385
Ο Βίκτορ Ορμπαν κατά την συνέντευξή του μετά την απόφαση του ΕΛΚ | Reuters

Το ΕΛΚ απέπεμψε τον Βίκτορ Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 20:10
Ο Βίκτορ Ορμπαν κατά την συνέντευξή του μετά την απόφαση του ΕΛΚ
|Reuters

Το ΕΛΚ απέπεμψε τον Βίκτορ Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 20:10

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν, του Fidesz, στις τάξεις του.

Στην ψηφοφορία που έγινε, μόλις τρία μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της αναστολής, ενώ 190 τάχθηκαν υπέρ.

«Η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έχει άμεση εφαρμογή και θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας, μετά τη σημερινή ψηφοφορία των μελών του ΕΛΚ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

«Η απόφαση συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα μετέχει στις συναντήσεις του κόμματος, δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για αξιώματα», ανέφερε ακόμη.

Το αίτημά του για αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ, καθώς «απέχει από τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες», επανέλαβε  και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της προεκλογικής καμπάνιας του Όρμπαν, κυρίως λόγω της πολιτικής για το προσφυγικό.

Παρόμοια θέση είχε διατυπώσει και η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Το κόμμα ήταν εδώ και καιρό… υπ’ ατμόν από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξ αιτίας σειράς εκστρατειών κατά της μετανάστευσης που καυτηριάζουν τις μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το Fidesz προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό.

«Οποιαδήποτε αναστολή της συμμετοχής στο ΕΛΚ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό αφορά την αξιοπρέπεια του Fidesz και της χώρας», δήλωσε με την σειρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ορμπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΤΙ.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε ζητήσει, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Ορμπαν.

Ορμπαν: Σωστή η απόφαση του ΕΛΚ

Αποτέλεσμα συμβιβασμού χαρακτήρισε ο Βίκτορ Ορμπαν την απόφαση του ΕΛΚ να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, του Fidesz, στους κόλπους της παράταξης.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ψηφοφορία, ανέφερε ότι το ΕΛΚ πήρε τη σωστή απόφαση για να διατηρήσει την ενότητά του ενόψει ευρωεκλογών. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

«Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο», δήλωσε ακόμη ο Ορμπαν, προσθέτοντας ότι ένα τόσο δυνατό κόμμα όπως το δικό δεν θα μπορούσε να εκδιωχθεί από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο «αμοιβαίος σεβασμός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...