289
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με προέδρους επιστημονικών φορέων. Εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα διακρίνονται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής. Εκ δεξιών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος | INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Η βελτιωτική πρόταση Κατρούγκαλου και οι πρώτες αντιδράσεις

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 25 Ιανουαρίου 2016, 16:44
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με προέδρους επιστημονικών φορέων. Εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα διακρίνονται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής. Εκ δεξιών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος
|INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Η βελτιωτική πρόταση Κατρούγκαλου και οι πρώτες αντιδράσεις

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 25 Ιανουαρίου 2016, 16:44

Βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ των νέων επαγγελματιών (έως 5 χρόνια) πρότεινε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα προεδρεία των επιστημονικών φορέων, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. Η αναλυτική πρόταση, τη οποία περιέγραψε ο υπουργός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

  1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.
  2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
  3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

  1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
  2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

  1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
  2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο των δικηγόρων κάθε άλλο παρά θετικές είναι. Διαβάζοντας με επιφύλαξη τη βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου διευκρινίζουν για τους νέους επαγγελματίες, ότι επιθυμούν να ισχύσει το παρόν καθεστώς και να μην υπάρξει καμία αλλαγή. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι με την παρούσα κατάσταση ένας ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς εισόδημα πληρώνει εισφορά 1.500€, ενώ με την πρόταση Κατρούγκαλου θα πλήρωνε περίπου 2.800€. Ωστόσο και με τη βελτιωμένη πρόταση, όπως επισημαίνουν, ο επαγγελματίας καλείται να πληρώσει 2.100 ευρώ εισφορά.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους νέους επαγγελματίες, είναι ένα από τα εκατοντάδες θέματα που παραμένουν άλυτα στην πρόταση Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...