398
Ο Αρμιν Λάσετ το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στην Πολωνία για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από την Εξέγερση της Βαρσοβίας το '44 | Maciek Jazwiecki/Agencja Gazeta via REUTERS

Γερμανία: Καταρρέει η δημοτικότητα του Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 09:35
Ο Αρμιν Λάσετ το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στην Πολωνία για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από την Εξέγερση της Βαρσοβίας το '44
| Maciek Jazwiecki/Agencja Gazeta via REUTERS

Γερμανία: Καταρρέει η δημοτικότητα του Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 09:35

Για τον Αρμιν Λάσετ αυτή ίσως ήταν η κομβική στιγμή. Εκείνη η εικόνα του, να γελάει την ώρα που ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφραζε την οδύνη του για τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τις δυτικές περιοχές της χώρας τον Ιούλιο, έχει στοιχειώσει την προεκλογική εκστρατεία του έως τώρα: μία νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τον υποψήφιο του συνασπισμου Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) να υποχωρεί κι άλλο σε δημοτικότητα, εν όψει των γενικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στην υποθετική ερώτηση αν η εκλογή καγκελαρίου γινόταν απευθείας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που φιλοδοξεί να διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ λαμβάνει μόλις το 13% των ψήφων. Αυτό ήταν το εύρημα της δημοσκόπησης που διενήργησε το ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας Bild am Sonntag. Το ποσοστό του Λάσετ υποχώρησε κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, ο Ολαφ Σολτς, κατέγραψε άνοδο μιας εκατοστιαίας μονάδας στην κυλιόμενη δημοσκόπηση· συγκεντρώνει το 22%.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, θα λάμβανε το 13% των ψήφων, ποσοστό ίσο με αυτό του Λάσετ, πάντα κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Μπιλτ.

Αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις έφεραν τον Σολτς μπροστά από τον Λάσετ στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής καγκελαρίου, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το 34% απάντησε πως θα «προτιμούσε» να αναλάβει καγκελάριος ο Σολτς (+6% σε δύο εβδομάδες), το 29% ο κ. Λάσετ (-8%) και το 20% η κυρία Μπέρμποκ (+2%).

Το θέμα βέβαια είναι ότι ο ή η καγκελάριος της Γερμανίας δεν εκλέγεται άμεσα. Και, σε ό,τι αφορά τα κόμματα, η δημοσκόπηση του INSA παρουσιάζει εικόνα πρακτικά αμετάβλητη από αυτήν της περασμένης εβδομάδας. Η μείζων παράταξη της συμπολίτευσης, η συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU), παραμένει στην πρώτη θέση με το 27%, οι Πράσινοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με το 18%, το SPD έρχεται τρίτο με το 17% το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) τέταρτο με το 13%, η ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην πέμπτη θέση με το 11%.

Οι δημοσκοπήσεις γενικά προοιωνίζονται αβεβαιότητα, έστω κι αν αντανακλούν απλά μια στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία, δεν επιτρέπουν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ως γνωστόν, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...