391
Διαμαρτυρίες με συνθήματα υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στην Ουάσιγκτον | REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Τραμπ κλείνει την πόρτα και στους πρόσφυγες της Συρίας!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 12:39
Διαμαρτυρίες με συνθήματα υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στην Ουάσιγκτον
|REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Τραμπ κλείνει την πόρτα και στους πρόσφυγες της Συρίας!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 12:39

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι θα κρατήσει τους «εγκληματίες και βιαστές» Μεξικανούς έξω από τις ΗΠΑ με το διαβόητο σχέδιο οικοδόμησης του τείχους. Εχει πλάνα και για τους μουσουλμάνους μετανάστες της Μέσης Ανατολής. Και ναι, στα σχέδιά του περιλαμβάνονται ακόμη και οι πρόσφυγες της αιματοβαμμένης Συρίας. Σύμφωνα με οκτασέλιδο προσχέδιο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει σήμερα, Πέμπτη, διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ επ’ αόριστον καθώς και την είσοδο προσφύγων από άλλες χώρες για τουλάχιστον 120 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να διακόψει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της Συρίας στις ΗΠΑ. Οταν αυτό τεθεί ξανά σε λειτουργία, σύμφωνα με τις πληροφορίες των NYT πάντα, ο αριθμός που θα δεχθεί η χώρα θα πέσει από τα 110.000 άτομα στα 50.0000.

Το ίδιο διάταγμα προβλέπει ότι κάθε διαδικασία εξέτασης αιτήσεων μεταναστών ή έκδοσης βίζας για πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της πολύπαθης Υεμένης θα ανασταλεί για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Στελέχη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη διαρροή. Αλλά στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη ο Τραμπ ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικός. «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπεις στη χώρα. Τώρα είναι πολύ εύκολο», είπε.

Είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ξηλώσει μία ακόμη πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος συμφώνησε στη μετεγκατάσταση προσφύγων της Συρίας στις ΗΠΑ. Και παρότι η απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ είναι για πολλούς όχι μόνο προσβλητική ή ρατσιστική αλλά και αντισυνταγματική –ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, το είχε πει σε σχόλιό του στο Twitter τον Δεκέμβριο του 2015- η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να «οχυρώσει» τις ΗΠΑ στιγματίζοντας τους μουσουλμάνους και στοχοποιώντας ακόμη και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου σήμερα, τους πρόσφυγες της Συρίας.

Ηδη, πριν επισημοποιηθεί το διάταγμα, σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στους πρόσφυγες. «Απορρίπτουμε τις πολιτικές που στρέφουν το έθνος μας εναντίον αυτών που έχουν υποφέρει τόσο πολύ», δήλωσε μία από τους διαδηλωτές.

«Ο Τραμπ έχει πλήξει κάθε μέρος της ταυτότητάς μου», είπε η 22χρονη Σουμάγια Αουάντ, «Είμαι μουσουλμάνα, είμαι γυναίκα, είμαι παλαιστίνια μετανάστρια. Μόνο και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να το ζήσω αυτό για τα επόμενα τέσσερα ή οκτώ χρόνια τρομάζω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...