806
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχουν μέσα στο δικαστήριο, το μεσημέρι της Κυριακής | REUTERS/Ronen Zvulun

Ιερουσαλήμ: Αναβλήθηκε η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2020, 16:45
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχουν μέσα στο δικαστήριο, το μεσημέρι της Κυριακής
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ιερουσαλήμ: Αναβλήθηκε η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2020, 16:45

Η δίκη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία της διαφθοράς αναβλήθηκε, μετά από μόλις μία ώρα ακροαματικής διαδικασίας, το μεσημέρι της Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης συνεδρίασης, οι συνήγοροι του ισραηλινού πρωθυπουργού ζήτησαν να τους δοθεί χρονικό περιθώριο πολλών μηνών για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του πελάτη τους.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ζήτησε να μπορέσουν να ακουστούν γρήγορα οι μάρτυρες της υπόθεσης.

Οι τρεις δικαστές ανακοίνωσαν ότι μελέτησαν τα αιτήματα και ανέβαλαν τη δίκη, χωρίς να ορίσουν μια νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι εμφανίζεται «με το κεφάλι ψηλά» ενώπιον της ισραηλινής Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη της δίκης του.

«Εμφανίζομαι ενώπιόν σας με την πλάτη όρθια και το κεφάλι ψηλά», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο πριν μπει στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιδιώκουν την ανατροπή του.

«Ο στόχος είναι να ανατρέψουν έναν ισχυρό πρωθυπουργό της δεξιάς παράταξης και έτσι να απομακρύνουν τη δεξιά πτέρυγα από την ηγεσία για πολλά χρόνια», είπε.

Ο ίδιος, περιστοιχιζόμενος από βοηθούς και αξιωματούχους που φορούσαν μάσκες, είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας.

Ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για διαφθορά στη διάρκεια της θητείας του.

Εξω από το δικαστήριο, υπήρχαν συγκεντρωμένοι τόσο υποστηρικτές του όσο και αντίπαλοί του, με πανό και ισραηλινές σημαίες.

Αντίπαλοι του Νετανιάχου έξω από το δικαστήριο

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι δέχθηκε πούρα, σαμπάνιες και κοσμήματα 180.000 ευρώ από πολίτες με αντάλλαγμα οικονομικές ή προσωπικές χάρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, ο Νετανιάχου είχε επίσης επιχειρήσει να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από τη μεγαλύτερη επί πληρωμή εφημερίδα του Ισραήλ, την Γεντιότ Αχρονότ.

Η Δικαιοσύνη υποψιάζεται επίσης ότι ο Νετανιάχου έκανε κυβερνητικές χάρες, που μπορεί να απέφεραν εκατομμύρια δολάρια στον επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Bezeq, ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή κάλυψή του από ένα από τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου, τον ιστότοπο Walla.

Υποστηρικτές του Νετανιάχου έξω από το δικαστήριο

Πριν απ’ αυτόν, κατηγορίες για διαφθορά είχαν απαγγελθεί σε βάρος του Εχούντ Ολμέρτ, πρώην σταρ του Λικούντ, του κόμματός του, αλλά αφού είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Ο Ολμέρτ κρίθηκε ένοχος ότι δωροδοκήθηκε και φυλακίσθηκε για 16 μήνες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ που έχει γεννηθεί μετά τη δημιουργία της χώρας και ο πολιτικός που έχει παραμείνει τα περισσότερα χρόνια στην πρωθυπουργία.

«Στις κλασικές υποθέσεις διαφθοράς, όλα γυρίζουν γύρω από το χρήμα, όμως εδώ πρόκειται για διαφθορά για να επιτύχεις ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη. Αυτό είναι χωρίς προηγούμενο», σημειώνει ο Αμίρ Φουκς, ερευνητής στο Δημοκρατικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, ένα κέντρο έρευνας στην Ιερουσαλήμ.

Πώς αποδεικνύονται δημοσιογραφικές «χάρες»; «Δεν είναι απλώς να προσφέρεις ευνοϊκή κάλυψη (στον Νετανιάχου), να λες καλά πράγματα γι’ αυτόν, είναι να του παραχωρείς τον πλήρη συντακτικό έλεγχο στα συγκεκριμένα κείμενα και τις φωτογραφίες», προσθέτει.

Επειτα από πολύμηνη έρευνα, τον Νοέμβριο 2019 ο γενικός εισαγγελέας Αβισάι Μάντελμπλιτ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου, κάτι που είχε θεωρηθεί τότε από τους επικριτές του «καταδίκη σε πολιτικό θάνατο».

Ομως ο «Μπίμπι», όπως τον επονομάζουν οι Ισραηλινοί, κατάφερε να παραμείνει επικεφαλής στο κόμμα του, να κερδίσει την πρώτη θέση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, να διαπραγματευθεί μια συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας με τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς και έτσι να παραμείνει πρωθυπουργός.

Η δίκη του επρόκειτο να αρχίσει στα μέσα Μαρτίου, όμως η πανδημία της Covid-19 προκάλεσε την αναβολή της μέχρι τις 24 Μαΐου.

Οι συνήγοροι του Νετανιάχου είχαν ζητήσει να μην χρειαστεί να εμφανισθεί ο πελάτης τους στην έναρξη της δίκης το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια αν γίνουν εφέσεις.

Ομως, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός οφείλει να είναι παρών στην ακροαματική συνεδρίαση, κατά την οποια θα αναγνωσθούν οι κατηγορίες. «Δεν μπορεί να δικάζεται κάποιος για ποινικές κατηγορίες παρά μόνο εφόσον είναι παρών», επέμειναν οι δικαστές.

Στο Ισραήλ ο πρωθπουργός δεν διαθέτει δικαστική ασυλία, όμως, αντίθετα από τους άλλους αιρετούς αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς, δεν χρειάζεται να παραιτηθεί ούτε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία στη διάρκεια της δίκης του.

Για τον Γιουβάλ Σάνι, καθηγητή Δικαίου στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου θα έχει «σύγκρουση συμφερόντων» διότι είναι «επικεφαλής της κυβέρνησης και συνεπώς υπεύθυνος για σημαντικό αριθμό αποφάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ζωή των ανθρώπων» και ταυτόχρονα «κατηγορούμενος που δίνει μάχη εναντίον των κυβερνητικών θεσμών που τον διώκουν».

Θα βρεθεί συνεπώς στη θέση να ηγείται μιας κυβέρνησης, αλλά και να την εξασθενεί, εξ ου και τίθεται για τον πληθυσμό το ερώτημα αν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται προς το συμφέρον της χώρας ή προς το συμφέρον ενός κατηγορούμενου πρωθυπουργού, υπογραμμίζει ο Σάνι.

Ο ενδιαφερόμενος διακηρύσσει την αθωότητά του, καταγγέλλει μια συνωμοσία που εξυφάνθηκε εναντίον του από τη Δικαιοσύνη, αλλά θα μπορούσε επίσης, ανά πάσα στιγμή μέχρι την ετυμηγορία, «να διαπραγματευθεί μια ποινή» με τον εισαγγελέα, όπως του επιτρέπει το ισραηλινό Δίκαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...