830
Εθελοντές ετοιμάζονται να κάψουν τις σορούς ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό στο κρεματόριο κοντά στο Μπενγκαλούρου | REUTERS/Samuel Rajkumar

Ινδία: Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως, αλλά ο Μόντι αρνείται να κηρύξει lockdown!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 12:33
Εθελοντές ετοιμάζονται να κάψουν τις σορούς ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό στο κρεματόριο κοντά στο Μπενγκαλούρου
|REUTERS/Samuel Rajkumar

Ινδία: Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως, αλλά ο Μόντι αρνείται να κηρύξει lockdown!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 12:33

Για 12η συνεχή ημέρα, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 300.000 στην Ινδία, που ζει τον απόλυτο εφιάλτη, ενώ ο Ναρέντρα Μόντι εξακολουθεί να αρνείται να κηρύξει εθνικό lockdown, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 368.147 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει έτσι τους 19,93 εκατ.

Οι νεκροί τη Δευτέρα έφτασαν τους 3.417, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας συνολικά στη χώρα να φθάνει τους 218.959 νεκρούς.

Με άλλα λόγια, η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θύματα).

Ομως, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς: εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα, είναι από πενταπλάσιοι μέχρι δεκαπλάσιοι στο κράτος των 1,35 δισεκ. κατοίκων.

Αμέτρητα νοσοκομεία είναι πλήρη, τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου για να σωθεί η ζωή των διασωληνωμένων ασθενών είναι λιγοστά –όπου υπάρχουν– νεκροτομεία και κρεματόρια ξεχειλίζουν σε σκηνικά που ξεπερνούν και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας…

Και ο Μόντι ακόμα δεν κηρύσσει lockdown!

Τουλάχιστον 11 ομόσπονδα κράτη και περιοχές επιβάλλουν κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, όμως η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αρνείται ακόμα να κηρύξει lockdown σε εθνικό επίπεδο, φοβούμενη τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών.

«Μόνο η εντολή να μείνουν σπίτι όλοι οι πολίτες και η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα συνέβαλαν να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες» του συστήματος υγείας, τόνισε ο Μπραμάρ Μούχερτζι, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όχι απλά ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν περίπου 3,5 εκατ. κρούσματα», ασθενείς που βρίσκονται στην «ενεργή» φάση και άρα μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, πρόσθεσε.

Ενα αυστηρό lockdown εβδομάδων είναι η μόνη λύση για να αναχαιτιστεί η πανδημία, είπε και ο Αντονι Φάουτσι.

Επιτροπή επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει την κεντρική κυβέρνηση ήδη στις αρχές Μαρτίου πως στη χώρα άρχιζε να εξαπλώνεται νέα, πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή του SARS-CoV-2, επιβεβαίωσαν πέντε από τα μέλη της.

Παρά την προειδοποίηση αυτή, οι τέσσερις από τους επιστήμονες σημείωσαν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο να επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά.

Ηττα του Μόντι στις τοπικές εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης

Μένει να φανεί το πώς η διαχείριση αυτής της κρίσης θα επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του Μόντι και του κόμματός του, του ινδουιστικού-εθνικιστικού BJP. Οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν παρά το 2024.

Πάντως, η πρώτη ήττα ήρθε για την παράταξη του Μόντι, την Κυριακή, στις τοπικές εκλογές στη Δυτική Βεγγάλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, όμως κέρδισε στο γειτονικό Ασάμ.

Οι ηγέτες 13 κομμάτων της αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν την Κυριακή ανοικτή επιστολή με την οποία απαιτούν ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός να εντείνει αμέσως την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού και να δώσει προτεραιότητα στη διανομή οξυγόνου σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Μπουρλά: Υποβάλαμε αίτηση πριν από μήνες για έγκριση του εμβολίου μας χωρίς αποτέλεσμα

Η Pfizer βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδίας για μια ταχεία διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της στη χώρα, σημειώνει σήμερα στο LinkedIn ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλμπερτ Μπουρλά, ανακοινώνοντας μια δωρεά φαρμάκων αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δυστυχώς το εμβόλιό μας δεν έχει καταχωρισθεί στην Ινδία μολονότι η αίτησή μας υποβλήθηκε πριν από μήνες», σημείωσε ο Μπουρλά.

«Συζητάμε τώρα με την ινδική κυβέρνηση μια ταχεία διαδικασία έγκρισης για να καταστεί το εμβόλιό μας των Pfizer/BioNTech διαθέσιμο για χρήση στην χώρα», πρόσθεσε.

Αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε προχθές Σάββατο, εξαιτίας έλλειψης δόσεων. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας λέει πως τα αποθέματα των τοπικών αρχών φθάνουν τα 10 εκατ. δόσεις και ότι αναμένεται να τους παραδοθούν άλλα δύο εκατ. μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ οι πολίτες που πρέπει να εμβολιαστούν είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια.

Παρότι είναι η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, η Ινδία δεν διαθέτει ποσότητες δόσεων ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του δικού της πληθυσμού. Αυτό υπονομεύει την προσπάθεια διεύρυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Μέχρι σήμερα, μόλις το 9% των πολιτών της Ινδίας έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου.

Η Ινδία δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από τις 80 εκατ. δόσεις εμβολίων τον μήνα, τόσο εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών –πρωτίστως της δραστικής ουσίας τους– όσο και εξαιτίας πυρκαγιάς στο Serum Institute of India (SII), που παράγει το προϊόν που ανέπτυξε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διεθνής βοήθεια, από τις ΗΠΑ, από τη Γαλλία και άλλα κράτη συνεχίζει να φθάνει στη χώρα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλες περίπου 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στην Ινδία. Οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ναρέντρα Μόντι, προγραμματίζεται να έχουν τηλεφωνική συνδιάλεξη την Τρίτη.

Η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάμεσά τους στη Βρετανία, στην Ελβετία, στο Ιράν και στο Μεξικό. Πολλές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News