542
Ο Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι κατήγγειλε γενοκτονία των Κούρδων με ευθύνη της Τουρκίας | Υοutube

Κούρδος πολέμαρχος: Η Τουρκία ένοχη γενοκτονίας και στο Αφρίν

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 11:50
Ο Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι κατήγγειλε γενοκτονία των Κούρδων με ευθύνη της Τουρκίας
|Υοutube

Κούρδος πολέμαρχος: Η Τουρκία ένοχη γενοκτονίας και στο Αφρίν

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 11:50

Ο 53χρονος Μαζλούμ Αμπντί Κομπάνι είναι ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) που αντιμετώπισαν με επιτυχία το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία εξοπλισμένες από τις ΗΠΑ κυρίως αλλά και από άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία. Στο ξεκίνημά τους οι ΣΔΔ είχαν στράτευμα αποτελούμενο από Κούρδους βασικά, αλλά στην πορεία εντάχθηκαν στις τάξεις τους και άλλες εθνότητες, όπως Αραβες και Ασσύριοι. Η ιταλική La Repubblica μίλησε με τον Κομπάνι για το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Πρώτα από όλα τα ζητήματα ο Κομπάνι ξεκαθάρισε ότι η απειλή του τζιχαντισμού δεν εξουδετερώθηκε στη Μέση Ανατολή παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα είπε ότι ο ISIS συνεχίζει να στρατολογεί και να εκπαιδεύει άτομα και να συγκεντρώνει λεφτά, έτσι οι ίδιοι οι άνθρωποι των ΣΔΔ επαγρυπνούν.

Στη συνέντευξή του ο κούρδος πολέμαρχος πρόβαλε τα έργα και τις ημέρες των Τούρκων στο Αφρίν, στο συριακό Κουρδιστάν, λέγοντας ότι εκεί έκαναν εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων, ιδίως των αμάχων: «Σχεδόν μισό εκατομμύριο Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να πάνε να ζήσουν σε στρατόπεδα προσφύγων στο Ιρακινό Κουρδιστάν».

Το δράμα των Κούρδων δεν είναι το μοναδικό αξιοσημείωτο γεγονός στην περιοχή. Ο Κομπάνι είπε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει όλες τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε «ασφαλές καταφύγιο για διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες». Με «πεσκέσι» λεφτά και με όπλα. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα φανατικών που προέρχονται από τις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα: «Αυτοί μας χτυπάνε στη Βόρεια Συρία». Τα ίδια άτομα, είπε ο Κομπάνι, χρησιμοποιούνται ως μισθοφόροι και σε άλλες περιοχές.

Ποιες περιοχές είναι αυτές; Κατά… διαβολική σύμπτωση, είναι η Τρίπολη της Λιβύης του «αναγνωρισμένου» από τον ΟΗΕ  Φαγιέζ αλ-Σαράζ και το Αζερμπαϊτζάν: «Ο τουρκικός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες έστειλαν αρκετές χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη. Η καινοτομία όμως των τελευταίων εβδομάδων αφορά την αποστολή άλλων μισθοφόρων στο Αζερμπαϊτζάν». Η Τουρκία ενορχήστρωσε όλη την επιχείρηση αποστολής τζιχαντιστών στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο Κομπάνι, υπογραμμίζοντας ότι όσα λέει μπορεί να τα τεκμηριώσει και ότι, επίσης, τα γεγονότα είναι γνωστά στον διεθνή παράγοντα.

Η απέχθεια του Κομπάνι για το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ εκφράστηκε στη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία. Ο κούρδος πολέμαρχος είπε ότι οι Ρώσοι πρέπει να συμβουλεύσουν τη Δαμασκό, πιέζοντας με τη δέουσα αποφασιστικότητα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης και σταθεροποίησης για όλη τη Συρία. Ωστόσο «το καθεστώς της Δαμασκού υποστηρίζεται από το Ιράν και από τη Χεζμπολάχ, έτσι τροφοδοτεί εντάσεις, ακόμη και εις βάρος των Κούρδων».

Αφού ευχαρίστησε μέσω της Repubblica τις Δυτικές δυνάμεις για την υποστήριξή τους στις ΣΔΔ, ο Κομπάνι εξέφρασε την άποψη ότι Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να συμμαζέψουν την Τουρκία, αφού «έχουν και τους πόρους και την πολιτική δύναμη να διαδραματίσουν ισχυρότερο ρόλο στη Συρία». Διαδήλωσε δε το φρόνημά του: «Δεν είναι η ώρα για αποδέσμευση από τη Δύση. Πρέπει να μειώσουμε τις αρνητικές εξωτερικές επιρροές, ξεκινώντας από την Τουρκία, και στη συνέχεια να βρούμε μια συνολική πολιτική συμφωνία που θα εγγυάται την πλήρη σταθεροποίηση».

Η περιλάλητη ισοτιμία Κούρδων – Κουρδισσών υπενθυμίστηκε από τον Κομπάνι σαν απόδειξη δημοκρατικότητας, όταν εξέφρασε και το «όραμά του» για τη Συρία» του αύριο: θα είναι «δημοκρατική, ανεκτική, πολυεθνική» είπε. Και θεώρησε τις πρόσφατες συμφωνίες του Ισραήλ με τα Εμιράτα «πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση καλυτέρου μέλλοντος για όλους στη Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...