667
Τραμπ εναντίον Νιέτο. Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις επτά ημέρες. | REUTERS

Ο νέος αμερικανομεξικανικός «πόλεμος»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 08:03
Τραμπ εναντίον Νιέτο. Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις επτά ημέρες.
|REUTERS

Ο νέος αμερικανομεξικανικός «πόλεμος»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 08:03

Την πρώτη μείζονα διεθνή κρίση της θητείας του –η οποία σήμερα, Παρασκευή, συμπληρώνει μόλις μία εβδομάδα– καλείται να διαχειριστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Μεξικού για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

Είναι όμως και αυτός που σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε, επιμένοντας σε μια προεκλογική υπόσχεση για την οποία το Μεξικό είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα. Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, ο Τραμπ κατάφερε να γυρίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το γειτονικό της κράτος ενάμισι αιώνα πίσω, όπως σχολίασαν κάποιοι αναλυτές, παραπέμποντας στον Αμερικανικό-Μεξικανικό Πόλεμο του 1845.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκάλεσε μια σειρά από διπλωματικά επεισόδια, με ακύρωση της προγραμματισμένης για την προσεχή Τρίτη επίσκεψη του μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στην Ουάσιγκτον και τελικά την ανακοίνωση από τον Τραμπ ότι θα επιβληθεί φόρος 20% στα εισαγόμενα προϊόντα από το Μεξικό ώστε να χρηματοδοτηθεί το αμφιλεγόμενο αυτό έργο!

Ο Λευκός Οίκος υπολόγισε ότι η έκτακτη φορολογία θα απέφερε γύρω στα 10 δισ. δολάρια τον χρόνο αν και ο προσωπάρχης του, Ράιντς Πρίμπους, ανέφερε πάντως ότι ο φόρος είναι «μία μόνο από τις επιλογές που εξετάζονται».

Πρακτικά, όπως επισήμανε από την πλευρά του ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι, η επιβολή του φόρου θα σήμαινε ότι οι αμερικανοί καταναλωτές θα ήταν αυτοί που έμμεσα θα πλήρωναν την κατασκευή του τείχους.

«Βόμβα» για την (αμερικανική) οικονομία

Η αλήθεια είναι ότι μια επιβολή ενός τέτοιου δασμού –διότι περί δασμού πρόκειται– όχι μόνο ακυρώνει την παραδοσιακή (και εμπορική) συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και αυτήν την ίδια τη NAFTA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.

Και ναι μεν είναι γνωστό ότι ο Τραμπ δεν πολυενδιαφέρεται για διεθνείς συμφωνίες και εξελέγη με συνθήματα υπέρ του απομονωτισμού των ΗΠΑ, αλλά μια άλλη δύσκολη αλήθεια είναι ότι τα λεφτά είναι πολλά και το διακύβευμα και για την αμερικανική οικονομία από τέτοιες πρωτοβουλίες μεγάλο.

Οπως προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές, η απειλή/απόφαση του Τραμπ για επιβολή δασμού 20% στα μεξικανικά προϊόντα είναι κοντόφθαλμη και επικίνδυνη. Το 2015 οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Μεξικό έφθασαν τα 314 δισ. δολάρια (περί τα 295 δισ. ευρώ). Το 20% ή θα καταβυθίσει τις εισαγωγές ή/και θα προκαλέσει αντίστοιχα αντίποινα από το Μεξικό, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αμερικανικών προϊόντων. Οι ΗΠΑ το 2015 εξήγαγαν προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων (περί τα 235 δισ. ευρώ) προς το Μεξικό. Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές προς το Μεξικό αντιστοιχούν σε 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Τι θα γίνει αν μειωθούν οι εξαγωγές;

Αυτά βέβαια, δύσκολα τα σκέφτεται ένα μυαλό σαν του νέου προέδρου των ΗΠΑ που ονειρεύεται τείχη, μια Αμερική χωρίς μουσουλμάνους και με γυναίκες που κάθονται στο σπίτι και γεννοβολάνε. Θα σκεφτεί το διεθνές εμπόριο και τη διεθνή διπλωματία;

Το ίδιο ωμά συμπεριφέρθηκε ο Τραμπ όσον αφορά και στην επίσκεψη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στην Ουάσιγκτον, μια επίσκεψη που ο μεξικανός πρόεδρος αποφάσισε να ακυρώσει.

Ο Τραμπ σχολίασε ότι η συνάντηση θα ήταν άκαρπη αν το Μεξικό δεν μεταχειριζόταν με σεβασμό τις ΗΠΑ. Και διεμήνυσε στον μεξικανό ομόλογό του ότι αν δεν προτίθεται να συζητήσει τη χρηματοδότηση του τείχους καλό είναι να μην έρθει στην Ουάσιγκτον. Πρωτοφανή πράγματα στη διεθνή διπλωματία!

«Το έχω πει ξανά και ξανά: Το Μεξικό δεν θα πληρώσει κανένα τείχος» απάντησε ο Νιέτο.

Παραδοσιακά, Καναδάς και Μεξικό είναι από τις πρώτες χώρες που ένας αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται ή κάνει δεκτούς τους ηγέτες τους. Τελικά θα δεχτεί την Τερέζα Μέι, πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Η κατασκευή του τείχους ήταν κεντρικό σημείο των υποσχέσεων του Τραμπ, ο οποίος εξαρχής, από το καλοκαίρι του 2015 στα πρώτα βήματα της εκστρατείας, είχε επιτεθεί στους «μεξικανούς βιαστές».

Τηρώντας όσα είπε, ένα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν αυτό για την κατασκευή του τείχους και την πρόσληψη 10.000 συνοροφυλάκων. «Εθνος  χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος. Σήμερα ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας», εξήγησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για την ακρίβεια, το διάταγμα αφορά την ολοκλήρωση του τείχους στα 3.200 χιλιόμετρα των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, μεγάλο μέρος των οποίων είναι σε άνυδρες και ερημικές εκτάσεις που δύσκολα αστυνομεύονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...