατηγορεί τις γυναίκες για να κρύψει τον σεξισμό της».

«Πόσο τυχερή είμαι που οι άντρες με τους οποίους συναναστρέφομαι δεν είναι σαν εσένα, Φραν Ριβέρα», έγραψε η ηθοποιός Σάρα Σαλέμο.

Η υπόθεση προστίθεται σε έναν κατάλογο περιστατικών που έχουν ξεκινήσει μία πολύ έντονη πολιτική διαμάχη στην Ισπανία για την κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών.

Η Σολεντάντ Μουρίλο, υπουργός Εσωτερικών για θέματα Ισότητας, δήλωσε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για υπόθεση έμφυλης βίας.

«Ο σεξισμός είναι παιχνίδι εξουσίας. Ποιος είσαι εσύ που έχεις μία εικόνα η οποία δεν σου ανήκει και την κάνεις επίκεντρο ενός σκανδάλου»;

Σε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Ιταλία, μία 31χρονη αυτοκτόνησε το 2016, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία δικών της βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Η ισπανική νομοθεσία για τις υποθέσεις που αφορούν «πορνό εκδίκησης», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται, έγινε πολύ πιο αυστηρή, το 2015, όταν ο εραστής μιας πολιτικού στο Τολέδο, μοιράστηκε χωρίς την άδειά της δικό τους βίντεο.

Από τότε, όποιος κυκλοφορεί δημοσίως βίντεο ή φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς την άδεια των εμπλεκόμενων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρεις έως 12 μήνες ή με πρόστιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...