341
Η Λίνα Βερτμίλερ το 2019, παραλαμβάνοντας το τιμητικό Οσκαρ για την προσφορά της στον κινηματογράφο | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Πέθανε στα 93 της η Λίνα Βερτμίλερ η πρώτη γυναίκα που ήταν υποψήφια για Οσκαρ Σκηνοθεσίας

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 17:42
Η Λίνα Βερτμίλερ το 2019, παραλαμβάνοντας το τιμητικό Οσκαρ για την προσφορά της στον κινηματογράφο
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Πέθανε στα 93 της η Λίνα Βερτμίλερ η πρώτη γυναίκα που ήταν υποψήφια για Οσκαρ Σκηνοθεσίας

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 17:42

Υπήρξε μια γυναίκα-θρύλος της Εβδομης Τέχνης και μια από τις πρωτοπόρους η οποία άνοιξε τον δρόμο για αλλες μεγάλες δημιουργούς στον ανδροκρατούμενο χώρο του σινεμά. Η Λίνα Βερτμίλερ, μια από τις προσωπικότητες του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, έριξε αυλαία στη μυθιστορηματική ζωή της. Αφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Τετάρτης στη Ρώμη, σε ηλικία 93 ετών.

Η Βερτμίλερ γεννήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα το καλοκαίρι του 1928. Με αριστοκρατική καταγωγή από την Ελβετία παντρεύτηκε τον σκηνογράφο Ενρίκο Τζομπ και επί πάνω από μισό αιώνα σφράγισε το ιταλικό σινεμά με την παρουσία της, φτάνοντας ως τα Οσκαρ.

Το 1977, η Λίνα Βερτμίλερ έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, με το φιλμ «Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές» («Pasqualino Settebellezze»), για το οποίο ήταν επίσης υποψήφια για το Οσκαρ Σεναρίου και για το αντίστοιχο βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Είχε εργαστεί ως βοηθός του Φεντερίκο Φελίνι στο θρυλικό «8½». Ακολούθησε μια πολύ παραγωγική περίοδος χάρη κυρίως στη συνεργασία της με τον ηθοποιό Τζανκάρλο Τζανίνι, με τον οποίο γύρισε έξι ταινίες, οι οποίες έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το ιταλικό και διεθνές κοινό. Ο Τζιανίνι ήταν επίσης υποψήφιος για Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για τον Πασκουαλίνο.

O Τζιανκάρλο Τζιανίνι και η Ελένα Φιόρε στο «Pasqualino Settebellezze» που μέτρησε τέσσερις υποψηφιότητες για Οσκαρ

Οπως σημείωσε η εφημερίδα La Repubblica, «η Βερτμίλερ υπήρξε σημείο αναφοράς για αμέτρητες γυναίκες που ασχολήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με την Εβδομη Τέχνη”, από την Τζέιν Κάμπιον, μέχρι την Ιζαμπέλα Ροσελίνι».

Μεταξύ των άλλων, είχε ασχοληθεί και με την τηλεοπτική σκηνοθεσία, για γνωστές εκπομπές της Rai, ενώ είχε συνεργαστεί και με την διασημότερη πιθανότατα Ιταλίδα ηθοποιό, την Σοφία Λόρεν. Παράλληλα, η Λίνα Βερτμίλερ είχε συγγράψει έξι σενάρια κινηματογραφικών έργων και πολλών τηλεοπτικών σειρών.

Το 2019 η Ακαδημία του Χόλιγουντ της απένειμε τιμητικό Οσκαρ για την προσφορά της στην Εβδομη Τέχνη. «Πρέπει να αλλάξουμε όνομα σε αυτό το αγαλματίδιο. Ας το λέμε “Αννα”» είχε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν περισσότερο τα βραβεία σε γυναίκες δημιουργούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...