294
Ο Φόλκερ Βίσινγκ του FDP προσέρχεται στις συνομιλίες - εξήγησε ότι η άλλη λύση με το CDU/CSU δεν είναι και τόσο εφικτή | REUTERS/Michele Tantussi

Η ώρα του «φαναριού»: Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 14:51
Ο Φόλκερ Βίσινγκ του FDP προσέρχεται στις συνομιλίες - εξήγησε ότι η άλλη λύση με το CDU/CSU δεν είναι και τόσο εφικτή
|REUTERS/Michele Tantussi

Η ώρα του «φαναριού»: Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 14:51

Είναι μια καθοριστική στιγμή. Στις 11 π.μ. της Πέμπτης, οι αντιπροσωπείες του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων συναντήθηκαν στο Βερολίνο για πρώτη φορά με αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι».

Αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα ήταν η προστασία του κλίματος, η φορολογία, η εξασφάλιση φθηνής στέγης και ο κατώτατος μισθός, ζητήματα για τα οποία υπάρχουν πολλές διαφορές, κυρίως λόγω της πιο «δεξιάς» στάσης του FDP.

Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνομιλώντας με ακτιβιστές της Greenpeace, διαβεβαίωσε ότι το κλίμα θα αποτελέσει βασικό θέμα των συνομιλιών. «Διαφορετικά δεν θα είχε νόημα» η συνάντηση, δήλωσε, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί από όλες τις πλευρές ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των συνομιλιών.

Από την πλευρά του SPD, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε «γοργούς ρυθμούς» για τις διαπραγματεύσεις, εφόσον από τις διερευνητικές συνομιλίες διαφανεί δυνατότητα σύγκλισης. Το ίδιο ζήτησε και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, εκτιμώντας πάντως ότι οι συνομιλίες είναι μεν μια ευκαιρία, αλλά είναι και δύσκολες.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ περιορίστηκε να αναφερθεί στην αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στην απόφαση για διερευνητικές του σχήματος «φανάρι», αντί για συνασπισμό «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι).

Κατ’ ουσίαν ο Βίσινγκ περιέγραψε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ιστορική συντηρητική παράταξη της Γερμανίας. «Ο Μάρκους Ζέντερ (CSU) μιλάει για εκ των πραγμάτων απόρριψη της “Τζαμάικα”, ενώ ο Αρμiν Λάσετ (CDU) δηλώνει πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί», παρατήρησε.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «φανάρι» (SPD – Πρασίνων – FDP), ενώ μόνο το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP, αλλά με επικεφαλής της Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...