607
Δεν είναι γνωστό τι έχει λάβει το Ιράν ως αντάλλαγμα από τον Πούτιν για τη χρήση των δικών του drones από τους Ρώσους, ένα φθηνό και αποτελεσματικό όπλο. | CreativeProtagon

Το ρίσκο του Πούτιν: Θα βάλουν το Ισραήλ στον πόλεμο τα ιρανικά drones-καμικάζι;

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 09:15
Δεν είναι γνωστό τι έχει λάβει το Ιράν ως αντάλλαγμα από τον Πούτιν για τη χρήση των δικών του drones από τους Ρώσους, ένα φθηνό και αποτελεσματικό όπλο.
|CreativeProtagon

Το ρίσκο του Πούτιν: Θα βάλουν το Ισραήλ στον πόλεμο τα ιρανικά drones-καμικάζι;

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 09:15

Χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε πόλεις της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε στην Ευρώπη ένα όπλο που ως τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.

Ο ρώσος πρόεδρος, όμως, ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο να συμπαρασύρει στον πόλεμο και το Ισραήλ, το οποίο καλείται να στείλει στην Ουκρανία τον διαβόητο Σιδερένιο Θόλο του για να καταρρίπτονται τα ιρανικά drones.

Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να τους προμηθεύσει την τεχνολογία αεράμυνας για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης, ενώ ένας υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης «έσπασε» την κυβερνητική γραμμή και υποστήριξε δημοσίως την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Telegraph, αν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να κλονιστεί η εξαιρετικά εύθραυστη σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία. Η Μόσχα προς το παρόν έχει «κλείσει τα μάτια» στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Συρία εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η Μόσχα απειλεί επίσης να κλείσει το Εβραϊκό Πρακτορείο στη Ρωσία, γεγονός που θα δυσκόλευε πολύ τις προσπάθειες για μετανάστευση των ρώσων Εβραίων στο Ισραήλ.

Πύραυλος εκτοξεύεται από το σύστημα αεράμυνας των Ισραηλινών, Σιδερένιος Θόλος, για να αναχαιτίσει ρουκέτα της Χαμάς, πάνω από ισραηλινό έδαφος, τον Αύγουστο – EPA/ATEF SAFADI

Δεν είναι γνωστό τι έχει λάβει το Ιράν ως αντάλλαγμα από τον Πούτιν για τη χρήση των δικών του drones από τους Ρώσους, ένα φθηνό και αποτελεσματικό όπλο. Λέγεται μάλιστα, ότι σύντομα μπορεί να στείλει και βαλλιστικούς πυραύλους. Ενδεχομένως τα ανταλλάγματα να αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία, φοβάται ότι η ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία θα δυσαρεστήσει το ένα εκατομμύριο ρώσους Εβραίους που ζουν στο Ισραήλ και ενδέχεται να προκληθούν εσωτερικές αναταραχές, καθώς εκεί ζουν και 500.000 ουκρανοί Εβραίοι.

Από την άλλη, το Ιράν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Ισραήλ και το πυρηνικό του πρόγραμμα μια μεγάλη απειλή για την ίδια την ύπαρξη του κράτους του.

Την Κυριακή, ο Νάχμαν Σάι, υπουργός Υποθέσεων της  Διασποράς, πήρε το μέρος των Ουκρανών: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πια σε ποια πλευρά πρέπει να σταθεί το Ισραήλ σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση. Ηρθε η ώρα για την Ουκρανία να λάβει στρατιωτική βοήθεια από εμάς, όπως αυτή που δίνουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε οργισμένος ότι η προμήθεια ισραηλινών όπλων «θα κατέστρεφε όλες τις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες μας».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης έχουν δεχθεί επίθεση από ιρανικά drones. Τον Ιανουάριο, αντάρτες Χούτι χτύπησαν το Αμπου Ντάμπι σκοτώνοντας τρεις αμάχους. Τον Ιούλιο, ιρανικό drone χτύπησε ένα πλοίο ανοικτά του Ομάν σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος.

Δεν είναι όμως γνωστό αν οι χώρες του Κόλπου θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς. Η Σαουδική Αραβία, άλλωστε, έχει ήδη πάρει το μέρος της Ρωσίας, συμφωνώντας στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+.

Κομμάτια ενός κατεστραμμένου ιρανικού Shahed-136 που έπεσε στο Χάρκοβο, την περασμένη εβδομάδα / REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Οι Ουκρανοί επιθυμούν διακαώς τον Σιδερένιο Θόλο των Ισραηλινών, το πολύ αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας ενάντια στα ιρανικά drones και τις ρουκέτες της Χαμάς. Οι ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων σε μια έκταση τόσο μεγάλη όσο η Ουκρανία. Ακόμα και έτσι, βέβαια, θα μπορούν να σταματούν τα ιρανικά Shahed-136, που σκορπούν τον θάνατο στις ουκρανικές πόλεις το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, οι ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, την οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους Ουκρανούς,

Η συμμαχία Ιράν-Ρωσίας δείχνει ότι τα ιρανικά drones είναι μία απειλή πολύ πιο μακριά από τη Μέση Ανατολή, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε, πάντως, ότι οι Ισραηλινοί ήδη δίνουν πληροφορίες στους Ουκρανούς για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...