318
Παιδιά με μάσκες φεύγουν από το σχολείο τους στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ: Και πάλι πάνω από 2.000 οι νεκροί του κορονοϊού, μάσκα παντού ζητεί ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 07:38
Παιδιά με μάσκες φεύγουν από το σχολείο τους στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Brendan McDermid

ΗΠΑ: Και πάλι πάνω από 2.000 οι νεκροί του κορονοϊού, μάσκα παντού ζητεί ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 07:38

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει και πάλι η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν πάνω από 2.000 θανάτους και αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ επανέρχεται η συζήτηση για μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 2.239 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 και 200.146 κρούσματα, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς ξεπεράστηκε μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, το όριο των 250.000 νεκρών, ενώ οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια την Κυριακή.

Η χώρα είχε μήνες να ξεπεράσει το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, κάτι που συνέβαινε συχνά την άνοιξη, όταν κορυφωνόταν το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε εκθετική φάση σε όλη τη χώρα, προειδοποίησαν την Πέμπτη τα CDC, απευθύνοντας «σθεναρή σύσταση» στους Αμερικανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν για τη γιορτή των Ευχαριστιών, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν στις εστίες τους για την εορτή, κάτι που φέτος μπορεί να σημάνει πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνη διασπορά του ιού.

Από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας στην Καλιφόρνια, πολλές πολιτείες και μεγάλες πόλεις ανακοινώνουν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πάντως, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο αφού αναλάβει την εξουσία, στις 20 Ιανουαρίου. «Αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό», δήλωσε εξηγώντας ότι η κατάσταση διαφέρει ανά πολιτεία στην αχανή χώρα.

Με δεδομένο ότι ένας πρόεδρος ίσως να μην έχει την εξουσία, από το Σύνταγμα της χώρας, να επιβάλει τέτοια μέτρα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι συζήτησε για μια πιθανή εντολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πανεθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η χρήση μάσκας δεν είναι «πολιτική δήλωση, είναι πατριωτικό καθήκον», ενώ πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις Πολιτείες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...