396
Ο στρατηγός Σαλβαντόρ Σιενφουέγκος την όχι και πολύ μακρινή εποχή της παντοδυναμίας του, το 2018 | REUTERS/Daniel Becerril/File Photo/File Photo

Ναρκέμπορος ο πρώην υπουργός Αμυνας του Μεξικού

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 18:04
Ο στρατηγός Σαλβαντόρ Σιενφουέγκος την όχι και πολύ μακρινή εποχή της παντοδυναμίας του, το 2018
|REUTERS/Daniel Becerril/File Photo/File Photo

Ναρκέμπορος ο πρώην υπουργός Αμυνας του Μεξικού

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 18:04

Ενας μεξικανός απόστρατος με τον βαθμό του στρατηγού, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Αμυνας της κεντροαμερικανικής χώρας επί προεδρίας Ενρίκε Πένια Νιέτο, οδηγήθηκε σε αμερικανικές φυλακές κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου του Λος Αντζελες. Η υπόθεση αφορά -τι άλλο;- λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών. Ο Σαλβαντόρ Σιενφουέγκος συνελήφθη με ένταλμα των ΗΠΑ προ ημερών, όταν έκανε το λάθος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης.

Οπως ελέχθη στο δικαστήριο, οι σχέσεις του Σιενφουέγκος με ένα από τα μεγαλύτερα και βιαιότερα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών αφορούσαν άνωθεν προστασία, ξέπλυμα χρήματος και, φυσικά, διακίνηση και διανομή ηρωίνης, κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας στην αγορά των ΗΠΑ όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Η υψηλή θέση του στρατηγού στη μεξικανική πολιτική τάξη διασφάλιζε την ατιμωρησία των εγκληματιών, τουλάχιστον εντός των ορίων της πατρίδας τους.

Ο Σιενφουέγκος είναι σήμερα 72 χρόνων και υπηρέτησε ως υπουργός Αμυνας του Μεξικού από το 2012 έως το 2018. Το ειρωνικό στοιχείο στην όλη ιστορία είναι ότι ο θώκος του στην κυβέρνηση και ο βαθμός του στις ένοπλες δυνάμεις υποτίθεται ότι θα έπαιζαν τον βασικό ρόλο στην επιχείρηση του μεξικανικού κράτους να εξαρθρώσει τα διάφορα καρτέλ…

Ο στρατηγός στο δικαστήριο του Λος Αντζελες (όπου απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις) στις 16 Οκτωβρίου (Mona Edwards via REUTERS)

Τα σκάνδαλα κρατικών και κυβερνητικών παραγόντων είναι γεγονός ότι σημάδεψαν την περίοδο της προεδρίας Πένια Νιέτο: νωρίτερα εφέτος ένας από τους στενότερους συμβούλους του πρώην προέδρου του Μεξικού εξεδόθη από την Ισπανία κατηγορούμενος για διαφθορά. Ωστόσο οι κατηγορίες δεν ακούμπησαν ποτέ τον ίδιο τον Πένια Νιέτο.

Η τελευταία σύλληψη, του στρατηγού στο Λος Αντζελες, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και άφησε «έκπληκτο» το Μεξικό, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί και να δυσκολέψει τον κοινό αγώνα των δύο ομόρων κρατών κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Η ενέργεια των αμερικανικών Αρχών ερμηνεύεται στο Μεξικό σαν προσπάθεια των ΗΠΑ να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα πέρα από τα σύνορά τους, με στόχο να φθάσει μέχρι την Πόλη του Μεξικού: την «παραγγελία» να ερευνηθούν, δηλαδή, και εκεί όλα τα στοιχεία που ενδέχεται να παραμένουν ακόμη κρυφά και αφορούν το πλέγμα των προσώπων και των σχέσεων γύρω από τη διαφθορά του Σιενφουέγκος.

Ο μεξικανός πρόεδρος πάντως, ο Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, ο οποίος εξελέγη με καμπάνια κατά της διαφθοράς το 2018, είπε ότι η σύλληψη «χρησιμεύει για να δείξει ότι το κύριο πρόβλημα στο Μεξικό είναι η διαφθορά» και κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι διοικούσαν μαζί με «εμπόρους ναρκωτικών που υπήρχαν μέσα στην κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...