1273
Τα φώτα στον Πύργο του Aϊφελ σβήνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Τι κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 12:01
Τα φώτα στον Πύργο του Aϊφελ σβήνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Τι κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 12:01

Το Παρίσι αποφάσισε να σβήνει τα φώτα του Πύργου του Αιφελ μία ώρα νωρίτερα, το Μιλάνο έθεσε εκτός λειτουργίας τα δημόσια σιντριβάνια και οι θαμώνες των γυμναστηρίων στο Ανόβερο θα κάνουν ντους με κρύο νερό αντί με ζεστό: πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας των ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τυχόν ενεργειακές ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολίτες κλήθηκαν να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αποφεύγοντας τη χρήση οικιακών συσκευών μεταξύ 16:00 και 19:00 ή και τη γρήγορη οδήγηση, ενώ αλυσίδες επιχειρήσεων ζήτησαν από το προσωπικό τους να υιοθετήσουν νέες συνήθειες, όπως το να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για ανελκυστήρες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ουσιαστικά, οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές Αρχές ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15% έως τον επόμενο Μάρτιο, με φόντο την ενεργειακή κρίση και την εργαλειοποίησή της από τη Ρωσία (περισσότερα εδώ).

Εν παραδείγματι, όλα τα κράτη-μέλη μειώνουν τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια κατά έναν βαθμό, στους 19 βαθμούς Κελσίου, αν και ορισμένα εξ αυτών έκαναν ένα βήμα παραπέρα, έγραψε ο Guardian, σταχυολογώντας χαρακτηριστικά μέτρα που έλαβαν χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Γαλλία

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας, η γαλλική πρωτεύουσα έκανε γνωστό ότι σβήνει τα φώτα του Πύργου του Αϊφελ περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος κατά 4%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για να στείλει το μήνυμα ότι «κάθε κίνηση μετράει», ενθαρρύνοντας πολίτες και επιχειρήσεις να λάβουν τα δικά τους μέτρα.

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 500 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σημάτων όπως οι οίκοι Christian Dior, Givenchy και Tiffany και οι αλυσίδες σουπερμάρκετ LeClerc και Carrefour, σβήνει τα φώτα των καταστημάτων του τρεις ώρες νωρίτερα, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Οι εργαζόμενοι του ομίλου κλήθηκαν να υιοθετήσουν «νέες συμπεριφορές κατανάλωσης ενέργειας», όπως να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για ανελκυστήρες, να μη χρησιμοποιούν εκτυπωτές και να αποσυνδέουν υπολογιστές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από τους οικιακούς καταναλωτές ζητήθηκε η διατήρηση της θέρμανσης στους 19 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα σε σαλόνια και κουζίνες (17 βαθμούς Κελσίου στα υπνοδωμάτια), η μείωση της θερμοκρασίας του λέβητα στους 55 βαθμούς Κελσίου, η χρήση ενεργοβόρων συσκευών, όπως  πλυντήρια πιάτων και ρούχων, σε ώρες εκτός αιχμής, και η απενεργοποίηση της λειτουργίας αναμονής σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων και των δρομολογητών Wi-Fi, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά που θα ακολουθήσουν τα παραπάνω, όπως και οι πολίτες που θα επιλέξουν να μετακινούνται μέσω carpooling, θα ανταμείβονται με ένα «μπόνους νηφαλιότητας».

Επιπλέον, η θέρμανση θα μειωθεί στα δημόσια κτίρια, όπως και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ ο δημόσιος φωτισμός των δρόμων θα χαμηλώσει σε ένταση, θα λειτουργεί για μικρότερα χρονικά διαστήματα και, όπου είναι δυνατόν, θα σβήνει εντελώς μεταξύ 01:00 και 6:00.

Βιτρίνα καταστήματος Christian Dior. Τα μαγαζιά του γνωστού οίκου μόδας θα σβήνουν τα φώτα τους νωρίς | Chesnot/Getty Images
Ιταλία

Η «επιχείρηση Θερμοστάτης» οδήγησε την Ιταλία στη λήψη σειράς μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού λειτουργίας των δημόσιων σιντριβανιών, ήδη από την άνοιξη.

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από τους ιδιοκτήτες σπιτιών να μειώσουν την κεντρική θέρμανση κατά έναν βαθμό Κελσίου και να την απενεργοποιούν για μία επιπλέον ώρα κάθε ημέρα.

Συνέστησε επίσης στους πολίτες να κάνουν πιο σύντομα ντους, να χρησιμοποιούν πλυντήρια πιάτων και ρούχων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα και να μην αφήνουν τις οικιακές συσκευές σε κατάσταση αναμονής.

Ουκρανία

Η Ουκρανία, μία από τις ψυχρότερες χώρες της Ευρώπης, δεν αντιμάχεται μόνο τους ρώσους εισβολείς, αλλά και μια ενεργειακή κρίση, συνέχισε ο Guardian.

Ενώ η ΕΕ γυρίζει τους θερμοστάτες στους 19 βαθμούς Κελσίου, οι ουκρανικές Αρχές μιλούν για μείωση της κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα από το κανονικό, μεταξύ 17 και 18 βαθμών Κελσίου, προσέθεσε.

Οι πολίτες κλήθηκαν να εφοδιαστούν με κουβέρτες και ζεστά ρούχα για να αντιμετωπίσουν εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Πολίτες στη Λιμάν της Ουκρανίας μαγειρεύουν σε υπαίθρια φωτιά. Οι ενεργειακές υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί | Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images
Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης τη θέρμανση των δημοσίων κτιρίων σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 19 βαθμών Κελσίου.

Από τα καταστήματα ζητήθηκε να σβήνουν τον φωτισμό των βιτρίνων τους στις 10 μ.μ. και να μεριμνήσουν ώστε να εγκατασταθούν μηχανισμοί αυτόματου κλεισίματος θυρών σε κάθε κλιματιζόμενο ή θερμαινόμενο χώρο, για την αποφυγή σπατάλης ενέργειας.

Η Ισπανία, η οποία δεν εξαρτάται τόσο από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό όσο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησε σε μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 7%-8%, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς άλλες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οι νέοι κανόνες, σε ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, δεν αφορούν τα νοικοκυριά, ωστόσο οι πολίτες ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ανέφερε ο Guardian.

Ιρλανδία

Αποτελεσματική και, εάν είναι εφικτό, εκτός ωρών αιχμής (από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.) χρήση των ηλεκτρικών κουζινών, των πλυντηρίων ρούχων, των στεγνωτηρίων και των βραστήρων πρότεινε στους πολίτες της η ιρλανδική κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, το Δουβλίνο ζήτησε από τους οδηγούς αυτοκινήτων να οδηγούν πιο αργά, να ελέγχουν την πίεση των ελαστικών και να αντικαταστήσουν το μέσο με το οποίο κινούνται με ποδήλατο ή τις δημόσιες συγκοινωνίες –εφόσον δεν είναι εφικτή η μετακίνηση με τα πόδια– μία φορά την εβδομάδα.

Εξάλλου, η Ιρλανδία δεν δίστασε να αναβάλει τη θέρμανση του Κοινοβουλίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές να παραπονεθούν τον Σεπτέμβριο ότι κρύωναν.

Το κτίριο Europa, στις Βρυξέλλες, όπου φιλοξενούνται οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ, πολυμερείς διασκέψεις κορυφής και υπουργικές σύνοδοι, δεν εξαιρείται των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/OLIVIER HOSLET
Βέλγιο

«Η αντιστάθμιση της χαμηλότερης ρύθμισης του θερμοστάτη με τη χρήση μεμονωμένων ηλεκτρικών θερμαντήρων, προφανώς αποκλείεται». Αυτό το εσωτερικό σημείωμα έλαβε το προσωπικό του κτιρίου Europa της κύριας έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου φιλοξενούνται οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ, όπου ο θερμοστάτης επίσης κατέβηκε στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι κλήθηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πηγαίνουν στη δουλειά τους «με ένα επιπλέον πουλόβερ» και να μη διστάζουν να το φορέσουν, καθώς «η ενέργεια έχει μεγαλύτερη σημασία από τον παραδοσιακό ενδυματολογικό μας κώδικα».

Το φανάρι της Ευρώπης –η εσωτερική δομή σε σχήμα οβάλ στην έδρα του Συμβουλίου, γνωστή ως «διαστημικό αυγό»– θα σβήσει, ενώ η θερμοκρασία στο τεράστιο αίθριο του κτιρίου θα πέσει στους 14 βαθμούς, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Οι ευρωβουλευτές, από την πλευρά τους, ξεκίνησαν εκ νέου τη μακροχρόνια εκστρατεία τους κατά της μηνιαίας μετακίνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε κάλεσε τις ευρωπαϊκές Αρχές να αναστείλουν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη μέχρι τον Απρίλιο. «Αν ζητάμε από όλους να εξοικονομήσουν ενέργεια, δεν είναι υπεύθυνο να θερμαίνουμε δύο κτίρια και να κάνουμε περιττά ταξίδια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με εξαίρεση τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Βερολίνο θα «κατεβάζει» τους διακόπτες σε μνημεία όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου από τις 10 το βράδυ | Carsten Koall/Getty Images
Γερμανία

Τα γερμανικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένης της Πύλης του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, τα δημόσια κτίρια και οι διαφημιστικές πινακίδες θα φωταγωγούνται μόνο μεταξύ 16:00 και 22:00, όπως ανακοινώθηκε.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση όρισε τους 19 βαθμούς Κελσίου ως μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία θέρμανσης στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης, ενώ οι διάδρομοι στα δημόσια κτίρια θα μείνουν χωρίς θέρμανση.

Δεν αποφασίστηκε δεσμευτική μέγιστη θερμοκρασία για τους οικιακούς καταναλωτές, ωστόσο οι ιδιόκτητες πισίνες δεν θα πρέπει πλέον να τις θερμαίνουν με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου, εκτός αν πρόκειται για «επείγουσα ανάγκη θεραπευτικής χρήσης» ή για λόγους συντήρησης του μηχανισμού τους. Οι θερμοκρασίες στις δημόσιες πισίνες, επίσης μειώθηκαν.

Στο Ανόβερο, δε, ζεστό νερό δεν θα είναι διαθέσιμο ούτε για πλύσιμο χεριών στα δημόσια κτίρια, καθώς και στα ντους των γυμναστηρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...