837
Οι βουλευτές της ΝΔ στη συνάντησή τους με το κλιμάκιο των αγροτών, όπου είδαν με συμπάθεια τα αιτήματα αλλά δεν θέλουν κινητοποιήσεις που να παραλύουν την οικονομική ζωή | Menelaos Myrillas / SOOC

Το Ασφαλιστικό, πρώτο κρας-τεστ για Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 21 Ιανουαρίου 2016, 23:01
Οι βουλευτές της ΝΔ στη συνάντησή τους με το κλιμάκιο των αγροτών, όπου είδαν με συμπάθεια τα αιτήματα αλλά δεν θέλουν κινητοποιήσεις που να παραλύουν την οικονομική ζωή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το Ασφαλιστικό, πρώτο κρας-τεστ για Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 21 Ιανουαρίου 2016, 23:01

Πανέτοιμοι δηλώνουν από τη λεωφόρο Συγγρού για το πρώτο σοβαρό πολιτικό κρας-τεστ με θέμα τις ασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης εν όψει της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την επόμενη Τρίτη. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το πρωί της Πέμπτης ευρείας σύσκεψης για το θέμα με τη συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιάννη Βρούτση, των Βασίλη Οικονόμου και Νίκου Παναγιωτόπουλου, του συντονιστή οικονομικών υποθέσεων Χρήστου Σταϊκούρα και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Μπεκίρη, στην οποία οριστικοποιήθηκε πως η ΝΔ θα παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια την πρόταση της για το πώς αντιλαμβάνεται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να παράσχει στην κυβέρνηση κανενός είδους συναίνεση, επιμένοντας πως κάθε παρέμβαση για το Ασφαλιστικό που δεν εντάσσεται σε ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα συνιστά εξ αντικειμένου «εμβαλωματική λύση». Η γαλάζια ηγεσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και τις πολυπληθείς διαδηλώσεις από τους επιστημονικούς φορείς και τους αγρότες.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη λένε πως η λεωφόρος Συγγρού σκοπεύει να πολιτικοποιήσει την επερχόμενη σύγκρουση στη Βουλή, επιχειρώντας να καταδείξει στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ θα παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που υφίστανται «οικονομικό πογκρόμ» από την κυβέρνηση Τσίπρα. «Αυτοί καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της πολιτικής Τσίπρα, εν αντιθέσει με τον δημόσιο τομέα ο οποίος πάντως δεν θα μείνει ανεπηρέαστος μετά το 2018» ανέφερε συμμετέχων στην πρωινή σύσκεψη. Η ΝΔ πιστεύει στη λειτουργία τριών -και όχι ενός- Ταμείων, θεωρεί ότι η όποια παρέμβαση στο Ασφαλιστικό πρέπει να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό και θα εξακολουθεί να υπενθυμίζει πως ο τωρινός λογαριασμός φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα και είναι απότοκος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού του προηγούμενου έτους.

«Ανοιχτή γραμμή» με τους αγρότες

Η ΝΔ ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας και με τον αγροτικό κόσμο, όπως κατέδειξε η πρωινή συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος αποτελούμενη από τους Λευτέρη Αυγενάκη, Κώστα Τσιάρα, Φωτεινή Αραμπατζή και Βασίλη Οικονόμου με τον Πανελλήνιο Συντονιστικό των Αγροτών. Στελέχη χαρακτήριζαν αργότερα «μετρημένα και σοβαρά» τα αγροτικά αιτήματα, δεσμεύτηκαν ότι η ΝΔ θα στηρίξει την ύπαρξη του ΟΓΑ με κάποιες βελτιώσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία του, ενώ συμμερίζονται ότι οι προωθούμενες φορολογικές διατάξεις στραγγαλίζουν την αγροτική παραγωγή.

Οι βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, κατέστησαν σαφές προς τους αγρότες ότι η λεωφόρος Συγγρού είναι αντίθετη με πρωτοβουλίες, που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων και εν τέλει καταλύουν τη νομιμότητα.

Στόχος της ΝΔ δεν είναι η υφαρπαγή στελεχών ούτε η εκλογική εξαΰλωση κομμάτων, που μπορεί να έχουν παράλληλη πολιτική πορεία με τη ΝΔ. Αντίπαλοι είναι οι καταστροφικές πολιτικές που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα, τα πλατιά χαμόγελα στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, προϊδεάζουν, όπως αφήνουν να εννοηθεί καλά πληροφορημένες πηγές, για μία αγαστή μελλοντική συνεργατική σχέση.

«Πρόκειται για δύο κόμματα, που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και για δύο νέους πολιτικούς, που εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουν μια πιο ουσιαστική επαφή» σχολίαζε αργότερα στενός συνεργάτες του νέου προέδρου της ΝΔ. Αλλη πηγή σημείωνε με νόημα πως «δεν υπάρχουν κόμματα με κλειστές πόρτες, αλλά κόμματα με κανονισμούς αρχές και αξίες», εξηγώντας πως στόχος της ΝΔ δεν είναι η υφαρπαγή στελεχών ούτε η εκλογική εξαΰλωση κομμάτων, που μπορεί να έχουν παράλληλη πολιτική πορεία με τη ΝΔ. Αντίπαλοι είναι οι καταστροφικές πολιτικές που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, άποψη με την οποία συμφωνεί και το Ποτάμι.

Μέτωπο για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ συντηρεί για δεύτερη ημέρα το μέτωπο «Γιάνης Βαρουφάκης» με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο να επισημαίνει: «Εχουν περάσει δύο 24ωρα από τη μαρτυρία–απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για σκοτεινούς χειρισμούς που βύθισαν τη χώρα στα σημερινά δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Δύο 24ωρα χωρίς επίσημη τοποθέτηση από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι έλληνες πολίτες περιμένουν».

Είναι εξάλλου δεδηλωμένη η πρόθεση της νέας ηγεσίας να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για τα ολέθρια, όπως χαρακτηρίζονται, πεπραγμένα του πρώην υπουργού Οικονομικών ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές ο τρόπος και ο χρόνος που θα επιλεγεί αποτελούν κομμάτι του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της Συγγρού. «Δεν θα κάνουμε το χατίρι της κυβέρνησης να ξεφύγει από το κάδρο του Ασφαλιστικού» επισημαίνει πολύ στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας πως το αίτημα για εξεταστική δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων γαλάζιων προτεραιοτήτων – τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκαν και οι προτάσεις της νέας ηγεσίας για την κάλυψη των θέσεων των συντονιστών των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής ( ΟΔΕ ) και των υπευθύνων των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου. Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων παραμένει ο Χρήστος Σταϊκούρας, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Μάκης Βορίδης, Παραγωγής και Εμπορίου η Ολγα Κεφαλογιάννη, Κοινωνικών Υποθέσεων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μορφωτικών Υποθέσεων ο Θεόδωρος Φορτσάκης. Στα αξιοσημείωτα των προεδρικών αποφάσεων είναι ότι δημιουργείται για πρώτη φορά οριζόντιος τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής που υπάγεται άμεσα στον κ. Μητσοτάκη και την ευθύνη του οποίου αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν πως γνώμονας των προεδρικών επιλογών είναι η ενότητα, η αξιοκρατία και η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των γαλάζιων βουλευτών, ότι μπορεί να φέρει εις πέρας ό,τι της ανατίθεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...