599
Το Λουγκάνσκ είναι μία από τις περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα. Τώρα, όμως ο Πούτιν δείχνει να φοβάται την ουκρανική αντεπίθεση | Reuters

Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 15:11
Το Λουγκάνσκ είναι μία από τις περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα. Τώρα, όμως ο Πούτιν δείχνει να φοβάται την ουκρανική αντεπίθεση
|Reuters

Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 15:11

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα. Ο λόγος για το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.

Συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

«Οι νεοναζί (Ουκρανοί) χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους (…). Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στα έδαφη μας», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Στις ανακοινώσεις του Πούτιν συμπεριλαμβάνεται παράλληλα και ο περιορισμός των μετακινήσεων μεταξύ οκτώ περιοχών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Πρόκειται για τις περιοχές Κράσνονταρ, Μπελγκορόντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ και Ροστόφ, που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, αλλά και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του λίγο αφότου ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, είπε ότι η κατάσταση στη Χερσώνα είναι «τεταμένη» και ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί θα «μετεγκατασταθούν» προκειμένου «να προστατευτούν οι ζωές των αμάχων και των στρατιωτικών μας». «Δεν αποκλείουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της κατεχόμενης νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 50.000-60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από εκεί στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης

Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου στα παραπάνω εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ..

Στην κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μόσχα, καθιερώνεται επίσης καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Η αντίδραση του Κιέβου

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε την κήρυξη από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

«Η εφαρμογή του “στρατιωτικού νόμου” σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως μια ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών από μια ακόμη “ανασύνταξη”», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και το τέλος κατοχής των εδαφών μας», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...