637
Οι αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν την κατάργηση της χειμερινής ώρας, όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή | Shuttestock

ΗΠΑ: Ναι στη σταθερή ώρα, αλλά ποια ώρα;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 22:48
Οι αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν την κατάργηση της χειμερινής ώρας, όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή
|Shuttestock

ΗΠΑ: Ναι στη σταθερή ώρα, αλλά ποια ώρα;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 22:48

Να καταργηθεί οριστικά η χειμερινή ώρα και οι ΗΠΑ να ακολουθούν στο εξής μόνο τη θερινή, ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετους αρκετούς επιστήμονες, σύμφωνα με την Washington Post

«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή στρες και σύγχυσης. Είναι απλώς κάτι δίχως κανένα νόημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, συντάκτης του νομοσχεδίου. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα στην ομιλία του συνέδεσε την αλλαγή της ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων», κάτι που όντως ισχύει κατά τις περιόδους αλλαγής της ώρας το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Η χειμερινή ώρα «σκοτεινιάζει τη ζωή μας, κυριολεκτικά», σχολίασε ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ από το Ρόουντ Αϊλαντ, όπου τον Δεκέμβριο το πέπλο της νύχτας πέφτει γύρω στις 4.15 το απόγευμα. Με τη θερινή ώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει και δύει πιο αργά.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στους περισσότερους Αμερικανούς δεν αρέσει να αλλάζουν τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπήρξε ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της κατάργησης της χειμερινής ώρας, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να υποστούν την απώλεια ύπνου ή την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο. Τα πιο φωτεινά απογεύματα, υποστήριξε, θα κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, ξεκούραστους και πιο χαρούμενους.

Σε μελέτη που έγινε το 2017 στη Δανία, οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ψυχιατρική βάση δεδομένων με περισσότερους από 185.000 ανθρώπους από το 1995 έως το 2012. Διαπίστωσαν ότι η αλλαγή στη χειμερινή ώρα, συνδέεται με 11% αύξηση στα καταθλιπτικά επεισόδια, και η αρνητική επίδραση χρειάζεται 10 εβδομάδες για να εξαλειφθεί.

Χειρότερη επιλογή η θερινή ώρα;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, επιστήμονες με εξειδίκευση στον ύπνο, από τη μία συμφωνούν με τη Γερουσία ότι η ώρα δεν θα πρέπει να αλλάζει, αλλά από την άλλη κάποιοι από αυτούς εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει η χειμερινή και όχι η καλοκαιρινή ώρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Υπνου (AASM), αναφέρει ότι η κίνηση να παραμείνει η χώρα στη θερινή ώρα, παραβλέπει πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία και το συγκεκριμένο σύστημα χρόνου.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση της AASM, είναι ότι η χειμερινή ώρα συνδέεται πιο στενά με τον κιρκαδικό ρυθμό (βιολογικό ρολόι) του ανθρώπου και ότι η διατάραξή του, όπως συμβαίνει με τη θερινή ώρα, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης.

Βέβαια, υπάρχουν και οι διαφορετικές φωνές, που υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της αλλαγής της ώρας και όχι λόγω της θερινής ώρας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί.

Αλλωστε, παρά τη σύστασή της η ΑΑSM, σημείωσε ότι οι χρόνιες επιπτώσεις της μόνιμης θερινής ώρας δεν έχουν μελετηθεί καλά, και χρειάζεται περισσότεροι έρευνα για να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί.

Επίσης, οι υπέρμαχοι της καλοκαιρινής ώρας στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημέρα, τόσο μειώνεται και η εγκληματικότητα.

Πάντως, για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο σε ένα χρόνο, χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στην ΕΕ και την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταργηθεί η χειμερινή ώρα το 2019. Ομως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής αυτής της αλλαγής για το 2021. Εκτοτε, με την κρίση της πανδημίας, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στη χώρα μας πάντως, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για να μην αλλάξουν τον Οκτώβριο και πάλι οι δείκτες των ρολογιών. Προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, «την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...