880
| REUTERS/CreativeProtagon

Η «Βασίλισσα» υποκλίνεται στον στρατηγό Ζιντάν

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουλίου 2020, 18:38
|REUTERS/CreativeProtagon

Η «Βασίλισσα» υποκλίνεται στον στρατηγό Ζιντάν

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουλίου 2020, 18:38

Μόλις μια νίκη χώριζε τη Ρεάλ Μαδρίτης από την κατάκτηση του τροπαίου στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ή, μια ήττα της Μπαρτσελόνα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης συνέβησαν, ταυτοχρόνως, και τα δύο. Ετσι, τη μέρα που ο Φλορεντίνο Πέρεθ συμπλήρωσε δύο δεκαετίες στην προεδρία του συλλόγου (την ανέλαβε στις 16 Ιουλίου 2000), η «Βασίλισσα» γιόρτασε την επιστροφή της στην κορυφή της La Liga. Ηταν ο 45ος τίτλος της θητείας του «θείου Φλο» σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ενδεκα από αυτούς -ανάμεσά τους τρία διαδοχικά Champions League (2016, 2017, 2018) και δύο Πρωταθλήματα Ισπανίας (2017, 2020)- τους οφείλει στον Ζινεντίν Ζιντάν.

Στα 48 του ο «Ζιζού» είναι, ίσως, ο πιο επιτυχημένος προπονητής στα χρονικά της Ρεάλ. Κι ο νέος του θρίαμβος, μεγαλύτερος από κάθε προηγούμενο, υπό τις συνθήκες που επιτεύχθηκε: έπειτα από μια καταστροφική σεζόν, με την περήφανη μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού (Εντέν Αζάρ) εκτός μάχης, λόγω τραυματισμού, και με το ηθικό της ομάδας… στα τάρταρα. Αυτή η απροσδόκητη επιτυχία είναι έργο Ζιντάν. Δεν οφείλεται σε δαπανηρές μεταγραφές, αλλά στην εντυπωσιακή ατομική πρόοδο των ίδιων παικτών που επί Λοπετέγκι και Σολάρι απογοήτευαν.

Ο Σέρτζιο Ράμος και οι συμπαίκτες του της Ρεάλ Μαδρίτης γιορτάζουν τη νίκη της La Liga. | REUTERS/Sergio Perez

Εννέα μήνες «άντεξε» η Ρεάλ χωρίς τον Ζιντάν, και ήταν εφιαλτικοί για τους «Μερένχες». Οταν ο Γάλλος δέχτηκε να επιστρέψει στην τεχνική της ηγεσία, στις 11 Μαρτίου 2019, η ομάδα είχε αποκλειστεί στους «16» του Champions League (από τον Αγιαξ), είχε μείνει εκτός Κυπέλλου Ισπανίας (από την Μπαρτσελόνα) και ήταν τρίτη στην κατάταξη της La Liga, 12 βαθμούς πίσω από τους Καταλανούς και πέντε από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο, η εικόνα άλλαξε ολοκληρωτικά. Η Ρεάλ της δεύτερης θητείας του Ζιντάν δεν ήταν η πιο θεαματική που έχουμε δει. Σκόραρε 13 γκολ λιγότερα απ’ όσα η Μπαρτσελόνα, και κέρδισε οριακά τους περισσότερους αγώνες της. Αλλά ήταν ουσιαστική, σοβαρή και αποτελεσματική.

Το πρώτο μέλημα του «Ζιζού» ήταν να θωρακίσει την άμυνά του. Μια αγωνιστική πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος, η Ρεάλ έχει δεχτεί 23 γκολ: ακριβώς τα μισά σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Και στα δέκα ματς μετά τη διακοπή, που τα κέρδισε όλα, μόλις τέσσερα. Υστερα, βρήκε τον κατάλληλο ρόλο για όλους τους παίκτες του – ακόμη και γι’ αυτούς που ξεκάθαρα δεν έχουν τις δυνατότητες να υπηρετήσουν μια ομάδα τόσο υψηλού επιπέδου. Είναι απίστευτο, αλλά στην εφετινή La Liga έχουν σκοράρει 21 διαφορετικοί παίκτες της Ρεάλ. Ολοι, πλην των τερματοφυλάκων, του Μιλιτάο και του Ντίαθ. Και τα περισσότερα γκολ μετά τον βασικό φορ (Μπενζεμά) τα έχει πετύχει ένας αμυντικός: ο Σέρχιο Ράμος (10), που στα 34 του διανύει μια από τις καλύτερες χρονιές του στη Μαδρίτη.

Ο Ζιντάν δεν ενέπνευσε μόνο τους νέους, αλλά και τους παλιούς. «Σούπερ» σεζόν κάνει και ο Καρίμ Μπενζεμά. Με τα δύο τέρματα που πέτυχε χθες, στο 2-1 εναντίον της Βιγιαρεάλ, έφτασε τα 21 στο πρωτάθλημα. Ο γάλλος «στράικερ», που έχει μοιράσει και οκτώ ασίστ, δείχνει να αναγεννήθηκε μετά τη φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο. Μόνον ο Μέσι έχει σκοράρει περισσότερα γκολ (23). Την τελευταία αγωνιστική δεν αποκλείεται να τον ισοφαρίσει, ή και να τον προσπεράσει, κερδίζοντας το βραβείο «Pichichi» (του πρώτου σκόρερ).

O Zιντάν ίπταται με τη βοήθεια των παικτών του. Κατάφερε να πάρει πίσω από τη Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα Ισπανίας | REUTERS/Sergio Perez

Μετά το τέλος του αγώνα στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο», ο «Ζιζού» έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Τόνισε οτι χάρηκε αυτόν τον τίτλο περισσότερο και από τις κατακτήσεις του Champions League! Ακούστηκε κάπως υπερβολικό, αλλά είχε τους λόγους του να νιώθει «τρομακτικά συναισθήματα», όπως είπε. Τα 12 τελευταία χρόνια, η Ρεάλ μετράει περισσότερες ευρωπαϊκές Κούπες, παρά πρωταθλήματα Ισπανίας. Το εφετινό είναι μόλις το τρίτο της, ενώ η Μπαρτσελόνα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει πάρει οκτώ. Επιπλέον, η Ρεάλ δεν είναι, πια, η «ομαδάρα» του 2016, του 2017, ή του 2018. Η επιτυχία της πιστώνεται στον προπονητή της περισσότερο από κάθε άλλη.

«Βοήθησε», βεβαίως, και η Μπαρτσελόνα, που χθες στο «Καμπ Νου» γνώρισε την έκτη της ήττα στην εφετινή La Liga (2-1 από την Οσασούνα). Ο Μέσι έκανε (πάλι) ό,τι μπορούσε. Πέτυχε και το μοναδικό γκολ της ομάδας του. Στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει 23 φορές, κι έχει μοιράσει 20 ασίστ. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμμετείχε στα 43 από τα 81 τέρματα της «Μπάρτσα». Κανείς άλλος παίκτης στην Ευρώπη δεν ήταν τόσο επιδραστικός, όμως τα…. όργια του Αργεντινού δεν ήταν αρκετά για να φέρουν τον τίτλο στη Βαρκελώνη.

Στο τέλος του ματς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: «Σας είχα ξαναπεί ότι αν συνεχίζαμε έτσι, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, να αρχίσει ο καθένας από τον εαυτό του. Αποτύχαμε από δικά μας λάθη, κι όχι επειδή ο αντίπαλος ήταν καλύτερος. Δεν θέλαμε να τελειώσουμε έτσι (με ήττα), αλλά αυτή δείχνει πώς ήμασταν όλη τη χρονιά. Χάσαμε βαθμούς που δεν έπρεπε να χάσουμε».

Ενα απ’ αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι και ο προπονητής; Πάντως ο ίδιος ο Κίκε Σετιέν δεν φάνηκε καθόλου βέβαιος για τη θέση του. Οταν ρωτήθηκε εάν θα παραμείνει, έστω για τα παιχνίδια του Champions League που έχει μπροστά της η ομάδα του (στις 8 Αυγούστου αντιμετωπίζει τη Νάπολι στη Βαρκελώνη), δεν έκρυψε την ανασφάλειά του: «Το ελπίζω, αλλά δεν ξέρω. Συμφωνώ με τον Μέσι σε κάποια πράγματα. Ιδίως για την αυτοκριτική που πρέπει να κάνουμε…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...