453
Σαγκάη, Απρίλιος 2022. Παρά την έξαρση της πανδημίας, κάποια από τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν | REUTERS/Aly Song

Η Σαγκάη «χαλαρώνει» την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων παρά το κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 17:55
Σαγκάη, Απρίλιος 2022. Παρά την έξαρση της πανδημίας, κάποια από τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν
|REUTERS/Aly Song

Η Σαγκάη «χαλαρώνει» την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων παρά το κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 17:55

Υστερα από εβδομάδες αυστηρού lockdown, εξαιτίας της επιστροφής της πανδημίας του κορονοϊού, η Σαγκάη, η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, θα ξεκινήσει ένα «πείραμα»: σε γειτονιές όπου η Covid-19 υποχωρεί και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αρθούν κάποια από τα περιοριριστικά μέτρα. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, που είχε επιβληθεί προ διετίας, τώρα ίσως να μην μπορεί να γίνει τόσο εύκολα ανεκτή.

Η μητρόπολη των σχεδόν 26 εκατομμυρίων ανθρώπων θα επιτρέψει αυτό που ο αξιωματούχος της πόλης Γκο Χονγκουί περιέγραψε με σαφήνεια: για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, όπου τα κρούσματα είναι χαμηλά, κάποια μέτρα θα αρθούν, όμως οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες γειτονιές, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε έξαρση. Η κάθε γειτονιά θα ανακοινώνει, ανάλογα με το πόσα κρούσματα καταγράφονται, τις αλλαγές στους περιορισμούς.

Τη Δευτέρα η Σαγκάη ανακοίνωσε έναν αριθμό κρουσμάτων-ρεκόρ για το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με 914 συμπτωματικούς ασθενείς και 25.173 ασυμπτωματικούς, ενώ μια μέρα πριν είχαν καταγραφεί 1.006 κρούσματα με ανθρώπους που εκδήλωσαν συμπτώματα και 23.937 θετικούς στον ιό, χωρίς ενδείξεις.

Οπως σημείωσε πάντως ο Guardian, οι πολίτες φαίνεται να είναι μπερδεμένοι και αναστατωμένοι. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν ιστορίες τρόμου μη πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια και τρόφιμα, με ανθρώπους να φωνάζουν απελπισμένοι από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.

Πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων –είτε πρόκειται για διασημότητες είτε για ανώνυμους εργάτες– αναρτούν στο social media τον δικό τους πόνο από την επιστροφή στον εφιάλτη της αυστηρής καραντίνας που προ διετίας φάνταζε κατανοητός, τώρα όμως ύστερα από τόση υπομονή και εμβολιασμούς, όχι.

Τη Δευτέρα, ο Λανγκ Χσιέν-πινγκ, ένα γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο, ανέφερε στον ιστότοπο Weibo ότι η 98χρονη μητέρα του πέθανε έξω από το νοσοκομείο, ενώ περίμενε τα αποτελέσματα του τεστ Covid. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ασθενείς, προκειμένου να νοσηλευτούν, πρέπει να είναι σίγουρο ότι δεν πάσχουν από κορονοϊό.

Τεστ κορονοϊού στον δρόμο, προκειμένου να μπεις στο νοσοκομείο (REUTERS/Aly Song)

«Η μητέρα μου μας άφησε για πάντα, αφού περίμενε τέσσερις ώρες στην πόρτα των εξωτερικών ιατρείων», έγραψε ο Λανγκ. «Ηθελα να τη δω για τελευταία φορά, αλλά δεν τα κατάφερα. Λόγω του lockdown, στην περιοχή δεν κυκλοφορεί στον δρόμο ούτε ταξί. Ήταν μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Καθώς οι ειδήσεις για τους κατοίκους της Σαγκάης, που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα, γίνονται γνωστές σε όλη την Κίνα, τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι σε άλλες επαρχίες φέρεται να πανικοβλήθηκαν και έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν αγαθά.

Κάτοικοι του Πεκίνου στην ουρά για τεστ (REUTERS/Tingshu Wang)

Στα social media έχουν κοινοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες πολλοί «οδηγοί επιβίωσης», καθώς άνθρωποι σε άλλα μέρη της Κίνας παρακολουθούν σοκαρισμένοι την περιπέτεια της Σαγκάης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...