325
Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας δίπλα στο προτεινόμενο σχέδιό του για τη γέφυρα | REUTERS/CreativeProtagonBenoit

Ετσι φαντάζεται ο Πιάνο τη νέα γέφυρα στη Γένοβα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 18:10
Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας δίπλα στο προτεινόμενο σχέδιό του για τη γέφυρα
|REUTERS/CreativeProtagonBenoit

Ετσι φαντάζεται ο Πιάνο τη νέα γέφυρα στη Γένοβα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 18:10

Στον σημερινό ιταλικό Τύπο δημοσιεύεται το προτεινόμενο σχέδιο του Ρέντσο Πιάνο για τη γέφυρα που θα αντικαταστήσει εκείνη που κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες, στοιχίζοντας τη ζωή 43 ανθρώπων.

Ο Πιάνο, Γενοβέζος ων, ανέλαβε αφιλοκερδώς να σχεδιάσει μια νέα γέφυρα που θα είναι τόσο ασφαλής όσο και αισθητικά όμορφη.

Ο Ρέντσο Πιάνο παρουσιάζει στον περιφερειάρχη της Λιγουρίας Τζοβάνι Τότι το σχέδιό του για τη νέα γέφυρα της Γένοβας (Giovanni Toti/Facebook)

Οπως σημειώνει η Corriere Della Sera, η γέφυρα που οραματίζεται ο Πιάνο διαθέτει πυλώνες στήριξης που θα μοιάζουν με την πλώρη ενός πλοίου και θα συγκρατούν όλο το βάρος της εσωτερικά και 43 κολώνες φωτισμού εν είδει «μνημείου» (ένας για κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα της 14ης Αυγούστου).

Φυσικά, όλο αυτό είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, αποτελεί απλώς ένα σκίτσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί για τον ίδιο τον Πιάνο «μια τυπική γενοβέζικη εικόνα», έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί όλα πάνω στο χαρτί: ο χείμαρρος Πολτσεβέρα, οι σιδηροτροχιές, τα σπίτια. Ολα είναι στη θέση τους, αλλά απλώς αντί της γέφυρας Μοράντι σε αυτήν την εικόνα υπάρχει «μια αρχική ιδέα της νέας γέφυρας».

«Είναι υπερβολικό να πούμε ότι πρόκειται για ένα τελικό σχέδιο. Είναι μόνο η αρχή» είπε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, παρουσιάζοντάς το σχέδιό του στον περιφερειάρχη Τζοβάνι Τότι και στον δήμαρχο Μάρκο Μπούτσι.

«Ομως από τότε που συνέβη η τραγωδία, δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο» δήλωσε. «Περίμενα λίγο πριν σας τηλεφωνήσω γιατί ήμουν συγκλονισμένος. Εγώ ο ίδιος έχω περάσει χιλιάδες φορές από τη γέφυρα Μοράντι», συμπλήρωσε.

Για μια εβδομάδα κλείστηκε σπίτι του, όπως λέει, και σκεφτόταν το τραγικό γεγονός μέρα και νύχτα. Και κατόπιν κάλεσε τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και τους δήλωσε: «Είμαι διαθέσιμος προκειμένου να βοηθήσω την πόλη μου και μάλιστα δωρεάν».

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία – ή, μάλλον, θα γίνουν ιστορία όταν με το καλό ευοδωθεί το πλάνο του Πιάνο για τη νέα γέφυρα Μοράντι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...