208
Οι τιμές στα βενζινάδικα των ΗΠΑ έχουν πέσει πια, δεν έχουν σχέση με τα ρεκόρ του καλοκαιριού. Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και γίνεται αντικείμενο προεκλογικής τριβής | REUTERS/Mike Segar/File Photo

ΗΠΑ: Καύσιμα και πληθωρισμός πυρπολούν το προεκλογικό κλίμα

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 16:32
Οι τιμές στα βενζινάδικα των ΗΠΑ έχουν πέσει πια, δεν έχουν σχέση με τα ρεκόρ του καλοκαιριού. Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και γίνεται αντικείμενο προεκλογικής τριβής
|REUTERS/Mike Segar/File Photo

ΗΠΑ: Καύσιμα και πληθωρισμός πυρπολούν το προεκλογικό κλίμα

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 16:32

Ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τη διάθεση στην αγορά άλλων 15 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, όλα προερχόμενα από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος ολοκληρώνει έτσι την κίνηση έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο, αμέσως μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος είχε δεσμευτεί να ελευθερώσει 180 εκατομμύρια βαρέλια εξ αποθέματος 700 εκατομμυρίων. Είναι μία πρώτη απάντηση στην απόφαση του ΟPEC που προσφάτως μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως – και αυτή ήταν μία απόφαση που εξόργισε τον Μπάιντεν όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

Την ίδια ώρα οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου παρακολουθούν με ανησυχία την προεκλογική εκστρατεία εν όψει των μεσοπρόθεσμων εκλογών του Νοεμβρίου. Είναι αλήθεια ότι η τιμή της βενζίνης στη λιανική έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την άνοδο του καλοκαιριού (κατά μέσον όρο είναι 3,9 δολάρια/γαλόνι, από το 5+ του θέρους), ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός, στο 8,2% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρωτοστατούν στην προεκλογική σπέκουλα της ακρίβειας και διεξάγουν τη σχετική καμπάνια τους με ιδιαίτερη ζέση σε περιοχές όπου παίζονται οι έδρες της Γερουσίας άρα και η πλειονοψηφία στο Κογκρέσο, όπως είναι οι Πολιτείες Τζόρτζια και Νεβάδα. Στην τελευταία μάλιστα μία από τις καμπάνιες των Ρεπουμπλικανών κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι υποδαύλισε τον πληθωρισμό με «ασυγκράτητες δημόσιες δαπάνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...