471
Ο Νετανιάχου σε συγκέντρωση του κόμματός του, του Λικούντ, στις 17 Νοεμβρίου | REUTERS/Nir Elias

Νετανιάχου κατά Δικαιοσύνης, με το Ισραήλ πιο βαθιά στο πολιτικό αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 19:15
Ο Νετανιάχου σε συγκέντρωση του κόμματός του, του Λικούντ, στις 17 Νοεμβρίου
|REUTERS/Nir Elias

Νετανιάχου κατά Δικαιοσύνης, με το Ισραήλ πιο βαθιά στο πολιτικό αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 19:15

Η Δικαιοσύνη στο Ισραήλ, που πολλές φορές έχει δείξει ότι δεν φοβάται να βάλει κάτω από το μικροσκόπιό της πρωθυπουργούς, ακόμη και προέδρους, χτύπησε την πόρτα του Μπένιαμιν Νετανιάχου, έπειτα από μεγάλο διάστημα ερευνών.

Στις δηλώσεις του μετά τις ανακοινώσεις για την παραπομπή (κατηγορείται για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας), ο Νετανιάχου παρουσίασε το ζήτημα σαν ένα είδος καταδίωξης με θύμα τον ίδιο, «τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, γιο του Μπένζιον». Η αναφορά ήταν στον διακεκριμένο πατέρα του, ιστορικό, ο οποίος πέθανε το 2012 πλήρης ημερών στα 102 του.

Επιτέθηκε ευθέως και στη Δικαιοσύνη, μιλώντας για «πραξικόπημα», για παραπομπή που βασίζεται σε ψευδείς κατηγορίες, ενώ έκανε λόγο για «λειτουργούς υποκινούμενους από εξωτερικές δυνάμεις», τις οποίες δεν κατονόμασε. Απαίτησε ακόμη τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει όσους χειρίστηκαν τον φάκελο της υπόθεσης.

Πέρα από όσα λέει ο ίδιος, η δίωξη προκαλεί τεράστια πολιτική κρίση στο Ισραήλ, επισημαίνει ο Monde.

Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός επιτίθεται με τέτοια ένταση στη Δικαιοσύνη. Σίγουρα είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να αντιστρέψει τα πράγματα και να αντεπιτεθεί με αυτόν τον τρόπο, με μια τρόπον τινά αντι-επιτροπή.

Στα 70 του πλέον, ο Νετανιάχου κυβερνά συνεχώς από το 2009· αν προσθέσουμε και μία ακόμη τριετή θητεία, είναι ο μακροβιότερος στην ιστορία της χώρας. Παρά τις δικαστικές περιπέτειες, δεν δείχνει πάντως διατεθειμένος να παραιτηθεί. Τυπικά, όπως τουλάχιστον λένε οι σύμμαχοί του, μπορεί να κυβερνά μέχρι την οριστική του καταδίκη στο Εφετείο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει χρόνο. Η μάχη του απέναντι στις προθεσμίες της δικαστικής διερεύνησης και σε αυτές του σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι συνεχής το προσεχές διάστημα.

Η πρώτη μάχη αφορά το να μην φτάσει ακόμη η υπόθεση στα δικαστήρια. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή να του χορηγήσει ασυλία. Δεν έχει βέβαια καμία πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί η Βουλή δεν έχει συγκροτηθεί.

Η άσκηση δίωξης ανοίγει, σε κάθε περίπτωση, μια περίοδο αβεβαιότητας στο Ισραήλ, το οποίο μάλλον θα χρειαστεί να προσφύγει ξανά στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους ψηφοφόρους βλέπουν σαν «προδότες» τους δελφίνους του Νετανιάχου, οι οποίοι έχουν θέσει ζήτημα εσωκομματικών εκλογών. Ενας από αυτούς, ο Γκίντεον Σάαρ, το μεσημέρι της Πέμπτης μιλούσε ξανά για εκλογές· λίγες ώρες αργότερα, μετά τις ανακοινώσεις, επέλεξε τη σιωπή.

Σχεδόν όλο το 2019 κύλησε μέσα στην προεκλογική περίοδο και την μετεκλογική αβεβαιότητα. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου απλώς έφεραν ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας με τις δύο μεγάλες παρατάξεις να αγωνίζονται να βρουν συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αφού δεν τα κατάφεραν, υπάρχει ένα περιθώριο τριών εβδομάδων για να σχηματίσει κυβέρνησης όποιος από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών. Σε διαφορετική περίπτωση, τη λύση θα δώσουν οι κάλπες.

Τον Μάρτιο φαίνεται ότι έρχεται και τρίτος εκλογικός γύρος, τον οποίο ο Νετανιάχου δύσκολα θα κερδίσει. Κερδισμένος θα είναι όμως ακόμη και αν δεν κερδίσει κανένας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...