734
Διαδηλωτής με πανό κατά του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Πέμπτη | REUTERS/Bonnie Cash

ΗΠΑ: Διχασμένο το Ανώτατο Δικαστήριο για την ασυλία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 14:12
Διαδηλωτής με πανό κατά του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Πέμπτη
|REUTERS/Bonnie Cash

ΗΠΑ: Διχασμένο το Ανώτατο Δικαστήριο για την ασυλία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 14:12

Για σχεδόν τρεις ώρες την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέταζε αν οι πρώην πρόεδροι έχουν ασυλία και τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό για την Αμερικανική Δημοκρατία. Η απάντηση των δικαστών θα καθορίσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να δικαστεί για την προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020. Οπως σημείωσε το BBC, οι δικαστές επισήμαναν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα «διαμορφώσει» τη δημοκρατία των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι δικαιούται απόλυτης ασυλίας από ποινικές διώξεις για πράξεις που διαπράχθηκαν ενώ ήταν στην εξουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασυλία τον προστατεύει από τις ποινικές διώξεις του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ. Αυτή η δίκη σε βάρος του πρώην προέδρου δεν θα ξεκινήσει έως ότου το δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Την Πέμπτη, οι αιχμηρές ερωτήσεις των δικαστών, που τέθηκαν και στις δύο πλευρές, έδειξαν τον διχασμό της έδρας και άφησαν να διαφανεί ότι είναι πιθανή μια διχοτομημένη απόφαση. Η διαφωνία ανάμεσα στους δικαστές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο περίπλοκη απόφαση που θα καθυστερούσε σημαντικά την επανέναρξη της δίκης.

Σύμφωνα με το BBC, η ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης έδειξε ότι τόσο η συντηρητική πλειοψηφία όσο και η φιλελεύθερη μειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου λαμβάνουν υπόψη το βάρος που θα έχει η απόφαση για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.

Οι δικαστές εξέτασαν τι ακριβώς θα σήμαινε η πλήρης ασυλία. Ενα από τα ερωτήματά τους ήταν αν, έχοντας ασυλία, ένας μελλοντικός πρόεδρος θα ήταν ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τον στρατό των ΗΠΑ για να δολοφονήσει τους αντιπάλους του.

Αλλοι δικαστές, όπως ανέφερε το BBC, διερωτήθηκαν αν, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ασυλία, θα μπορούσαν εισαγγελείς που είναι αντίθετοι πολιτικά με κάποιον πρώην πρόεδρο να του απαγγείλουν κατηγορίες και να τον στείλουν στην φυλακή.

Οι συντηρητικοί δικαστές φάνηκαν ανοιχτοί στην ιδέα ότι όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν κάποιο βαθμό ασυλίας. Ομως όλοι οι δικαστές φάνηκαν δύσπιστοι ως προς τα επιχειρήματα του δικηγόρου του Τραμπ, Ντιν Τζον Σάουερ, ότι ένας πρώην πρόεδρος έχει σχεδόν απόλυτη προστασία από διώξεις.

Ο Σάουερ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους εννέα δικαστές σχετικά με το εύρος αυτής της προστασίας. «Τι θα λέγατε αν ο πρόεδρος διατάξει τον στρατό να κάνει πραξικόπημα;» ρώτησε η δικαστής Ελενα Κέιγκαν, μία από τις τρεις φιλελεύθερες δικαστές. Ο Σάουερ δίστασε για λίγο πριν απαντήσει ότι θα «εξαρτηθεί από τις περιστάσεις». Η δικαστής τού απάντησε: «Αυτό ακούγεται πολύ άσχημα, δεν νομίζετε;».

Αργότερα, ακολουθώντας το ίδιο νήμα, η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, την οποία διόρισε ο Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ανησυχία της ότι, εάν οι προηγούμενοι πρόεδροι προστατεύονταν εξ ολοκλήρου από την ποινική δίωξη, δεν θα δεσμεύονταν από κανένα νόμο. «Προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το αντικίνητρο για τη μετατροπή του Οβάλ Γραφείου σε έδρα της εγκληματικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι συντηρητικοί δικαστές, επίσης, πίεσαν τον Σάουερ για τη διάκριση μεταξύ «επίσημων πράξεων» –εκείνων που γίνονται στο πλαίσιο των προεδρικών καθηκόντων– και ιδιωτικών. «Η ερώτησή μου είναι αν η πολύ ισχυρή μορφή ασυλίας που υποστηρίζετε είναι απαραίτητη» ρώτησε ο Σάμιουελ Αλίτο, ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές.

Σε εξίσου δύσκολες ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει ο Μάικλ Ντρίμπεν, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς οι δικαστές διερευνούσαν τις συνέπειες τού να αφήσουν τους προέδρους χωρίς κάποιο επίπεδο ποινικής προστασίας.

Τι θα συμβεί αν ένας πρόεδρος διηύθυνε μια βίαιη επίθεση σε ξένο έδαφος;, ρώτησε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας. «Θα μπορούσε αργότερα να διωχθεί ποινικά αυτός ο πρόεδρος»; Ο Ντρίμπεν απάντησε ότι υπάρχουν ήδη «επίπεδα προστασίας» για την προστασία των προέδρων από την ποινική ευθύνη για την άσκηση των καθηκόντων τους, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών τους στο εξωτερικό.

Ο Αλίτο εξέφρασε την ανησυχία του για μια άλλη πιθανή συνέπεια: ότι οι πρόεδροι μπορεί να υποστούν κομματικές επιθέσεις, ενδεχομένως από τους διαδόχους τους. «Αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει την προεδρία όπως την ξέρουμε» είπε ο δικαστής, ο οποίος κυριάρχησε στο δεύτερο μισό της ακρόασης.

Πάντως, σημειώνει το BBC, οι έξι συντηρητικοί δικαστές δεν παρουσίασαν ενιαίο μέτωπο. Η δικαστής Εϊμι Κόνι Μπάρετ, που διορίστηκε από τον Τραμπ, δεν φάνηκε να συμφωνεί ότι οι πρόεδροι αξίζουν γενικευμένης ασυλίας.

Οταν ο Ντρίμπεν είπε ότι δεν υπάρχει «τέλειο σύστημα» για τον χειρισμό της ενοχής ενός προέδρου, αλλά το ισχύον σύστημα δεν θα βελτιωνόταν με τη «ριζοσπαστική πρόταση» του Τραμπ, η Μπάρετ απάντησε: «Συμφωνώ».

Μια διχοτομημένη απόφαση –που δεν τάσσεται εξ ολοκλήρου ούτε με τον δικηγόρο του Τραμπ ούτε με τον ειδικό συνήγορο– θα μπορούσε να στείλει την υπόθεση σε κατώτερα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, η καθυστέρηση της δίκης του Τραμπ θα συνεχιστεί για μήνες ή και για χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...