216
O αιγυπτιακός ναός Ντεντούρ στην πρώην, πλέον, πτέρυγα Σάκλερ του νεοϋορκέζικου Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης | GHI/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

ΗΠΑ: Το Μετροπόλιταν διέγραψε τους Σάκλερ από δωρητές  

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 13:01
O αιγυπτιακός ναός Ντεντούρ στην πρώην, πλέον, πτέρυγα Σάκλερ του νεοϋορκέζικου Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης
|GHI/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

ΗΠΑ: Το Μετροπόλιταν διέγραψε τους Σάκλερ από δωρητές  

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 13:01

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης εξάλειψε το οικογενειακό όνομα των μεγάλων δωρητών Σάκλερ από επτά εκθεσιακούς χώρους του, συμπεριλαμβανομένης της πτέρυγας με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες στην οποία φιλοξενείται ολόκληρος ο ναός Ντεντούρ.

Και ο λόγος είναι ότι οι Σάκλερ εμπλέκονται στο λεγόμενο «σκάνδαλο οπιούχων» της εταιρείας τους, Purdue Pharma (η υπόθεση αφορά παυσίπονα σκευάσματα, νόμιμα μεν, ωστόσο παρόμοιας δράσης με την ηρωίνη – τα χορηγούσαν ορισμένοι ιατροί κατά κόρον σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονταν).

Η απόφαση του μουσείου συνυπογράφεται από τους απογόνους των δωρητών Σάκλερ.

Η πτέρυγα της αιγυπτιακής τέχνης πήρε το όνομά της από τους αδελφούς Αρθουρ, Μόρτιμερ και Ρέιμοντ Σάκλερ, οι οποίοι δώρισαν στο Μετροπόλιταν τη δεκαετία του ’70 έργα και ποσά αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η οικογένειά μας πάντα υποστήριζε με θέρμη το μουσείο, έτσι πιστεύουμε ότι η τωρινή απόφαση είναι προς το συμφέρον του» δήλωσαν οι απόγονοι των αποβιωσάντων αδελφών Σάκλερ, οι οποίοι κατέχουν πλέον τη φαρμακευτική εταιρεία.

Πριν από τρεις μήνες, οι απόγονοι συμφώνησαν να πληρώσουν 4,5 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις και να παραιτηθούν από την ιδιοκτησία της Purdue Pharma, με αντάλλαγμα απαλλαγή τους από μελλοντικές αγωγές και αξιώσεις αποζημίωσης.

Τα ιδρύματα που σχετίζονται με τους Σάκλερ έχουν δωρίσει επίσης δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μουσεία, όπως το νεοϋορκέζικο Γκουγκενχάιμ και το λονδρέζικο Victoria and Albert, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα επιπέδου Οξφόρδης και Γέιλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...