336
Το υποβρύχιο USS Georgia, το συνοδευτικό καταδρομικό σκάφος USS Port Royal και ένα ελικόπτερο στα Στενά του Ορμούζ, τη Δευτέρα | INDRA BEAUFORT/US NAVY

ΗΠΑ: Νέα επίδειξη ισχύος στον Περσικό με πυρηνικό υποβρύχιο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 15:36
Το υποβρύχιο USS Georgia, το συνοδευτικό καταδρομικό σκάφος USS Port Royal και ένα ελικόπτερο στα Στενά του Ορμούζ, τη Δευτέρα
|INDRA BEAUFORT/US NAVY

ΗΠΑ: Νέα επίδειξη ισχύος στον Περσικό με πυρηνικό υποβρύχιο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 15:36

Μετά τα ιπτάμενα φρούρια Β-52, που πέταξαν από τη Λουιζιάνα ως τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ στέλνουν νέο μήνυμα στο Ιράν, με την εμφάνιση του υποβρυχίου «USS Georgia» στον Περσικό Κόλπο.

Το υποβρύχιο, εξοπλισμένο με 154 πυραύλους Tomahawk, αναδύθηκε στα Στενά του Ορμούζ, συνοδευόμενο από καταδρομικά και ελικόπτερα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε μία εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης με αποδέκτη το Ιράν.

Το αμερικανικό ναυτικό μάλιστα, δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες στο site του.

Οπως αναφέρουν οι Times, είναι η πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια που υποβρύχιο αυτού του τύπου πλέει στον Περσικό, ως απάντηση στις απειλές των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Το πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο είναι τα μεγαλύτερα του αμερικανικού στόλου με εκτόπισμα 18.750 τόνους. Είναι μέρος της δύναμης που έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ για την αποτροπή πυρηνικής επίθεσης εναντίον τους.

Τέσσερα από τα 18 υποβρύχια αυτού του τύπου υπέστησαν μετατροπές για να μεταφέρουν πυραύλους Tomahawk.

Η εμφάνιση του «Georgia» στον Περσικό, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον δεν παίρνει αψήφιστα τις πολεμικές ιαχές της Τεχεράνης περί εκδίκησης για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον περασμένο μήνα, για την οποία κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ.

Το Πεντάγωνο συνήθως δεν δημοσιοποιεί το πού βρίσκονται τα υποβρύχιά του. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, ήταν το 2017, στη Νότια Κορέα, την εποχή έντασης με τη Βόρεια Κορέα.

Εκτός από τους πυραύλους, που έχουν βεληνεκές 1.600 χλμ., τα υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις που διαθέτουν μίνι υποβρύχια.

Αλλη μία από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Η έλευση του υποβρυχίου στον Κόλπο συνέπεσε με την εκτόξευση ρουκέτας στην περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαδγάτη από παραστρατιωτικούς που υποστηρίζονται από το Ιράν. Κατά την επίθεση, σκοτώθηκε ένα άτομο.

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι το Ιράν πιθανότατα έχει ξεκινήσει νέες εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, στο υπόγειο εργοστάσιό που διαθέτει κοντά στην πόλη Κομ.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες έπεισαν το Πεντάγωνο να αναβαθμίσει τις δυνάμεις του στον Περσικό Κόλπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...