369
Από αριστερά: Μάικ Πομπέο, Νίκος Αναστασιάδης, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξης Τσίπρας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η τριμερής στο Ισραήλ καταδικάζει με κοινή δήλωση τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Από αριστερά: Μάικ Πομπέο, Νίκος Αναστασιάδης, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξης Τσίπρας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η τριμερής στο Ισραήλ καταδικάζει με κοινή δήλωση τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επεσήμαναν σήμερα Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος  παρόντος του αμερικανού υπ. Εξωτερικών, κατά την έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.

Οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Αναστασιάδης για την παρουσία Πομπέο

Απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ αποτελεί η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής 3+1 στην Ιερουσαλήμ.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Αναστασιάδης ευχαριστεί τον αγαπητό του φίλο, πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία της 6ης τριμερούς Συνόδου, ενώ εκφράζει τη χαρά του για τη συμμετοχή σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...